Χρωστάμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στα μέλη της ΖΩΣΠ.

24grammata.com/ επικαιρότητα

Οι Ηρωικοί Καλλιτέχνες.

Αναζητώντας τα πρότυπα ζωής δίπλα μας.

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Ηρωισμός είναι να κάνεις την υπέρβαση. Να ξεπερνάς τις δυνάμεις σου. Η Τέχνη είναι Λύτρωση. Λυτρώνει τον άνθρωπο (δημιουργό και θεατή) από τους φόβους του. Ο καλλιτέχνης λυτρώνει μόνο με το έργο του ή και με τη στάση ζωής Του; Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, να διαφωνούμε, να αναλύουμε και να αμφισβητούμε τα πάντα και τους πάντες. Ίσως και αυτό να είναι, τελικά, ένα μέρος της “Λύτρωσης”.

Τα λόγια είναι περιττά,όμως, όταν σταθούμε μπροστά στα καλλιτεχνικά δημιουργήματα των ανθρώπων της ΖΩΣΠ (ανάπηροι ζωγράφοι που ζωγραφίζουν με το στόμα, το χέρι ή το πόδι). Δεν τους προβάλλουν τα ΜΜΕ, γιατί δεν “πουλάνε”. Ίσως, γιατί δεν εξυπηρετούν τη λογική της ευχάριστης, στιλάτης και ανώδυνης είδησης. Ίσως, γιατί αποδεικνύουν πόσο άρρωστη και ανάπηρη είναι, τελικά, η κοινωνία του καναπέ.”Φθονούμε και γι αυτό δεν πιστεύουμε οτιδήποτε ξεπερνά τις δυνάμεις μας”, θα έλεγε ο παππούς Θουκυδίδης. Στην κοινωνία του Π. Ψωμιάδη, του Πατερό-Μαρινάκη και της Τζούλιας δε χωράνε Καλλιτέχνες όπως ο Ηλιάδης, ο Ραυτόπουλος, η Μαρίνου και άλλοι. Αυτοί οι ηρωικοί καλλιτέχνες μας δείχνουν με το έργο τους και τη ζωή τους τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, ενώ εμείς θέλουμε να επαινεθεί αυτό που κάνουμε, οτιδήποτε κάνουμε.

Αυτοί οι άνθρωποι, οι Ηρωικοί Καλλιτέχνες της ΖΩΣΠ, έχουν ανάγκη, υλική και ηθική, από την στήριξη σας. Πουλάνε κάρτες Χριστουγέννων, που φιλοτέχνησαν οι ίδιοι. Μην αγοράσετε τις κάρτες τους ως δείγμα ελεημοσύνης, αλλά ως ανταπόδοση της ευεργεσίας που σας έδωσαν με τον τρόπο ζωής τους. Τους χρωστάμε ένα μεγάλο ¨ευχαριστώ”

Παρακάτω παρουσιάζονται οι Καλλιτέχνες και τα έργα τους (όπως αναφέρονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της  ΖΩΣΠ, που έφτασε στα γραφεία των 24γραμμάτων)

Η δύναμη της θέλησης: Ζωγραφική με το στόμα και το πόδι (ΖΩΣΠ)

Η ΖΩΣΠ δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από ανάπηρους ζωγράφους, μέλη της “Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι”.Η Ένωση αυτή δημιουργήθηκε και ανήκει αποκλειστικά σε άτομα με σοβαρή αναπηρία που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και έχουν μάθει να κρατούν το πινέλο με το στόμα ή το πόδι.Η δημιουργία της έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητα και να κερδίζουν τη ζωή τους από τις πωλήσεις των έργων τους, που έχουν αναπαραχθεί σε κάρτες και ημερολόγια.Στις δραστηριότητες της Ένωσής μας περιλαμβάνεται ακόμα η… προβολή του έργου των μελών μας, αλλά και η διεύρυνσή της, παρέχοντας ηθική και υλική υποστήριξη σε άτομα με παρόμοια σωματικά προβλήματα και ενθαρρύνοντάς τα να αναπτύξουν το ταλέντο τους ώστε να φτάσουν σε αξιόλογο καλλιτεχνικό επίπεδο.Η δουλειά μας σας προσφέρεται κατ’ αποκλειστικότητα σαν ένα προϊόν με αναγνωρισμένη καλλιτεχνική αξία, σε προσιτή τιμή.Αγοράζοντας τις κάρτες μας, στηρίζετε τον αγώνα μας για δημιουργία και αυτοσυντήρηση και επιβραβεύετε την προσπάθεια μας να βγούμε από το περιθώριο της ζωής

