H ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων

24grammata.com/ αθλητισμός/ ειδική εκπαίδευση

Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία.

Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ιδρύθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν στους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα.

Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρούνται οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια αντισφαίριση, Στίβος).

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες στην Σουηδία.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στις ίδιες εγκαταστάσεις. Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στις ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί έντεκα (11) Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και επτά (7) Χειμερινοί.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες εξελίχθηκαν στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.

Τα Παραολυμπιακά αθλήματα στην Ελλάδα άρχισαν να αναπτύσσονται κατά τη δεκαετία του ’70 και η πρώτη συμμετοχή Έλληνα αθλητή σε Παραολυμπιακούς ήταν το 1976.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Πού, πώς, πότε;

1960 I. Ρώμη, Ιταλία: 400 αθλητές από 23 χώρες

1964 II. Τόκιο, Ιαπωνία: 390 αθλητές από 22 χώρες

1968 III. Τελ Αβίβ, Ισραήλ: 750 αθλητές από 29 χώρες

1972 IV. Χαϊδελβέργη, Γερμανία: 1000 αθλητές από 44 χώρες

1976 V. Τορόντο, Καναδάς: 1600 αθλητές από 42 χώρες

1980 VI. ‘Αρνεμ, Κάτω Χώρες: 2500 αθλητές από 42 χώρες

1984 VII. Στόουκ Μάντεβιλ, Η.Β.Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: 4080 αθλητές από 42 χώρες

1988 VIII. Σεούλ, Κορέα: 3053 αθλητές από 61 χώρες

1992 IX. Βαρκελώνη, Ισπανία: 3020 αθλητές από 82 χώρες

1996 X. Aτλάντα, ΗΠΑ: 3195 αθλητές από 103 χώρες

2000 XI. Σύδνεϋ, Αυστραλία 3843: αθλητές από 123 χώρες

“Αγώνες πλάι στους Ολυμπιακούς”

Παραπληγία + Ολυμπιακοί Αγώνες = Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε στο Τόκιο το 1964. Υιοθετήθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή επισήμως το 1988. Τότε, ίσχυσε το “παρά” = “πλησίον, ένας ακόμα” + “ολυμπιακός”, δίνοντας νέα ερμηνεία στο νεολλογισμό: “Επιπρόσθετοι Αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων”, “Αγώνες πλάι στους Ολυμπιακούς”.

Οι πρώτοι Αγώνες του είδους θεωρούνται αυτοί στη Ρώμη το 1960.

Από το 1988 στη Σεούλ, οι Παραολυμπιακοί γίνονται στις ίδιες Εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2001 θεσπίστηκε και τυπικά το καθεστώς αυτό. Κατά την ανακύρηξη των οικοδεσποτών των Αγώνων, σήμερα, απαιτείται οι πόλεις να θέτουν υποψηφιότητα τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Παραολυμπιονίκες

Παραολυμπιονίκες ονομάζονται οι αθλητές, που έχουν εισέλθει στην πρώτη οκτάδα, στην κατάταξη ενός Παραολυμπιακού αθλήματος.

Μεγάλοι Αθλητές, Μεγάλες Επιδόσεις

Δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2004, η Αθήνα θα καλωσορίσει τους καλύτερους στον κόσμο αθλητές με αναπηρία στη σημαντικότερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η Οργανωτική Επιτροπή ΑΘΗΝΑ 2004 προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών ώστε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες να αναχθούν σε ένα Αθλητικό γεγονός ίδιας σημασίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τεράστια επιτυχία του Σύδνεϋ με 1,5 εκ. θεατές και εκτεταμένη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης αποτελεί πρόσφατο παράδειγμα και μεγάλη πρόκληση.

Παραολυμπιακά ρεκόρ!

Οι αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων προπονούνται εξίσου σκληρά επί σειρά ετών, με τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σ’ αυτούς. Επιλέγονται, μάλιστα, με τα ίδια αυστηρά κριτήρια και τα ρεκόρ που σημειώνουν μπορούν να συγκριθούν ευθέως με τα ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων. Για παράδειγμα, το Ολυμπιακό ρεκόρ στα 100 μέτρα του Καναδού Donovan Bailey είναι 9,84 δευτερόλεπτα. Το Παραολυμπιακό ρεκόρ του Νιγηριανού αθλητή Ajibola Adoye, με ακρωτηριασμένο το άνω άκρο, στο ίδιο αγώνισμα, είναι 10,72 δευτερόλεπτα!

Στην Αρση Βαρών (σε πάγκο) σε ορισμένες κατηγορίες βάρους, τα Παραολυμπιακά ρεκόρ ξεπερνούν τα ρεκόρ των αρτιμελών αθλητών έως και 12 κιλά! Ο Αυστραλός αθλητής John Maclean, αθλητής με παραπληγία, ο οποίος αγωνίζεται στο στίβο, έχει κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο του “Ironman” (σ.σ. σιδερένιος άνθρωπος) στη Χαβάϊ (3,8 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδηλασία και 42,2 χλμ. μαραθώνιο δρόμο) και είναι ο πρώτος αθλητής με παραπληγία που διέσχισε το στενό της Μάγχης! www.noesi.gr

Comments are closed.