Η ένωση Κρητών Βριλησσίων

Η ένωση Κρητών Βριλησσίων 24γραμματαJPG

Χορηγός αφιερώματος:
Σπουδαστήρι
Λυκείου στα Βριλήσσια
για όλες τις κατευθύνσεις
Πεντέλης 25, Βριλήσσια,
τηλ 210 612 70 74, πληρ. κλικ εδώ

24grammata.com
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Η Ένωση Κρητών Βριλησσίων δημιουργήθηκε το 1982 και φέτος συμπληρώνει τριάντα χρόνια ζωντανής παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα  του δήμου Βριλησσίων  και ευρύτερα του λεκανοπεδίου Αττικής.
Δυο λόγοι έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι που υπηρετήσαν το σύλλογο, τα μέλη και οι φίλοι μας. Δεύτερον το ιδιόκτητο γραφείο  που μας έδωσε την δυνατότητα να αφιερώσουμε όλους τους οικονομικούς μας πόρους για τους σκοπούς που έγινε αυτός ο σύλλογος. Στην ιστορία της ανέγερσης  αυτού του γραφείου είναι αφιερωμένο αυτό το κείμενο, που θα προσπαθήσει με συνοπτικό τρόπο να περιγράψει πως έγινε αυτό.
Από τα πρώτα χρόνια που έγινε ο σύλλογος είχε γίνει αντιληπτό ότι χωρίς ένα μόνιμο χώρο που θα κάλυπτε τις ανάγκες του, θα είχε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. γι’ αυτό το λόγο με το 17/5-11-1988 πρακτικό του ΔΣ παίρνεται η απόφαση να γίνουν όλες οι ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αγορά γραφείου. Για την ιστορία το ΔΣ που πήρε αυτή την απόφαση αποτελείτο από τους: Ασιθιανάκη Ιωάννη, Τσατσάνη Ευαγγέλια, Κολυδά-Περράκη Ελένη, Βλάμη Χρυσούλα, Σουλαδάκη Μανώλη, Κουγεντακή-Μιχελάκη Αλέκα και Δρανδάκη Ευάγγελο. στις 19-11-1988 σε εκδήλωση για το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, στο στέκι νεολαίας Βριλησσίων, ανακοινώθηκε δημόσια η απόφαση του ΔΣ. Αυτή έγινε δέκτη με ικανοποίηση από τους παρευρισκόμενους. στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να γίνει γνωστή η απόφαση όσο γίνεται περισσότερο. Ανοίχτηκε και λογαριασμός στην αγροτική τράπεζα. δυστυχώς όμως η συγκέντρωση χρημάτων γινόταν με πολύ αργό ρυθμό. τα χρήματα που συγκέντρωνε ο σύλλογος από τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, έμπαιναν και αυτά στην αγροτική τράπεζα.
Το 1989 έγιναν εκλογές και πρόεκυψε νέο ΔΣ. Αυτό αποτελείτο από τους: Ασιθιανάκη Ιωάννη, Χριστοφοράκη Αντώνη, Σουλαδάκη Μαρία, Πάγκαλου Σοφία, Δρανδάκη Ευάγγελο, Μανιμανάκη Φώτη και Κουγεντάκη-Μιχελάκη Αλέκα. Το νέο ΔΣ συνέχισε τις προσπάθειες και με την 3/6-6-1989 απόφαση του εκδίδει 10.000 κουπόνια αξίας 100 δρχ. έκαστο. Παρά τις προσπάθειες του ΔΣ το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν ήταν ικανοποιητικό. Εν τω μεταξύ το ενοίκιο του συλλόγου για το γραφείο του επί της οδού Σπάρτης 11 είχε φτάσει στις 42.000 δρχ. το μηνά. ο σύλλογος είχε πια ανδρωθεί και οι δυνατότητες για πρόσφορα ήταν μεγάλες. Όπως μεγάλες ήταν και οι ανάγκες. τα έξοδα του συλλόγου έφταναν τα 3.500.000 δρχ.  το χρόνο. Ήταν πια επιτακτική η ανάγκη για την αγορά  δικού μας γραφείου. Φαινόταν ξεκάθαρα ότι η συγκέντρωση δώδεκα έως δεκαπέντε εκατομμυρίων δρχ. που χρειάζονταν για την αγορά ενός χώρου 50 έως 60 τετραγωνικών μέτρων σε λογικό διάστημα φαινόταν αδύνατη. Κάτι έπρεπε να γίνει. Το ΔΣ του συλλόγου απευθύνθηκε τότε στο δήμο Βριλησσίων και σε μερικούς πλούσιους κρητικούς (Βαρδινογιάννηδες και άλλους). Ο μόνος από τον οποίο είχαμε άμεση και έμπρακτη απάντηση ήταν ο δήμος Βριλησσίων. με την 17/13-3-1991 απόφαση του δημοτικού συμβούλιου μας παραχώρησε χώρο για την ανέγερση του γραφείου μας. η απόφαση του δήμαρχου Νίκου Παπαδόπουλου και του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη.
