Δάφνις και Χλόη, 1931, Μία από τις πρώτες ελληνικές βουβές ταινίες

24grammata.com/ κινηματογράφος

Δάφνις και Χλόη είναι μία ιστορία αγάπης που έγραψε ένας εκ των πρώτων μυθιστοριογράφων του κόσμου, ο Έλληνας Λόγγος, συγγραφέας του 3ου μ.Χ. αιώνα.
Εδώ η ομότιτλη βουβή ταινία του 1931

Υπόθεση: Ο Δάφνις και η Χλόη, δυο μικροί βοσκοί, μεγαλώνουν μαζί στα βουνά της αρχαίας Λέσβου. Με τον ερχομό της εφηβείας, η αφύπνιση των ερωτικών ενστίκτων, πιο έντονη στην περίπτωση της Χλόης, προκαλεί αμηχανία και ταραχή στα δυο παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να απαντήσουν στο κάλεσμα της σάρκας. Ένας νεαρός πρίγκιπας πολιορκεί επίμονα τη Χλόη κι αποπειράται να τη βιάσει, αλλά τελικά η Χλόη σώζεται από τον Δάφνι, ο οποίος επεμβαίνει βίαια. Ο Δάφνις συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε μαστίγωση μέχρι θανάτου, όμως την τελευταία στιγμή αποκαλύπτεται ότι ο νεαρός βοσκός, που είχε εγκαταλειφθεί βρέφος στο δάσος, ανήκει σε οικογένεια ευγενών. O Δάφνις ζητά να παντρευτεί την αγαπημένη του, αλλά τώρα ορθώνονται νέα ταξικά εμπόδια, ώς την τελική αποκάλυψη ότι και η Χλόη έχει ευγενική καταγωγή. Οι δυο νέοι είναι πια ελεύθεροι να εκφράσουν τον έρωτά τους.

Ηθοποιοι: Λουση Ματλη …. Χλόη, Απολλων Μαρσυας …. Δάφνις
Τιμος Βιτσωρης, Μαρικα Ραυτοπουλου, Κωστας Παλαιολογος, Βαγγελης Μενεξης, Μαρικα Ξανθακη, Ι. Αυλωνιτης, Σταλαμ. Γ. Γεωργιαδης, Γ. Λαμπακης, Δ. Σουσιμαλης.
Συγγραφέας: Λογγος.

Παραγωγός: Ορεστης Λασκος.
Κινηματογραφιστής: Δημητρης Μεραβιδης.
Συνθέτης: Αγις Αστεριαδης.