Είναι μύθος ότι το Ο.Κ.(oκέι) προέρχεται από το “Όλα Καλά”

γράφει ο Σωτήρης Αθηναίος

Η αγγλική έκφραση okay (προφέρεται “οκέι”) ή το ακρωνύμιο ΟΚ ή Ο.Κ. σημαίνει,  “εντάξει”, ¨αρκετά”, “ικανοποιητικά”. Συχνά ακούγεται ότι η ετυμολογική ρίζα είναι το ελληνικό “Όλα Καλά”  (δήθεν το χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί πιλότοι, ως κώδικα, για να μην τους καταλαβαίνουν οι εχθροί ή τα αμερικάνικα πανεπιστήμια για να χαρακτηρίσουν τα αψεγάδιαστα γραπτά) αλλά μια τέτοια ερμηνεία δεν είναι τίποτα άλλο από έναν, ακόμα, αφελή αστικό μύθο. Πρόκειται για έναν αθώο μύθο που γεννάται από την ανικανότητα να στηριχθεί επιστημονικά η οποιαδήποτε εκδοχή. Κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει να καρπωθούν την πατρότητα του ακρωνυμίου και οι Γάλλοι, Γερμανοί οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί και οι Έλληνες.
Η Ιστορία της λέξης
Η πρώτη έντυπη εμφάνιση του ακρωνύμιου (με τη μορφή “ο.k.” καταγράφεται στις 23 Μαρτίου 1839 στην εφημερίδα Boston Morning Post. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει αποδοθεί με ακρίβεια το ετυμολογικό περιεχόμενο της φράσης.
Ορισμένες από τις πιο λογικοφανείς ερμηνείες, που καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία είναι και οι ακόλουθες:
1.Ίσως προέρχεται από τη γλώσσα των Choctaw, ιθαγενείς της Αμερικής (Οκλαχόμα), οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη “οκεχ” με την ίδια σημασία με το σημερινό ο.k.
2.Σύμφωνα με μία άλλη υπόθεση προέρχεται από το “Oll Korrect” – all correct- γραμμένο με λανθασμένο τρόπο γia να δώσει έμφαση.
3.Στη γλώσσα Bantou  (κεντρική Αφρική) η φράση “uou – key” ισοδυναμεί με το “ναι”. Μεταφέρθηκε στην Αμερική από τους Αφροαμερικάνους.
4.Το 1840 ιδρύθηκε το Ο.Κ. Club, μία λέσχη για να υποστηρίξουν τον Δημοκρατικό Martin Van Buren ( Με παρατσούκλι Οld Kinderhook) Και ίσως να συνδυάστηκε με τη καταφατική φράση ο.k.
5.Άλλοι το συνδυάζουν με τα συνθηματικά του εμφυλίου πολέμου της Αμερικής Ο (μηδέν) Κilled (νεκροί)
6.Άλλοι αναφέρονται σε έναν αρχαίο Γαλλικό όρο “οc”, σημαίνει “ναι”
7.Άλλοι πάλι αναφέρουν κάποιον Otis Kendall (ελεγκτή στο λιμάνι της Νέας Υόρκης που έβαζε τα αρχικά του ονόματος του για να δηλώσει ότι το εμπόρευμα είναι εντάξει

8. Από το ονοματεπώνυμο Obadian Kelly (υπάλληλο σιδηροδρόμων)

9. Από τα γερμανικά  “obne Korrektur” (μτφ: χωρίς αλλαγές)

10. Από το τηλεγραφικό σινιάλο “Open Key”

11, Από τη Φινλανδική λέξη “oikea” (μτφ: σωστό)

12. Από το “oak” ανθεκτικό ξύλο βελανιδιάς.

Πηγές
1.Λεξικό Merriam-webster on line
2.Webster’s Word Histories, Springfield  Mass, 1989.

3.(α) Λεξικό Μπαμπινιώτη και(β) Ετυμολογικό Λεξικό Μπαμπινιώτη. Κέντρο Λεξικολογίας

Comments are closed.