24grammata.com/ φωτογραφία
γράφει ο Γιάννης Ν. Μπουλούμπασης
Η φωτογραφία, όταν από τον A’ παγκόσμιο πόλεμο σταδιακά απέκτησε κίνηση, στον B’ παγκόσμιο πόλεμο όρισε εξολοκλήρου την ταυτότητα της ,αφού τότε είχαμε το πρώτο υλικό δημοσιευμένο, σε μεγάλα κυκλοφορίας έντυπα, όπως: Οι Νew York Times, Life κ.α.
Το φαινόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου, φωτογραφικού πρακτορείου Magnum, αποτέλεσε μιας κομβικής σημασίας κίνηση των φωτογράφων της εποχής :Robert, Cappa, David Saymour, Herni, Cartier Bresson,και συγκεκριμένα το 1947, ανέλαβαν να δώσουν αξία στην φωτογραφία, ως μέσο ενημέρωσης. Έχοντας, πλέον με αυτό τον τρόπο ξεχωρίσει την θέση τους, από τον ειδησεογραφικό τύπο. Η φωτογραφία, διαχωρίζεται και αποκτά ξεχωριστή υπόσταση, στα μάτια του κόσμου. Ωστόσο, πριν από αυτό είχε προηγηθεί το νομοθετικό πλαίσιο περί της φωτογραφίας στον τύπο, από όπου και αναγνωρίσθηκε στις Βρυξέλλες το 1924, ως μέσο ενημέρωσης.
Οι επικριτές αυτής της τεχνολογικής ανακάλυψης, υποστηρίζουν πως η φωτογραφία έχει αρκετά στοιχεία δανειστεί από την ζωγραφική, όπως: Χρυσή τομή, βάθος πεδίου, θόλωμα εικόνας κ.α. Αυτή είναι η μια πλευρά της αλήθειας, για όλους αυτούς που δεν μπορούν να παραδεχτούν το αυτονόητο, πως η εικόνα άλλαξε την οπτική μάζα, και αντίληψη του κόσμου. Έγινε, σημείο αναφοράς και ενημέρωσης για όλους τους ανθρώπους, κάτι που η τέχνη στα δύσκολα χρόνια της ανθρωπότητας, δεν μπόρεσε όχι απλά να το αγγίξει, αλλά ούτε να το ψηλαφίσει, πλησιάζοντας τα λαϊκά στρώματα, που στο πρόσωπο της φωτογραφίας βρήκαν τη δική τους, διέξοδο στον κόσμο.