ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ, ΣΟΦΟΚΛΗΣ (1981) Αλέξης Μινωτής

24grammata.com/ webtv


Μαγνητοσκοπημένη παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης το καλοκαίρι του 1981.

Σκηνοθέτης: Αλέξης Μινωτής, Γιώργος Μίχος, Στέλιος Βόκοβιτς
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Μουσική σύνθεση: Θόδωρος Αντωνίου

Αλέξης Μινωτής (Φιλοκτήτης) , Στέλιος Βόκοβιτς (Οδυσσέας) , Χρήστος Πάρλας (Νεοπτόλεμος) , Θόδωρος Μορίδης , Βασίλης Κανάκης (Ηρακλής) , Κώστας Κοκκάκης , Γιώργος Γεωργίου , Κώστας Γαλανάκης , Τρύφων Καρατζάς , Μηνάς Χατζησάββας , Κώστας Καγξίδης , Γιώργος Βουτσίνος , Θάνος Καληώρας , Τάσος Χαλκιάς , Δημήτρης Αθανασόπουλος , Γιώργος Παρτσαλάκης , Χρήστος Κωνσταντόπουλος , Φώτης Γκαβέρας , Κώστας Κοντογιάννης , Σπύρος Μαβίδης.

Σχόλια / Πλοκή:
Η τραγωδία Φιλοκτήτης του ΣΟΦΟΚΛΗ αφηγείται την προσπάθεια του Νεοπτολέμου και του Οδυσσέα να παρασύρουν τον τραυματία Φιλοκτήτη να έρθει και να πολεμήσει στην Τροία.
Παρουσιάστηκε στα Διονύσια το 409 π.Χ. και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Ο Φιλοκτήτης εκστρατεύει μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον των Τρώων, επικεφαλής επτά πλοίων με Θεσσαλούς πολεμιστές. Στη Λήμνο, όπου κάνουν στάση, ο Φιλοκτήτης πλησιάζει πολύ κοντά σε ένα ναό της Αθηνάς και μια ύδρα, δηλητηριώδες ερπετό, τον δαγκώνει στο πόδι. Η πληγή του δε θεραπευόταν και ο ίδιος υπέφερε φοβίζοντας το στρατό, οπότε με προτροπή του Οδυσσέα και των Ατρειδών τον εγκαταλείπουν στο νησί.
Εκεί, παραμένει δέκα χρόνια, καθ’ όλη τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Ωστόσο, βγαίνει χρησμός ότι οι Αχαιοί δε θα κυριεύσουν το Ίλιον, αν δε βοηθήσει το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, ο οποίος, όταν πέθαινε, το είχε χαρίσει στο Φιλοκτήτη, που ήταν ο μόνος που μπορούσε να το λυγίσει. Στέλνονται, λοιπόν, ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος, ώστε να αποσπάσουν, ακόμα και με δόλο, το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή.
Ο Φιλοκτήτης όμως αρνείται να τα δώσει, μη θέλοντας να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους που του είχαν δείξει σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει πριν δέκα χρόνια. Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται ο Ηρακλής, ο οποίος τον πείθει να πάει στην Τροία και να φέρει τη νίκη στους Αχαιούς.minimatakis29

.