Γνωστός τουριστικός οδηγός προτείνει Χριστούγεννα στην Τουρκία και διαφημίζει το Καστελόριζο

24grammata.com/ επικαιρότητα

Ο φωτογράφος του «Top Gear» Νώντας Κουτσούκης πήρε στα χέρια του το καινούργιο τεύχος του φρέσκου περιοδικού «Lonely Planet» και κάποια στιγμή έφτασε σε ένα δισέλιδο που σαν περίεργο του «έκατσε».

«Χριστούγεννα στην Τουρκία», έγραφε πάνω, αλλά σαν οικείο του φαινόταν το παραθαλάσσιο χωριουδάκι που απεικονιζόταν. Πράγματι, η λεζάντα εξηγούσε πως πρόκειται για το τουρκικό νησί Καστελλόριζο. Το φοβερό ήταν πως στην ίδια τη φωτογραφία υπήρχαν όχι μία, αλλά δύο ελληνικές σημαίες πάνω σε σπίτια.

Τώρα εμείς δεν είμαστε από αυτούς που θα ξιφουλκήσουν ενάντια σε όλους όσοι χαράζουν δήθεν… κατά λάθος μια γραμμή απάνω σ’ ένα χάρτη δυο χιλιοστά παραπέρα από εκεί που θα έπρεπε, επιτιθέμενοι με αυτόν τον το τρόπο στα εθνικά μας δίκαια. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για απλό λαθάκι. Δεν είναι απλή παρεξήγηση. Δεν είναι ένας τυχαίος εξοστρακισμός της γεωγραφικής αλήθειας.

Αν δηλαδή το «Lonely Planet» δεν ξέρει σε ποια χώρα βρίσκονται τα νησιά για τα οποία γράφει, πράγμα κάπως βασικό, πώς να το εμπιστευτείς όταν σου προτείνει πού να πας φας, ας πούμε;

Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα πράγμα: Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την εκδοτική βιομηχανία τόσο βάναυσα, που στο περιοδικό της εταιρείας με τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς οδηγούς στον κόσμο έχουν βάλει να γράφουν καθαρίστριες, που δεν έχουν βγει ποτέ από το Μπράιτον, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να είναι και τυφλές!
Δεν εξηγείται αλλιώς.

Πρόταση του 24rammata.com: ακόμα ακι αν δεχθούμε ότι είναι ένα απλό λάθος απροσεξίας δε θα ήταν άσχημο να τους στείλετε μαζικές καταγγελίες στις παρακάτω διευθύνσεις.

Lonely Planet USA
Media queries only contact:
[email protected]
All other inquiries: contact us ›
150 Linden Street
Oakland, CA 94607-2538, USA
tel: 510-893-8555
fax: 510-893-8563

About Lonely Planet USA
Lonely Planet UK
Media queries only contact:
[email protected]
All other inquiries: contact us ›
2nd Floor, 186 City Road, London, EC1V 2NT ENGLAND
tel: 44 20 7106 2100
fax: 44 20 7106 2101