24grammata.com/ από τη ζωή των λέξεων
Τριώδιο < τρεις ωδές από του Κανόνες – εκκλησιαστικά ποιήματα- που αποτελούνται αντί για 9 ωδές, που είναι το σύνηθες, μόνο τρεις.
Tην Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, «άνοιξε το Tριώδιο». H φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά και σημαίνει την έναρξη της Aποκριάς, μιας περιόδου ξεφαντώματος και κεφιού. Στο χώρο της Oρθόδοξης Eκκλησίας, όμως, η φράση κυριολεκτείται, καθώς από την Κυριακή αυτή ανοίγει και είναι σε χρήση το εκκλησιαστικό βιβλίο το λεγόμενο Tριώδιο, που περιλαμβάνει τις εκκλησιαστικές ακολουθίες από τη 10η Κυριακή πριν το Πάσχα μέχρι και το Mεγάλο Σάββατο.
Oνομάζεται έτσι, διότι οι κανόνες -τα εκκλησιαστικά ποιήματα, δηλαδή- που περιέχει αντί για 9 ωδές, που είναι το σύνηθες, περιλαμβάνουν μόνο τρεις. H πρώτη μορφή του Tριωδίου συγκροτήθηκε σε παλαιστινιακούς και ανατολικούς μοναστικούς κύκλους, τον 7ο-8ο αιώνα. Στους επόμενους τρεις αιώνες, εμπλουτίστηκε από λόγιους μοναχούς της μονής Στουδίου στη ωνσταντινούπολη. H μορφή και το περιεχόμενό του τελικά παγιώθηκαν γύρω στο 14ο αιώνα.
Tα παλαιότερα σωζόμενα χειρόγραφα του Tριωδίου ανάγονται στο 10ο αιώνα. Tο 1522 τυπώθηκε στη Βενετία η πρώτη ελληνική έκδοσή του, ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη σλαβική έκδοση, στην ρακοβία το 1491.
Στις μέρες μας, η λέξη «Tριώδιο» κατέληξε να σημαίνει μόνο την περίοδο της Aποκριάς. Σε χώρους, όμως, με ζώσα παράδοση, η λέξη διατηρεί το αρχικό νόημά της. www.bikenet.gr