Άλμπουμ

BayerΆλμπουμ

Οι καινούριες πόλεις

 

γράφει ο  Απόστολος Θηβαίος.

Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ

Το βράδυ μια ολόκληρη πόλη ανάβει. Έχει πολλά επίπεδα, προβολείς, πλοία, όλα απαστράπτοντα καίγονται εις το όνομα της παγκόσμιας βιομηχανίας. Ένας σταυρός από νέον, ένας σταυρός με τ΄όνομα αιώνων. Εδώ γράφεται η ιστορία του μονοπωλίου. Εδώ τυφλωμένοι φορτοεκφορτωτές συσκευάζουν εμπορεύματα, γερνούν και κατοχυρώνονται στη μεγάλη επετηρίδα του ανθρώπινου δυναμικού. Ζήτω η εταιρεία Bayer με το χριστιανικό της λογότυπο ορατό από μίλια. Και ζήτω στα φωτισμένα εργοστάσια της, θρυλικές στιγμές από νέον καταμεσίς της ρωμαιοκαθολικής μας καρδιάς Ζήτω με κάθε τρόπο και μ΄όλη την ένταση της φωνής μας στις βιομηχανίες αυτού του κόσμου που θεμελιώνονται, υψώνοντας θριάμβους και εκατόμβες νεκρών μες στα φώτα του καινούριου αιώνα.

 

 

Η φωτογραφία με την επιβλητική επιγραφή νέον αντλείται από τα ρεπορτάζ των κυριακάτικων εφημερίδων. Μια τρομακτική σκηνή προόδου κάτω απ΄το γαλάζιο που καίγεται αργά. Μια φωτογραφία απ΄εκείνες που υποβάλλουν με τη θεατρικότητά τους την απλή, παγκόσμια ζωή. Εδώ όλα εξελίσσονται σε πραγματικό χρόνο, τιμώντας στ΄ακέραιο έναν κατά κυριολεξία λαμπρό, νέο ρεαλισμό.

Εταιρείς κολοσσοί, όπως η Bayer συνδέονται άρρηκτα με την εξέλιξη του κόσμου μας. Τα ασύλληπτα κεφάλαιά τους κινούν τη νήματα της παγκόσμιας οικονομίας, καθορίζουν δείκτες και τιμές χρηματιστηριακές. Καθορίζουν τα εμπορικά σχήματα, τα ναύλα, τους νόμους της ζήτησς και της προσφοράς, επιβεβαιώνοντας την Γερτρούδη Στάιν και τον κανόνα της αναπόδραστης επανάληψης. Κάθε τόσο κλονίζονται από τρομερά σκάνδαλα, παρατυπίες διεθνών κανόνων που στοιχίζουν στο περιβάλλον και κατ΄επέκταση στον άνθρωπο. Δεσμεύοντας τεράστιες εκτάσεις, στήνουν τα συγκροτήματά τους και καθηλώνουν με το μέγεθος και το βαθμό του εξυγχρονισμού τους. Η σημερινή φωτογραφία των 24 Γραμμάτων ανήκει σε κάποιον άγνωστο σε εμάς φωτογράφο. Η δυναμική της δεν χάνει στο ελάχιστο απ΄αυτήν την ανωνυμία της.

Συλλογίζομαι την κατεστραμμένη, αμερικανική πόλη Ντιτρόιτ, θύμα μιας κρίσης με όρους παγκόσμιους. Στη θέση της, ίσως σε μερικές δεκάδες χρόνια πόλεις, παρόμοιες με τις επιβλητικές εγκατάστάσεις της Bayer θα συνθέτουν τους πολιτικούς μας χάρτες. Κάτι εντελώς διαφορετικό απ΄τις κατευθύνσεις της αρχιτεκτονικής, ίσως ακόμη και απ΄τις πιο προοδευτικές της προτάσεις, όπως οι κάθετες πόλεις του δικού μας Ξενάκη. Οι καινούριες πόλεις θα ευημερούν για πάντα κάτω απ΄τις μεγάλες επιγραφές από νέον, δοξάζοντας στους αιώνες την καινούρια, ανθρώπινη μυθολογία που πλάθεται για να επικρατήσει.