Γιατί διάλεξαν την ονομασία “Αυγή της Οδύσσειας”;

24grammata.com/ από τη ζωή των λέξεων

Πάρα πολλοί συμπατριώτες μας αναρωτήθηκαν για τη σημασία της ονομασίας Odyssey Dawn (Αυγή της Οδύσσειας), που έδωσαν οι Αμερικάνοι στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.

Τι σχέση μπορεί να έχει το όνομα αυτό με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή με το οτιδήποτε; Συμβολίζει κάτι; Είναι τιμή προς τους Έλληνες; Είναι τιμή προς τον Οδυσσέα; Τον Όμηρο μήπως; Υπάρχει κάποια μυστικιστική ερμηνεία;

Τίποτα απ όλα αυτά. Η εξήγηση είναι πολύ πιο πεζή.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική (US Africa Command), στην εφημερίδα Washington Post, «ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί ένα όνομα που να μην έχει καμία σχέση με τη περιοχή ή με το στόχο των επιχειρήσεων. Έτσι, στη διάρκεια των επιτελικών σχεδιασμών, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει ο στόχος. Τα δε ονόματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων πηγάζουν από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα του πενταγώνου».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, οι επιχειρήσεις της AFRICOM μπορούν να ονομάζονται κωδικά με αρχικά γράμματα τα JS-JZ, NS-NZ, και OA-OS. Οι πρόσφατες ασκήσεις και επιχειρήσεις  είχαν ονόματα που ξεκινούσαν με J και N, οπότε η επιχείρηση της Λιβύης θα έπρεπε να έχει το Ο.

Το επιτελείο συσκέφτηκε, και κατέληξε στην ονομασία Odyssey. Από κει και πέρα έπεσαν διάφορες ιδέες στο τραπέζι, ως που επελέγη το Dawn, σαν δεύτερο συνθετικό.

Έτσι απλά.

S.A.
www.antinews.gr