Εισαγωγικό σημείωμα για το βιβλίο “Μια απόπειρα σκιαγράφησης του Χανς Φάλλαντα” του Γιώργου Σχορετσανίτη.
για να διαβάσετε το βιβλίο κλικ εδώ
Ο Γιώργος Σχορετσανίτης στο νέο του βιβλίο με τίτλο: “Μια απόπειρα σκιαγράφησης του Χανς Φάλλαντα“, το οποίο εκδίδεται μέσω της σειράς “εν-καινώ” του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού 24Γράμματα, μας προσφέρει μια πολύ σημαντική μελέτη για το έργο του μεγάλου αυτού γερμανού, αντιναζιστή στα χρόνια που μεσουρανούσε ο ναζισμός στη Γερμανία, συγγραφέα, ο οποίος μάλλον δεν τυγχάνει στο ελληνικό κοινό της αποδοχής που θα του άξιζε. Η μελέτη του Γιώργου Σχορετσανίτη για τον Χάνς Φάλλαντα είναι η πρώτη που εκδίδεται σε βιβλίο για τον εν λόγω συγγραφέα και διατρέχει τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής και του έργου του.
Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν δύο μυθιστορήματα του Χανς Φάλλαντα, τα: “Μόνος στο Βερολίνο” (κατά δήλωση του Πρίμο Λέβι ενός “από τα ωραιότερα βιβλία για τη γερμανική αντίσταση κατά του ναζισμού”, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης) και “Ο Πότης”.
Δεν υπάρχει λόγος να μακρηγορήσω, αλλά θα κλείσω αυτό το ελάχιστο εισαγωγικό / συνοδευτικό της έκδοσης του βιβλίου του Γιώργου Σχορετσανίτη, σημείωμα με:
-τον τίτλο του τελευταίου κεφαλαίου του μυθιστορήματος “Μόνος στο Βερολίνου”: “Κι όμως υπήρξαν γερμανοί που αντιστάθηκαν στη χιτλερική τρομοκρατία” και
-μια φράση από το ίδιο βιβλίο: “Όλους πρέπει να μας ενδιαφέρει η πολιτική. Αν είχαμε ενδιαφερθεί εγκαίρως, τώρα δεν θα ζούσαμε έτσι, δεν θα είχαμε τους ναζιστές να μας κυβερνούν…”,
καθόσον συνιστούν την ουσία του έργου του μεγάλου αυτού γερμανού συγγραφέα και ιδίως το δεύτερο μια διαπίστωση και παραίνεση σε διαρκή ισχύ.
Γιώργος Πρίμπας