Τα πρώτα βήματα στο Μπούμερανγκ

24grammata.com/ αθλητισμός

Το  μπούμερανγκ θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο  ιπτάμενο αντικείμενο που εφευρέθηκε από τον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε από τους ιθαγενείς της Αυστραλίας για το κυνήγι.Το σύγχρονο μπούμερανγκ είναι άθλημα. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά όταν μάθετε να το πετάτε με ασφάλεια  δεν θα αποκτήσετε  μόνο  εμπειρία  αλλά θα γίνετε και καλύτεροι ρίπτες. Στο http://www.boomerangs.gr/ θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ασφάλεια
Ρίχνοντας ένα μπούμερανγκ  βεβαιωθείτε ότι όποιος άλλος  βρίσκεται σε ακτίνα  τουλάχιστον 50 μέτρων προσέχει όταν ρίχνετε. Τα μπούμερανγκ σε επίπεδο ανταγωνισμού θα πρέπει να ρίχνονται απο έμπειρους ρίπτες.  Απαιτούν περισσότερο χώρο γιατί μπορούν να φτάσουν μέχρι και 200 μέτρα μακριά.Ποτέ μην πετάτε μπούμερανγκ με δυνατό άνεμο, ιδιαίτερα όταν προσπαθείτε να μάθετε πώς να ρίχνετε. Ένας ήπιος άνεμος είναι ιδανικός. Προστατευτικά γυαλιά θα πρέπει να φορούν οι ρίπτες.Ποτέ μην πιάνετε το μπούμερανγκ  στο ύψος των ματιών. Πάντα να περιμένετε μέχρι το μπούμερανγκ να είναι κάτω από το ύψος του ώμου, πριν επιχειρήσετε να το πιάσετε.

Το κράτημα
Η κυρτή ή η βαμμένη πλευρά θα πρέπει πάντα να είναι προς το σώμα σας και η άβαφη θα πρέπει πάντα να βρίσκεται απο την έξω πλευρά. Ο ευκολότερος τρόπος για να κρατήσετε το μπούμερανγκ είναι  μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη,κρατώντας την άκρη του πτερυγίου.Λυγίστε τον καρπο του χεριού σας και το μπούμερανγκ πίσω για μέγιστη περιστροφή.

Το πέταγμα και γωνία στόχου.
Πάντα να πετάτε το μπούμερανγκ γυρίζωντας το χέρι σας πίσω, σχεδόν πάνω από τον ώμο.Ο στόχος του μπούμερανγκ να είναι  η γραμμή του ορίζοντα (περίπου 10°-20°). Αφήστε το μπούμερανγκ στο ύψος της μέγιστης ροπής. Όταν ρίχνετε σωστά, το μπούμερανγκ θα πετάξει κυκλικά.

Γωνία εκκίνησης
Το μπούμερανγκ θα πρέπει να είναι σχεδόν κάθετο(0°-30°) κατά την απελευθέρωση.

Ρυθμίσεις  για τον άνεμο
Πετάτε  στα δεξιά του ανέμου σε γωνία ( 45° -90°). Αριστερόχειρες  ρίπτες  θα πρέπει να ρίξετε στα αριστερά του ανέμου γωνία ( 45° -90°).

Το πιάσιμο
Πιάστε το μπούμερανγκ και με τα δύο χέρια σας ,ανάμεσα στις παλάμες. Προσπαθήστε  να πιάσετε το κέντρο του μπούμερανγκ  και   να αποφύγετε τα πτερύγια.

Τροποποίηση  μπούμερανγκ
Υπάρχουν γενικά τρεις μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να συντονίσετε ένα μπούμερανγκ: κάμψη, στρίψιμο και  προσθήκη βαρών. Ο συντονισμός του μπούμερανγκ χρησιμοποιείται για να βελτιώσει  ή να αυξήσει το φάσμα της πτήσης του.Για να ελέγξετε τον αρχικό συντονισμό του μπούμερανγκ, τοποθετήστε το σε μια σκληρή, επίπεδη επιφάνεια με
τη βαμμένη πλευρά προς τα πάνω και πιέστε στο κέντρο του.

Κάμψη μπούμερανγκ
Όταν λυγίζετε τα πτερύγια του μπούμερανγκ ή προς τα πάνω ή προς τα κάτω, προσαρμόζετε την δίεδρο, που είναι η γωνία πάνω ή κάτω από την ευθεία.

Κάμψη πάνω
Το λύγισμα προς τα πάνω προτείνεται για να γυρίσει το μπούμερανγκ σε σας σε συνθήκες άπνοιας.

Κάμψη κάτω
Το λύγισμα των πτερυγίων του μπούμερανγκ προς τα κάτω συνιστάται για μεγάλες αποστάσεις, όταν ρίχνετε με άνεμο ή για γρήγορο πιάσιμο.

Στρέψη των πτερυγίων
Στρίβοντας τα πτερύγια του μπούμερανγκ, δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα, αλλάζει η αεροδυναμική του.Στρίβοντας το πτερύγιο προς τα αριστερά θα προσθέσει θετική γωνία αεροδυναμικής στο μπούμερανγκ, ενώ η δεξιά στροφή προσθέτει αρνητική γωνία αεροδυναμικής. Ο συντονισμός του μπούμερανγκ  με το στρίψιμο χρησιμοποιείται για την προσαρμογή: ρυθμού περιστροφής και τη σταθερότητα στον άνεμο, την απόσταση, το οριζόντιο γύρισμα και το είδος της τροχιάς.

Τροποποίηση του βάρους
Η προσθήκη βάρους στο μπούμερανγκ γίνεται γενικά για την αύξηση της δυναμικής, που οδηγεί σε μεγαλύτερη απόσταση και μεγαλύτερη σταθερότητα στον άνεμο. Ο ευκολότερος τρόπος για να προσθέσετε  βάρος στο μπούμερανγκ  είναι τα κέρματα με ταινία, ή μικρά κομμάτια  μολύβδου στο κάτω μέρος του πτερυγίου.