Eleventh Plateau – Περιβάλλον, Τέχνη και Συνείδηση

24grammata.com/ επικαιρότητα
γράφει η  Βασιλική Τζανάκου

Η καινοτόμος παγκόσμια ετήσια παραγωγή Eleventh Plateau που διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική εταιρία Out of the Box Intermedia έρχεται να ταράξει συθέμελα  τα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς αποτελείται από μια σειρά δράσεων που ήδη από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους παρουσιάζεται σε κορυφαία μουσεία και ινστιτούτα παγκοσμίως . Η  πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του MEDIES (Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη), εταιριών και ιδιωτών, και περιλαμβάνει εκθέσεις τέχνης, δημόσιες παρεμβάσεις, πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς επίσης μια έντυπη έκδοση με τη συνεργασία οργανισμών από οχτώ Ευρωπαϊκές χώρες.

Διερευνώντας το ρόλο της τέχνης σε σχέση με τα κρίσιμα οικολογικά ζητήματα οι άρτια οργανωμένες δράσεις προάγουν τη συνεργασία επιστημόνων και καλλιτεχνών σε παγκόσμιο επίπεδο στοχεύοντας στην παραγωγή μιας νέας κριτικής οικολογικής σκέψης ως τρόπου ζωής και στη δημιουργία βιώσιμων κοινωνικά οικοσυστημάτων. Μελετώντας την εσωτερική σχέση της φύσης με τις ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνιστώσες, το περιβάλλον δεν εξετάζεται σαν αυτόνομη οντότητα, αλλά συνυπάρχει με και ενυπάρχει στους άλλους τομείς της ζωής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικολογική αισθητική, στα οικοσυστήματα της αναδόμησης τοπίου και στη σημασία της διατήρησης και ανάδειξης της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το νησί της Ύδρας ήταν η αφετηρία της δράσης και αποτελεί κάθε άλλο παρά μια τυχαία επιλογή. Απαλλαγμένη από την παρουσία οχημάτων χάρη στη διαχρονική νοοτροπία της εκτροφής του όνου και του ημίονου, το άρτια διατηρημένο ιστορικό και αρχιτεκτονικό τοπίο καθιστούν το νησί μια σύγχρονη όαση. Το Eleventh Plateau έχοντας ήδη αναδείξει τις πολυεπίπεδες πραγματικότητες της Ύδρας θα μεταφέρει τις δράσεις του στην πρωτεύουσα και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (www.sea.org.gr). Συμπίπτοντας χρονικά με την Athens Biennale η καλλιτεχνική έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε πέντε ακόμα πόλεις  (Βερολίνο, Λονδίνο, Βαρσοβία, Πράγα και Οσάκα).

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνική αντίληψη για το περιβάλλον και την οικολογία έχει αρχίσει να μεταβάλλεται ανάγοντάς τη σταδιακά σε σύγχρονη ηθική. Η μεταβολή αυτή συντελεί στη διοργάνωση πληθώρας πρωτοβουλιών και σχετικών εκθέσεων. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει η εμπνεύστρια και επιμελήτρια του  Eleventh Plateau κ. Σωζήτα Γκουντούνα, οι ως τώρα δράσεις «δε φαίνεται να επέδρασαν σημαντικά στη συνειδητοποίηση του κοινού ενώ λίγες από αυτές άσκησαν κριτική στο προβληματικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις οικολογικές στρατηγικές» και συνεχίζει τονίζοντας πως «εκεί έγκειται και η πρωτοτυπία του Eleventh Plateau το οποίο προσεγγίζοντας κοινωνικά το περιβάλλον και βασιζόμενο στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή, τη διαπολιτισμική, διεπιστημονική και καλλιτεχνική διάδραση συντελεί  στον υγιή μετασχηματισμό του συνειδησιακού πλαισίου και στην ανάπτυξη  αποτελεσματικών στρατηγικών».
Info:  http://www.outoftheboxintermedia.org

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Out of the Box Intermedia ειδικεύεται στην έρευνα και την παραγωγή διατομεακών πρότζεκτ με τη διεθνή συνεργασία πανεπιστημίων, καλλιτεχνικών ομάδων και επιστημονικών ιδρυμάτων. Οι παραγωγές της εταιρίας εξετάζουν δομικούς συσχετισμούς ανάμεσα στο θέατρο, την αρχιτεκτονική, τις εικαστικές τέχνες, την επιστήμη και την χορογραφική έρευνα για να διερευνήσουν την ανταπόκριση των θεατών στην αμοιβαία σχέση και επιρροή διαφορετικών παραστατικών μέσων/ διαμεσότητα /διαμηντιακότητα (intermediality) και στη διασταύρωση της επιμελητικής και της θεατρικής πρακτικής. Η εταιρία διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, δημοσιεύσεις και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και  εταιρίες και ιδιώτες.

Παραγωγή: Out Of The Box Intermedia
Σύλληψη/Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σωζήτα Γκουντούνα
Εικαστικοί: Kate MccGwire, Mat Chivers, James P Graham , Augusta Ogilvy , Martin Sexton, Δανάη Στράτου, Βλαδίμηρος Λεβίδης, Γιάννης Χρηστάκος
Καλλιτεχνικές & Αρχιτεκτονικές Συμμετοχές: Δημήτρης Μακρής, Αλέξανδρος Μυκονιάτης Kom.Post Collective, MedeaElectronique
Fixatif Works: Ελεάννα Μαρτίνου & Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης
Nomadic Architecture: Ελένη Τζιρτζιλάκη
Vital Space Projects: Δανάη Στράτου & Αλεξάνδρα Στράτου
E.D.W workshop: Ευάγγελος & Βαλεντίνη Καιμάκη
Room For Thought: Παναγιώτης Μαλεφάκης, Αγάπη Πρωίμου, Δήμητρα Σταματίου
Space Syntax: Αθηνά Λαζαρίδη
Πέτρος Λαζαρίδης
RE: PLACE: Θωμάς Αμαργιανός, Kay Mack, Andrea Marcuccetti, Tamiko Onozawa, Patricia Sendin, Maximilian & Simin Vogels
http://www.replace.gr/
Επιστημονικός Συνεργάτης: Αρχιτέκτων Ηώ Καρύδη
Επιτροπή Αρχιτεκτόνων : Λίνα Δήμα, Θωμάς Δοξιάδης, Ηώ Καρύδη, Άννα Λάσκαρη, Πέτρος Μπαμπασίκας,
Κωσταντίνος Μωραίτης, Μπούκη Νουκάκη, Patricia Sendin
Συνεργάτες Παραγωγής: Χριστίνα Στριμπάκου, Εμμανουήλ Κουτσουρέλης, Έμυ Σωτήρχου
Σύμβουλοι σε θέματα Green Design: Busy Building

Kate MccGwire, Corvid, 2011 Photo: Tessa Angus

Kate MccGwire ,Urge, 2009 Photo: Tessa Angus

Mat-Chivers-Outbreath-facts-fictions-2009-nylon-300x232x208mm