Ψυχική διαταραχή και μεγαλοφυϊα: Η περίπτωση του Τσαϊκόφσι

24grammata.com/ μουσική

Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893)

H μυθιστορηματική ζωή του ρώσου συνθέτη Pyotr Ilyich Tchaikovsky, φαίνεται να είναι, ένα περίεργο μίγμα επιτυχιών και αποτυχιών. Αποτυχιών συνήθως λόγω της παθολογικής υποταγής του στις διαθέσεις και τάσεις του, να ενεργεί απερίσκεπτα. Επιτυχίες λόγω του μεγάλου μουσικού ταλέντου, της υψηλής νοημοσύνης, τη σεμνότητας και της ειλικρίνειάς του. Ακόμα και ο θάνατός του, φαίνεται να έχει αστυνομικό ενδιαφέρον.

Το μπαλέτο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ παρουσιάζεται κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα θέατρα και όπερες του κόσμου, και αποτελεί σταθμό στην τέχνη του κλασικού χορού, αφού απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, για να απολαύσουν την αριστουργηματική και γεμάτη από μελωδίες μουσική του Τσαϊκόφσκι που παραμένει περισσότερο από εκατό χρόνια τόσο αγαπητή και διαχρονική, όσο λίγες συνθέσεις στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.

Η βασανιστική τελειομανία που τον χαρακτήριζε, δεν του επέτρεπε να αισθανθεί ευτυχής. Σε ένα γράμμα του, διαβάζουμε: “… πάσχω όλη τη ζωή μου από την ανικανότητά μου για να πιάσω τη μορφή γενικά. Έχω παλεψει ενάντια σε αυτήν την έμφυτη αδυναμία, χωρίς καλά αποτελέσματα. … θα πάω στον τάφο μου χωρίς να έχω παράγει κάτι πραγματικά τέλειο στη μορφή.”

Η ομοφυλοφυλικές του σχέσεις με νεαρούς άντρες, υπήρξαν μεγάλη αιτία ενοχών, σε μια τσαρική Ρωσία που απαγόρευε με νόμο “τον πρωκτικό έρωτα ανάμεσα σε άνδρες”. Ένας ολιγόμηνος γάμος με μια θαυμάστριά του, δεν μπόρεσε φυσικά να στεριώσει, ούτε να θολώσει τα νερά. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο αδελφός του Τσαϊκόφσκι, Μόδιστος, δεν έκρυψε ποτέ τις ομοφυλοφυλικές του προτιμήσεις.

Ο θάνατος του Τσαϊκόφσκι αποδόθηκε επίσημα στη χολέρα, αλλά κατά τα φαινόμενα ήταν αυτοκτονία, πιθανώς με αρσενικό. Μοιάζει να προτίμησε ύστερα από πιέσεις, την αυτοκτονία, παρά το δημόσιο διασυρμό μετά από καταγγελίες σχετικές της ομοφυλοφυλικής του ζωής.

Τα ψυχολογικά του προβλήματα οφείλοντo πιθανότατα στην προβληματική του σχέση με την μητέρα του και στην παθολογική του προσκόλληση στο πρόσωπό της (την έχασε σε ηλικία 14 ετών). Η μετέπειτα πλατωνική σχέση του Τσαϊκόφσκι με την πλούσια χήρα και χορηγό του, Μαντάμ φον Μεκ (αντάλλαξαν 1100 ερωτικές επιστολές, αλλά ουδέποτε συναντήθηκαν!), δείχνει ότι ο συνθέτης έβλεπε στο πρόσωπο της Μαντάμ φον Μεκ το πρόσωπο της ιδανικής μητέρας. Ο Τσαϊκόφσκι ήταν συνεσταλμένος και γενικά φοβόταν τις ανθρώπινες σχέσεις.
psi-gr.tripod.com