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΧΕΡΙΑ

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε στον Πετεινό της Ξάνθης με σοβαρή αναπηρία στα χέρια και στα πόδια. Από μικρός άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και είναι μέλος της Ένωσης από το 1970. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις, έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην τηλεόραση και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Η τελευταία του ατομική έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Θέρμης για το έργο του.

Ο Ηλίας Ραυτόπουλος γεννήθηκε το 1958 στα Χανιά της Κρήτης. Ήταν φοιτητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όταν τον Αύγουστο του 1981 έπαθε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα που του προκάλεσε παράλυση των άνω και κάτω άκρων. Άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα το 1986. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στα Χανιά με μεγάλη επιτυχία και έχει εμφανισθεί επανειλημμένως στην τηλεόραση.

Ο Κυριάκος Κυριακού γεννήθηκε το 1956 στο Λονδίνο από Κύπριους γονείς. Το 1973, σε μια εκδρομή, έπαθε κάταγμα του αυχένα βουτώντας στη θάλασσα και έκτοτε παρέλυσαν τα χέρια και τα πόδια του. Τον επόμενο χρόνο, που τον πέρασε σ’ ένα νοσοκομείο της Αγγλίας, άρχισε να ζωγραφίζει κρατώντας το πινέλο με το στόμα του. Ζει και εργάζεται στο Λιοπέτρι Κύπρου. Η τελευταία του ατομική έκθεση στη Λευκωσία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης γεννήθηκε το 1959 στην Κύπρο και από το 1974 κατοικεί στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυπηγική στο Πολυτεχνείο και κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών. Από μικρή ηλικία ασχολείται με τη ζωγραφική. Το 1991 ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα του προκάλεσε παράλυση άνω και κάτω άκρων. Το 1998 άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και το 2001 έγινε δεκτός στην Ένωση. Η τελευταία του ατομική έκθεση στη Λευκωσία είχε μεγάλη επιτυχία.

Η Ελένη Μαρίνου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1943. Άρχισε να ζωγραφίζει από μικρή ηλικία και ήταν γνωστή ζωγράφος με συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις έως ότου το 1987 ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα την καθήλωσε στο κρεββάτι και σταμάτησε να ζωγραφίζει. Τα σοβαρά της τραύματα και η ρευματική αρθρίτιδα από την οποία άρχισε να υποφέρει της στέρησαν τελείως τη χρήση των χεριών της. Το 1993 άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και από το 1997 είναι μέλος της Ένωσης.

Η Μαρία Αποστόλου γεννήθηκε και ζει στο Λαύριο. Είναι εκ γενετής τετραπληγική. Ζωγραφίζει από μικρό παιδί. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής με τη φροντίδα της Ένωσης και από τον Μάρτιο του 1996 είναι μέλος της. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κάνει και δύο ατομικές εκθέσεις με μεγάλη επιτυχία. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην τηλεόραση και σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες.

Δείγματα έργων που παρέχει η ΖΩΣΠ

Γραφεία της Ενώσεως: Κ. Λουκάρεως 31, Αθήνα 114 75, Τηλ.: 210 6452947, Fax: 210 6457898 (στους αριθμούς αυτούς μπορεί όποιος επιθυμεί να παραγγείλει τις κάρτες, το ημερολόγιο και τα άλλα προϊόντα των αναπήρων Καλλιτεχνών)