Ανδρομάχη, Ευριπίδης

andromahi 24grammataΕυριπίδης, 4 81-406 π.Χ.

Ανδρομάχη

μετάφρασις Γ. Τσοκοπούλου. Εν Αθήναις Φέξης 1910.

24grammata.com / free ebook
[download]

μετάφραση Μάρθα Κουτρουμάνου κλικ εδώ

 

Τραγική Ποίηση / Tragedy:
α. όλα β. έργα γ. μελέτες / άρθρα δ. ξενόγλωσσα
a. all b. original text c. studies δ. in english

Ανδρομάχη
Αβέβαιη η χρονολόγηση (Ανάμεσα στο 430 και 415 π.Χ)
(1288 στίχοι) .  Χορός: Φθιώτισσες γυναίκες
Πρόσωπα: Ανδρομάχη, θεράπαινα, Ερμιόνη, Μενέλαος,
Παιδί Ανδρομάχης, Τροφός, Ορέστης, Άγγελος, Θέτιδα

Ο Νεοπτόλεμος (γιος του Αχιλλέα), μετά την άλωση της Τροίας  πήρε βραβείο την γυναίκα του ΄Εκτορα, Ανδρομάχη, και έκανε ένα παιδί μαζί της.
Αργότερα    παντρεύτηκε την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου. Ο Νεοπτόλεμος απουσιάζει στους Δελφούς. Η Ερμιόνη   από ζήλια θέλει να εξοντώσει την Ανδρομάχη με τη βοήθεια του πατέρα της.
Στην αρχή του έργου η Ανδρομάχη καταφεύγει στο βωμό της θέμιδος στη Φάρσαλο. Με ρήση προλογική μας κατατοπίζει σχετικά με την προϊστορία. Βασικό κίνητρο της Ερμιόνης είναι η στειρότητα της και γι’ αυτό το λόγο επιδιώκει την εξόντωση και του γιου της. Ο Μενέλαος εμφανίζεται ως κακούργος (αντισπαρτιατική προπαγάνδα). Ο γέρο-Πηλέας στολίζει με τα χειρότερα λόγια τον Μενέλαο και τον εξευτελίζει αυτόν και τη χώρα  του. Η Ανδρομάχη γλιτώνει, αφού ο Μενέλαος επιστρέφει άπρακτος. Η Ερμιόνη αναλογίζεται την απόπειρα της και τρέμει το γυρισμό του άντρα της. Εμφανίζεται ο Ορέστης(εχθρός του   Νεοπτόλεμου) που παραμόνευε για ν’ αρπάξει την Ερμιόνη.   Αγγελιαφόρος εμφανίζεται και ανακοινώνει ότι ο Νεοπτόλεμος έπεσε θύμα επίθεσης στους Δελφούς που οργάνωσε ο Ορέστης. Ο Πηλέας θρηνεί το χαμό του εγγονού του τη στιγμή  που εμφανίζεται η Θέτιδα σαν από μηχανής  θεά για να κλείσει το έργο με ευχάριστες υποσχέσεις: ο γιος της Ανδρομάχης θα ιδρύσει το βασιλικό οίκο των Μολοσσών, ο Πηλέας θ’ ανυψωθεί σε θεό   και θα κατοικεί μαζί της στο παλάτι της θάλασσας. θα ξαναδεί και τον Αχιλλέα που κατοικεί σαν ήρωας στο νησί  ” Λευκή”.http://users.sch.gr//statpapako/andromaxi.htm