FRED STEIN. Παρίσι και Νέα Υόρκη

φρεδ στειν

24grammata.com – φωτογραφία

FRED STEIN
Παρίσι και Νέα Υόρκη

γράφει η Μαρία Ξυπολοπούλου
Διαβάστε όλη την αρθρογραφία της Μαρίας Ξυπολοπουλου στο 24grammata.com εδώ

διαβάστε  το άρθρο με όλες τις φωτογραφίες σε μορφή pdf εδώ

Μακριά από στερεότυπες εικόνες του Πύργου του Άιφελ, της Notre Dame, και των γνωστών μνημείων, ο Fred Stein εστιάζει σε αυτά που γίνονται λίγα βήματα πιο δίπλα δίνοντας μας έτσι εικόνες από τους ανθρώπους της τότε ταλαιπωρημένης από τον πόλεμο, την δικτατορία του Vichy και τον ναζισμό, Παρισινής κοινωνίας με φόντο τις περιοχές των μεγάλων μνημείων , θυμίζοντάς μας πώς το Παρίσι είναι πολλά περισσότερα από αυτά που ίσως ξέρουμε για αυτό ή που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Το Παρίσι είναι ο κόσμος του, τα κτήρια, οι αφίσες, το γκρι και το αχνό πορτοκαλί του ουρανού του. Ο Fred Stein καταφέρνει να δείξει μια όμορφη πλευρά του Παρισιού που οι κάτοικοι τότε ίσως να μην μπορούσαν να δουν λόγω του Πολέμου. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι πως αυτή η καθημερινότητα , σε ασπρόμαυρο μοτίβο, δεν απομυθοποιεί την εικόνα της Πόλης του Φωτός που έχουμε στο μυαλό μας, με τα πολλά φώτα, τα café concert, την όπερα, την comédie française, τον ψηλό σιδερένιο πύργο, τους μεγαλοπρεπείς ναούς της, τις καλοντυμένες και κομψές Παριζιάνες, τα χαριτωμένα καφέ με τα κρουασάν στο τραπέζια.
Φιγούρες σκεπτικές, χαμογελαστές, ταλαιπωρημένες και κουρασμένες , Παριζιάνοι και Παριζιάνες , με μακριά μαύρα παλτό, το χαρακτηριστικό καπέλο για τους κυρίους της εποχής, ανθοπώλες, ιερείς, ψαράδες και παρέες παιδιών, πρόσωπα που σκιαγραφούν το φόβο και το παράλογο ενός παγκόσμιου πολέμου. Αν και το Παρίσι δεν είχε ιδιαίτερες ζημιές από τον πόλεμο, ούτε γνώρισε τους φρικτούς βομβαρδισμούς των άλλων επαρχιακών πόλεων , διατηρεί τον κλίμα της απογοήτευσης και του πόνου.

Αυτό που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να προσεγγίσει κανείς τη δουλειά του Fred Stein είναι το γεγονός ότι αποθανατίζει με το φακό του στιγμές μιας καθημερινότητας από δύο από τις πιο λαμπερές και όμορφες πόλεις της περιόδου του Μετά πολέμου. Τόσο το Παρίσι όσο και η Νέα Υόρκη χαίρουν μιας ιδιαίτερης αίγλης και γοήτρου.

διαβάστε  το άρθρο με όλες τις στειν 2 24γραμματαφωτογραφίες σε μορφή pdf εδώ

Ψηλά επιβλητικά κτήρια, κόσμος σε τελείως διαφορετική διάθεση από αυτή του Ευρωπαϊκού Παρισιού, αφίσες , εντυπωσιακές βιτρίνες, ζευγάρια ερωτευμένων και μια πόλη γεμάτη ζωή και ενέργεια’ Νέα Υόρκη. Τελειώνοντας ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ανέδειξε δύο μεγάλους νικητές’ τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άφησε ωστόσο πίσω του πείνα, πόνο, θλίψη, φόβο και καταστροφές τόσο σε υλικό και οικονομικό επίπεδο όσο και σε ανθρώπινο. Και ενώ τα όπλα μπήκαν στην άκρη και οι αγριότητες φάνηκαν να τελείωσαν, ο πόλεμος ξέρει να κρύβεται καλά πίσω από άλλα πρόσωπα που διαθέτει. ‘’ Το κακό χίλια πρόσωπα έχει’’. Κάπως έτσι περνάμε σε μια νέα εποχή που ο πόλεμος θα συνεχιστεί , ψυχρός αυτή τη φορά, σε ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο.

Ο φακός δεν δείχνει παρά την πραγματικότητα δύο διαφορετικών καθημερινοτήτων, δύο διαφορετικών κοινωνιών της ίδιας όμως εποχής, δύο πόλεων που ξεχωρίζουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Στρατιωτικές παρελάσεις που στοχεύουν στο να ενισχύσουν την εθνική συνείδηση και τα εθνικά πατριωτικά αισθήματα μιας κατεστραμμένης Ευρώπης που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί στη σκιά του φόβου ενός νέου τρίτου πολέμου. Άστεγοι και επαίτες οι γνωστοί και ως clochards κρύβονται στις γωνιές του Παρισιού των ερωτευμένων που χάνονται στα σκοτεινά ερημικά σοκάκια τα βράδια. Δίπλα από το φως των θεαμάτων και μιας πλούσιας πολιτιστικής ζωής, υπάρχει une autre réalité , αυτή της μαύρης αγοράς, της υποτίμησης του γαλλικού φράγκου, της έλλειψης πόσιμου νερού και θέρμανσης, των κατεστραμμένων δρόμων και ερειπίων, της απώλειας και της θλίψης    διαβάστε το άρθρο με όλες τις φωτογραφίες σε μορφή pdf εδώ