24grammata.com/ ημερολόγιο επιστημονικών συνεδρίων
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στις εργασίες του 62ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, από τις 9 έως 11 Δεκεμβρίου 2011.
Το Συνέδριο είναι όπως πάντα ανοικτό σε όλη τη θεματολογία της σύγχρονης Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας καθώς και σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη διερεύνηση ερωτημάτων αιχμής. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει προσκαλέσει διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καλύψουν ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών.
Έτσι, προκειμένου να συμμετάσχουμε στους φετινούς εορτασμούς για το Διεθνές Έτος Χημείας, απευθυνθήκαμε στον Aaron Ciechanover από το Ισραήλ, που το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για τις ανακαλύψεις του στον τρόπο αποικοδόμησης των πρωτεϊνών και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη παθοφυσιολογία. Με την ομιλία του θα τιμήσουμε την προσφορά της Χημείας στις Βιοεπιστήμες. Ο Αργύρης Ευστρατιάδης, από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα μας μιλήσει για τις σύγχρονες τάσεις στη βιολογία του καρκίνου ενώ ο Botond Roska ερευνητής στο Friedrich Miescher Institute της Ζυρίχης θα αναπτύξει πώς με την εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνολογίας optogenetics, που αναδείχθηκε Μέθοδος της Χρονιάς για το 2010 από το περιοδικό Nature Methods, αποκτούμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε στη συμπεριφορά των ζωντανών κυττάρων και οργανισμών.
Ειδική μνεία γίνεται στη Βιολογία Συστημάτων. Μια δεκαετία μετά την πρώτη δημοσίευση της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης από τη Γενεύη θα αναπτύξει τη συμβολή της Βιολογίας Συστημάτων στην κατανόηση των βιολογικών φαινομένων, της αιτιολογίας ανθρώπινων ασθενειών και τις προοπτικές για θεραπεία ενώ ο Νικόλαος Τσουκιάς από το Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Florida θα μας μιλήσει για τη συμβολή των Μαθηματικών στην κατανόηση σύνθετων βιολογικών συστημάτων. Οι ομιλητές αυτοί θα πλαισιωθούν με αντίστοιχους από την Ελλάδα που θα κατοχυρώνουν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του Συνεδρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες κλικ εδώ