Τ είναι ζωή;

arte-e-vita-292x30024grammata.com/ άποψη

Τι είναι ΖΩΗ ;
γράφει η   Λουκιάννα Καμινάρη
Η ζωή μοιάζει με τη θάλασσα. Το ίδιο βαθιά, το ίδιο απέραντη, το ίδιο μυστηριώδης, το ίδιο απρόβλεπτη. Κι έρχεται ξαφνικά χωρίς κανείς να ξέρει το από πού και το γιατί και σπάει τη μονοτονία της μαύρης αβύσσου που προϋπήρχε ανέκαθεν. Τα πάντα γεμίζουν με φως, χρυσό φως, ποιος ξέρει από πού πηγάζει; Και κάπου εκεί, κοντά στη γέφυρα που χωρίζει τη λογική με το συναίσθημα, εμφανιζόμαστε εμείς, οι μικροί άνθρωποι που αποτελούμε από τη φύση μας εξαιρέσεις στον κανόνα που ονομάζεται ζωή. Ποιος ξέρει προς τα πού πορευόμαστε;
Αν κάποιος μπορούσε να μπει στη θέση του παρατηρητή, θα μοιάζαμε με τα τρένα που διέρχονται από κάποιο σταθμό, κάποιο συννεφιασμένο, μουντό πρωινό του Νοεμβρίου. Το κάθε τρένο είναι διαφορετικό, έχει το δικό του μοναδικό χρώμα, μεταφέρει διαφορετικούς επιβάτες, έχει τη δική του μηχανή, τα δικά του όνειρα, το δικό του προορισμό. Και υπάρχει μια δύναμη, κινητήριος, που αλλάζει την κατεύθυνση των ραγών και τις κάνει να αποκτούν το απαραίτητο σχήμα, έτσι ώστε το κάθε τρένο να διανύει μια μοναδική διαδρομή πριν φτάσει στον προορισμό του. Αυτή η δύναμη ονομάζεται ΑΓΑΠΗ. Και είναι ένα μέγεθος δυσανάλογο  για το μικρό στήθος του ανθρώπου. Είναι όμως αυτή που δίνει στον άνθρωπο θέληση, είναι αυτή που χρωματίζει τις μέρες και τις κάνει να διαφέρουν η μια απ΄ την άλλη.
Για να επανέλθω, ζωή είναι τα όνειρα, οι σκέψεις, οι επιθυμίες, οι βιοτικές ανάγκες, η αίσθηση του δέρματος πάνω σε δέρμα, η μυρωδιά του χώματος μετά τη βροχή, τα κύματα. Αλλά και κάτι άλλο, ανώτερο, που ο άνθρωπος δεν κατορθώνει όσο κι αν προσπαθεί να κατανοήσει ή να ερμηνεύσει. Πάνω απ΄όλα όμως, ζωή είναι η ελπίδα κι ο αγώνας. Χωρίς αυτά, ο άνθρωπος είναι νεκρός πριν ακόμα πεθάνει.
Κλείνοντας, παραθέτω τον επίσημο ορισμό της ζωής, όπως την αντιλαμβάνεται η επιστήμη της Βιολογίας :

ΖΩΗ : Η γενική κατάσταση που χαρακτηρίζει τα ενόργανα όντα, διαφοροποιώντας τα από τα άψυχα αντικείμενα και τους νεκρούς οργανισμούς και η οποία εκδηλώνεται με επιμέρους λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη μέσω του μεταβολισμού, η αναπαραγωγή και η προσαρμογή στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.