O λόφος Ιππίου Κολωνού…και οι φιλέλληνες

24grammata.com/ιστορίες της Αθήνας

Βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Σήμερα αποτελεί εκτός από ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, την σύνδεση της αρχαίας με την σύγχρονη πρωτεύουσα. Ο λόγος για τον λόφο του Ιππίου Κολωνού.
Ο αρχαίος Κολωνός (που σημαίνει λόφος) βρίσκονταν βόρεια του Διπύλου και εκτείνονταν στη πεδιάδα του Κηφισού. Ήταν κατάφυτος από ελαιόδεντρα και κατοικούνταν από την Λεοντίδα Φυλή.
Σύμφωνα με την μυθολογία εκεί βρίσκονταν σπήλαιο όπου κατέβαινε στον Άδη. Βέβαια εκτός από τον Ιππίο υπήρχε και ο αγοραίος Κολωνός που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης. Ονομάστηκε «Ιππίος» από τον ναό του Ιππίου Ποσειδώνα που ήταν και προστάτης της περιοχής. Ο ναός αυτός καταστράφηκε από τον Αντίγονο Γονατά το 265π.χ., αλλά η περιοχή εξακολούθησε να καλείται έτσι λόγω του ναού της Ιππίας Αθηνάς.
Στον Ίππιο Κολωνό υπήρχε το τέμενος των Ερινύων, ο τάφος του Οιδίποδα, καθώς και  ηρώα του Θησέα, Πειρίθου και Αδράστου. Εδώ ήταν και το άγαλμα του Κολωνού, που έδωσε το όνομά του στο δήμο. Κοντά στο λόφο του Κολωνού ήταν το Άλσος της Ακαδήμειας και η Σχολή του Πλάτωνα, όπου δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος. Μεταξύ Ακαδήμειας και Κολωνού, ο Πλάτων είχε την κατοικία του και εκεί ήταν και ο τάφος του.
Ο περιηγητής Παυσανίας γράφει στα “Αττικά” του, ότι, αφού εξήλθε της Ακαδημίας, συνάντησε το μνήμα του Πλάτωνος και εκείθεν προς τα ανατολικά αντίκρισε να στέκει ψηλά πάνω στον Κολωνό το άγαλμα του Ιππίου Ποσειδώνος.
Στον Κολωνό εικάζεται ότι γεννήθηκε και ο Σοφοκλής μιας και αναφέρεται για την περιοχή στη τραγωδία του «Οιδίππους επί Κολωνώ».
Σημαντικές έρευνες για την περιοχή αλλά και ιδιαίτερα φιλελληνική συγγραφική είχαν ο Κάρολος Λενορμάν και ο Κάρολος Μύλλερ. Τα μνημεία των δυο κοσμούν σήμερα τον λόφο του Ιππίου Κολωνού αποτελώντας το μοναδικό σημείο «αρχαίας σύνδεσης» για την γύρωθεν ιστορική περιοχή.
Ο Λενορμάν είχε διατελέσει ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Είχε συμμετέχει σε πολλές έρευνες και περιηγήσεις που έγιναν στην Ελλάδα. Σε μια από αυτές πεθαίνει στην Αθήνα το 1859. Η επιθυμία του ήταν πάντα τα ταφεί δίπλα στον Πλάτωνα στην περιοχή του Κολωνού. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο αιτείται στον γιο Λένορμαν να ταφεί η καρδία του αρχαιολόγου στο λόφο του Κολωνού.
Αυτή τοποθετήθηκε σε μια μαρμάρινη λουτροφόρο υδρία που στην τυπολογία της θυμίζει αρχαίο ταφικό μνημείο. Η κεφαλή του Λενορμάν χαράχτηκε στην εμπρόσθια όψη της. Τοποθετήθηκε πάνω σε βάθρο πωρόλιθου και αποκαλύφτηκε από τον δήμαρχο Γ. Σκούφο το 1860.
Ωστόσο, επειδή ο λόφος δεν ήταν ακόμα τόσο πυκνός σε βλάστηση το μνημείο που βρίσκονταν στη κορυφή χρησιμοποιούνταν από πολλούς ως στόχος για σκοποβολή. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ανεπανόρθωτα το μνημείο. Έτσι ο Δήμος αναγκάστηκε να τοποθετήσει ένα νέο αντίγραφό του το 1936.
Το μνημείο του Λενορμάν τοποθετήθηκε δίπλα στο αντίστοιχο του Μύλλερ. Ο Χανσέν είχε σχεδιάσει μια επιτύμβια στήλη στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών ταφικών μνημείων. Την δαπάνη ανέλαβαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Οθωνική αυλή. Το μνημείο του φιλέλληνα Μύλλερ εγκαταστάθηκε το 1840 και αποτελεί ένα από τα πρώτα δημόσια γλυπτά της σύγχρονης Αθήνας.
Ο λόφος του Ιππίου ή Ιππείου Κολωνού είναι σήμερα κατάφυτος και αποτελεί σημείο συνάντησης για την περιοχή. Το γεγονός αυτό ενισχύει η ύπαρξη μικρού υπαίθριου θεάτρου, παιδικής χαράς και αναψυκτηρίου. Στους χώρους του συναντάς, πέραν από την δροσερή σκιά, μια από τις καλύτερες θέες της Ακρόπολης. Τα δυο μνημεία στην κορυφή του λόφου έχουν δέσει αρμονικά στον χώρο (παρότι περιφραγμένα πια μετά από πολλαπλούς βανδαλισμούς). Δίνοντας την αίσθηση της ιστορικότητας της περιοχής και τιμώντας παράλληλα δυο σημαντικούς φιλέλληνες σε μια περιοχή που είναι κάθε άλλο παρά «μουσειακή» στην ζωντάνια της.

http://athinapisovitrina.blogspot.gr