Live And Let Live: Το μοναδικό ντοκιμαντέρ για τον τυρρανοκτόνο Δ. Τσαφέντα (σκην. Μανώλης Δημελλάς)/ αποκλειστικά στο 24grammata.com culture WebTV

24grammata.com culture WebTV

Διαβάστε όλη την εργογραφία του Μανώλη Δημελλά  στο24grammata.com κλικ εδώ

24grammata.com/ αφιέρωμα: Τσαφέντας / Tsafentas (κλικ εδώ)/ video

αποκλειστικά στο 24grammata.com

Σαν σήμερα (14/02/1918) γεννήθηκε ο Δημήτρης Τσαφέντας
To ηλεκτρονικό περιοδικό 24grammata.com παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο διαδίκτυο, το ντοκιμαντέρ του Μανώλη Δημελλά. Πρόκειται για τη μοναδική, παγκοσμίως, κινηματογραφική  έρευνα για τη ζωή και τα κίνητρα του τυραννοκτόνου Δημήτρη Τσαφέντα

 

 

διαβάστε επίσης και οτιδήποτε αξιόλογο κυκλοφορεί, παγκοσμίως,  για την υπόθεση του τυραννοκτόνου Δημήτρη Τσαφέντα (οργάνωση / επιμέλεια 24grammata.com)

 

Live And Let Live
περίληψη
Ο ελληνικής καταγωγής, Δημήτρης Τσαφέντας, εκτελεί τον   πρωθυπουργό του Απαρτχάιντ στα έδρανα του Κοινοβουλίου το 1966.
Γεννημένος στις 14 Ιανουαρίου 1918 από τον Κρητικό Μιχάλη Τσαφαντάκη  και την  ντόπια Αμίλια Βίλιανς, μεγαλώνει με τη γιαγιά του, Κατερίνα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από τα  οκτώ του χρόνια ζει με τη θετή του μητέρα, Μαρίκα, στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής, για να μάθει αργότερα, στα 12 του, ότι είναι νόθος. Στην εφηβεία δουλεύει ως εργάτης και βρίσκεται οργανωμένος στο κομουνιστικό κόμμα.
Στην ενηλικίωση ξεκινά -ως ναυτεργάτης- τα ταξίδια του, που θα κρατήσουν 20 ολόκληρα χρόνια. Ταξίδια  που έγιναν μύθος από τα γράμματα που έστελνε στους  γονείς του από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου: από την Αμερική  όπου που νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρείο, έπειτα από τορπιλισμό που  δέχθηκε το πολεμικό πλοίο που δούλευε, μέχρι τον Καναδά, και από τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ολλανδία μέχρι και την Παλαιστίνη, που -όπως λέει στο γράμμα του- η παρουσία του στη χώρα έφερε βροχή και θεωρήθηκε πολύ σπουδαίος.
Μια διαδρομή πολυτάραχη με σταθμούς την Τουρκία, όπου δούλεψε και ως καθηγητής  ξένων γλωσσών στην Άγκυρα, αφού μιλούσε άπταιστα περισσότερες  από οκτώ γλώσσες, αλλά και την Ελλάδα, όπου έζησε δύο χρόνια, αλλά την κουβάλησε στην ψυχή του μια ζωή. Στην Αφρική γυρίζει στις αρχές του 1960, μετά από τον θάνατο του πατέρα του και ύστερα από πρόσκληση και βοήθεια του γαμπρού του.
Το απαρτχάιντ όμως δεν τον δέχεται, γιατί είναι κολοράτος: ούτε άσπρος ούτε μαύρος. Οι  συγγενείς του δεν αντέχουν την γκρίνια του, αλλά και η ελληνική κοινότητα, μέσα στην οποία προσπαθεί να επιβιώσει, δεν του δίνει σημασία.
Ένα πιάτο φαΐ, καφές,  αλλά -όπως πάντα- είναι ένας άνθρωπος χωρίς όνομα, δίχως ταυτότητα, χωρίς καμιά αποδοχή.
Κομουνιστής αλλά και χριστιανός, γνωρίζει στο Κέηπ Τάουν μια οικογένεια μαύρων. Όχι μόνο μένει μαζί τους, αλλά ζητά να αλλάξει το χρώμα, που αναγράφετε στο διαβατήριό του και να γίνει μαύρος, για να παντρευτεί την κόρη τους.
Την ίδια περίοδο πιάνει δουλειά  στην βουλή. Περίεργο λένε πολλοί. Πως μπήκε ένας μικτής καταγωγής σε  έναν χώρο, όπου μόνο λευκοί μπορούσαν; Μα μιλούσε πολλές γλώσσες και ήταν πανέξυπνος ,λένε άλλοι. Στις  14:30  την 6/9/1966 κατάφερε 4 μαχαιριές στον πρωθυπουργό της χώρας Φερβούντ.
Στην  ανάκριση  είπε  πως  έπαιρνε εντολές από ένα σκουλήκι που ζούσε μέσα στο στομάχι του. Δύο ψυχίατροι κατέληξαν : είναι ψυχοπαθής. Ο δικαστής έκρινε πως δεν μπορεί να δικάσει ένα ζώο.
Δίκη δεν έγινε ποτέ. Μεταφέρθηκε όμως στις φυλακές  υψίστης ασφαλείας της Πρετόρια. Εκεί, σε ένα κελί, που χωρά ίσα ίσα  ένα κρεβάτι, βασανίζεται πολλές   φορές την μέρα, ενώ ακούει αλλά και βλέπει να κρεμούν θανατοποινίτες.
Εκεί γνωρίζεται με τον καταδικασμένο για δράση κατά του απαρτχάιντ Αλέξη Μουμπάρη και του λέει σε μια ανάπαυλα από τα βασανιστήρια  “ …τον σκότωσα τον νταή τους…” και ενώ ο Μουμπάρης κάνει την περίφημη απόδραση  ο Μίμης παραμένει στην  ίδια φυλακή  μέχρι που ο  Μαντέλα ανεβαίνει στην  εξουσία και τον βάζει σε ψυχιατρείο.
Στο Στέρκφοντειν  (θυμίζει περισσότερο ψυχιατρικές φυλακές)  ζει τα τελευταία χρόνια της ζωής, αν και  ήθελε να περάσει τα τελευταία χρόνια του  στην Ιεριχώ.
Λιγοστοί περνούν να τον δουν. Ακόμη πιο λίγοι, τέσσερις Έλληνες και τρεις ντόπιοι, τον συνοδεύουν  στην τελευταία του κατοικία στις 10/10/1999.
Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει τάφος, παρά μόνο μια πέτρα στο σημείο που είναι θαμμένος.

