Ο Tony Hawk και το skate: σχέσεις πάθους και εκατομμυρίων

24grammata/ νεολαία

γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος

O Tony Hawk ή αλλιώς birdman θεωρείται ο μεγαλύτερος skater της εποχής μας. Στις ΗΠΑ το όνομα είναι το ίδιο δημοφιλές όσο του Kobe Bryant και Tiger Woods. Στα 42 του χρόνια, ηλικία των γονέων των περισσότερων θαυμαστών του, καταφέρνει ακόμα να συναρπάζει τα πλήθη που σπεύδουν κατά χιλιάδες να παρακολουθήσουν τα ακροβατικά του, όπως το “airwalk to fackie” ή το “stylish fakie 7200”. O ίδιος δηλώνει με περισσή αφέλεια ότι εμείς οι σκέιτερ είμαστε πραγματικοί τεμπέληδες. Η πιο διαδεδομένη διατροφή ανάμεσα σε μας είναι πίτσα και μπίρα. Αν δεν αφιέρωνα πολλές ώρες στο skate θα ήμουν πραγματικά χοντρός. Είμαστε αντιαθλητικοί τύποι. Στο γυμναστήριο πηγαίνουμε μόνο για την αποκατάσταση των ατυχημάτων”

Ζει στην Καλιφόρνια, έχει παντρευτεί τρεις φορές αλλά για άλλη μια φορά φαίνεται ότι τα αντίθετα έλκονται, αφού καμία από τις γυναίκες του δεν έχει ανέβει ποτέ στο skateboard

Εδώ και πολλά χρόνια είναι επαγγελματίας και πολυεκατομμυριούχος λόγω του skate. Διευθύνει με αυστηρότητα την πολυεθνική Tony Hawk Inc, αν και ίδιος καλλιεργεί με συστηματικότητα τη φιγούρα του ανέμελου “παιδιού” που ζει για το skate. Οι imagemaker’s του είπαν να φαίνεται στο κοινό ότι ακόμα τον “μαλώνει η μαμά του” και για αυτό όπου βρεθεί επαναλαμβάνει: “ η μαμά μου μου λέει συνέχεια: δεν είσαι μεγάλος για τέτοια πράγματα. Μου το λέει από τότε που ήμουν 25 χρόνων”

Ο Τony Hawk ανακάλυψε το skateboard στα 8 του χρόνια και σε ηλικία 14 χρόνων έγινε επαγγελματίας, ενώ στα 17 είχε ήδη αγοράσει το πρώτο σπίτι με τα λεφτά που είχε κερδίσει από το skate. Πήρε μέρος σε 100 αγώνες από τους οποίους νίκησε τους 73 και ήρθε δεύτερος σε 19. Το 1999 σημείωσε για πρώτη φορά το “9000” δηλαδή 21/2 περιστροφές στον αέρα.