Το Σύμπαν Που Αγάπησα – Salvador Dali Και Σύγχρονη Φυσική (1/3)

24grammata.com/video/ Τέχνη

Διάρκεια: 10:00

Dali Salvador (1904-1989)
…Όταν ζωγραφίζω είμαι ξυπόλητος. Μου αρέσει να νιώθω τη γη κοντά στα δυο μου πόδια… Μου φαίνεται πως η πλαστικότητα του κούφιου, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται γιαυτό, γιατί αυτή η πλαστικότητα προέρχεται, σχεδόν πάντα, από τα στερεά…” S. Dali

Γεννήθηκε στο χωριό Φιγκέρας, μικρή πόλη της Καταλoνίας, από πατέρα συμβολαιογράφο, Σαλβαδόρ, κι η μητέρα Φελίπα. Σ’ ηλικία 17 ετών γράφεται στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μαδρίτης, απ’ όπου αποβάλλεται το 1926, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και πάει στο Παρίσι.
2 χρόνια μετά, συνεργάζεται με το φίλο του Λουίς Μπουνιουέλ, στο γύρισμα της ταινίας “Ανδαλουσιανός Σκύλος”, ως σκηνογράφος, και τραβά τη προσοχή του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μπρετόν και γενικά των Σουρρεαλιστών. Ύστερα από ένα χρόνο προσχωρεί στο κίνημά τους και γνωρίζει τον Πωλ Ελυάρ και την όμορφη σύζυγό του Γκαλά.
Κεραυνοβολημένος από τον έρωτά του γι’ αυτή, κατορθώνει να τη …κλέψει, να τη παντρευτεί κι έμελλε να ‘ναι η μια και μοναδική γυναίκα-μούσα στη ζωή του. Το 1934 διοργανώθηκαν 6 προσωπικές του εκθέσεις, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. και το 1937 επισκέπτεται πρώτη φορά την Ιταλία κι επηρεάζεται από τη κλασσική αναγεννησιακή τέχνη.
Όταν αρνείται να υποκύψει στις προτροπες του Μπρετόν, ν’ απομακρυνθεί από τον Στρατηγό Φράνκο, εκδιώχνεται υπ’ αυτού, από το κίνημα! Το 1940 που αρχίζει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εκείνος παίρνει τη Γκαλά και μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία κι απ’ όπου δε θα επιστρέψει παρά 7 χρόνια μετά. Εγκαθίστανται στο Πορτ Λιγκάτ, ασχολείται και μ’ άλλες δραστηριότητες, πέραν της ζωγραφικής.
Aσχολήθηκε με τη σκηνογραφία, τη γλυπτική, τη σχεδίαση κοσμημάτων κι επίπλων καθώς επίσης κι άλλων αντικειμένων ή συσκευών, με την ίδια εκπληκτική επιτυχία! Αρκετά χρόνια μετά, το 1964, εκθέτει τη συλλογή του στο Τόκιο και με τη παραδοξότητα των έργων του, γίνεται πια γνωστός σ’ ολάκερο τον πλανήτη. Το 1974, στις εκθέσεις του Λονδίνου και του Κέντρου Πομπιντού, σημειώνει ρεκόρ επισκεπτών.
Το 1982 πεθαίνει η μούσα του, Γκαλά και σπεύδει ν’ απομακρυνθεί. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Πουέμπλο, μα μια πυρκαγιά τον αναγκάζει να φύγει και να επιστρέψει στη γενέτειρά του Φιγκέρα, όπου και θα πεθάνει 7 χρόνια μετά, πλήρης ημερών, σε ηλικία 85 ετών!
Θάβεται με τιμές στο τοπικό Θέατρο-Μουσείο Νταλί.
www.peri-grafis.com