digital beta
time 56′ 23”
stereo

LiveAndLetLive

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ελένη Τσαφέντα .   (Η  ετεροθαλής αδελφή του δολοφόνου. Πρώτη φορά μιλά δημόσια από την δολοφονία).

Γιώργος Μπίζος.    ( Δικηγόρος και φίλος του Ν. Μαντέλα. Αγωνιστής κατα του Απαρτχάιντ).

Δημήτρης Βεργίτσης. (Πρώην παπάς. Καθηγητής φιλοσοφίας και εκδότης).

Άκης Απέργης.       (Ακτιβιστής. Έφυγε με την χούντα από την Ελλάδα και από τότε ζεί στο Γιοχάνεσπουργκ).

Πάτερ Μιχάλης. ( Εφημέριος   στην ενορία της Πρετόριας. Αρχιμανδρίτης.)

Βενιαμίν Χέντριξ.        (Καθηγητής ελληνικών στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ).

Λούλη Καλλίνικος . (Αγωνίστρια κατά του απαρτχάιντ. Κοινωνιολόγος, λογοτέχνης).

π. Σεραφείμ Κυκκώτης (Μητροπολίτης  Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόριας).

Πέτρος  Βέκιος. (Μυτιληνιός μετανάστης. Συνταξιούχος, ζει στην  φάρμα  του έξω από την Πρετόρια).

Άλεξ Μουμπάρης.  (Κομμουνιστής. Συγκρατούμενος του Τσαφέντα στο high security jall στην Πρετόρια.Έκανε  μεγάλη απόδραση το 1973).

Δημήτρης Τσαφέντας  (ο  δολοφόνος).