Το 1991 έγιναν εκλογές. Το νέο ΔΣ ήταν το έξης: Ασιθιανακης Ιωαννης, Χριστοφοράκης Αντώνης, Σουλαδάκης Μανώλης, Βλάμη Χρυσούλα, Πάγκαλου Σοφία, Δρανδάκης Ευάγγελος και Μανιμάνκης Φώτης. οι Χριστοφοράκης Αντώνης και Σουλαδάκης Μανώλης ως επαγγελματίες οικοδόμοι ανέλαβαν μαζί με το Μανιμανάκη Γεώργιο να κτίσουν το γραφείο. Οι Ασιθιανάκης Ιωάννης και Μανιμανάκης Φώτης ανέλαβαν τα οικονομικά και να βοηθήσουν στο χτίσιμο του γραφείου. Στο ταμείο του συλλόγου υπήρχαν 1.000.000 δρχ. από αυτά οι 163.000 δρχ προερχόταν από τα κουπόνια. μια αρχιτέκτονας φίλη του Νίκου Γεωργακάκη έκανε τα σχέδια για το κτίριο και τη στέγη. Οι εργασίες άρχισαν το φθινόπωρο του 1991. Οι εργασίες σταμάτησαν λόγο του χειμώνα. Άρχισαν πάλι την άνοιξη του 1992. Εργάστηκαν ως τεχνίτες οι: Χριστοφοράκης Αντώνης Σουλαδάκης Μανώλης και Μανιμανάκης Γιώργος. Προς το τέλος εργάστηκε ο Πετσαλάκης Μιχάλης και για μια-δυο μέρες ο Πάγκαλος Γιώργος. Ως βοηθοί οι: Ασιθιανάκης Γιάννης και Μανιμανάκης Φώτης. Τα μάρμαρα και τα πλακάκια τα έβαλε ο Ξανθός Ζαχαρίας. Οι Μανιμανάκης Νίκος Κυδωνιάς Κώστας και Φώτης Μανιμανάκης έκαναν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Στην τοποθέτηση της ψευδοροφής βοήθησε και ο Μανιμανάκης Λευτέρης που έφερε και τα εργαλεία που χρειάστηκαν.
Ο Χρυσαφάκης Γιώργος μας έδωσε δωρεάν τα μάρμαρα του δαπέδου. Ο Κοτσιφάκης Σήφης μας έδωσε δωρεάν τα κεραμίδια της στέγης και την κεντρική πόρτα. Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Νίκος Παπαδόπουλος ως φίλος του συλλόγου μας έδωσε δωρεάν τα κουφώματα και τους θερμοσυσσωρευτές. Ο ΚαραδεμΊρης Ιωάννης έδωσε δωρεάν το παράθυρο της αποθήκης.
Η Ένωση Κρητών Βριλησσίων οφείλει μεγάλη τιμή
Στους Χριστοφοράκη Αντώνη, Σουλαδάκη Μανώλη, Μανιμανάκη Γιώργο, Ασιθιανάκη Γιάννη, Μανιμανάκη Φώτη, Ξάνθο Ζαχαρία, Μανιμανάκη Νίκο, Πετσαλάκη Μιχάλη, Κυδωνιά Κώστα, Πάγκαλο Γεώργιο, Μανιμανάκη Λευτέρη. γιατί δούλεψαν προσωπικά και ανιδιοτελώς αφιερώνοντας προσωπικό και επαγγελματικό χρόνο για να χτιστή αυτο το γραφείο.
Η Ένωση Κρητών Βριλησσίων οφείλει μεγάλη τιμή
Στο δήμαρχο Βριλησσίων Νίκο Παπαδόπουλο και σε όλο το δημοτικό συμβούλιο για την ομόφωνη απόφαση τους να παραχωρήσουν το χώρο για την ανέγερση του γραφείου και για τη γενικότερη συμπαράσταση τους προς το σύλλογο.
Η Ένωση Κρητών Βριλησσίων οφείλει μεγάλη τιμή
Σε όσα μέλη ή φίλους της που προσέφεραν οικονομική ενίσχυση ή προσέφεραν υλικά για το χτίσιμο του γραφείου. Τα ονόματα τους φαίνονται στο βιβλίο προσφορών της ένωσης.
Τέλος, θέλει να ευχαριστήσει το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο για την ενότητα, τη συμπαράσταση και την αγάπη τους για την ένωση. Ακόμα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Αντώνης Χριστοφοράκης έφερε όλα τα μηχανήματα που χρειάστηκαν για το χτίσιμο του γραφείου δωρεάν και με κίνδυνο να τα χάσει. Το ίδιο και ο Μανώλης Σουλαδάκης. Ακόμη πρέπει να πούμε ότι αρκετοί συμπατριώτες μας πέρασαν από τα έργα του γραφείου για ηθική συμπαράσταση κερνώντας κολατσιό, φαγητό και τσικουδιά.
Τελικά, στις 29/5/1993 έγιναν τα εγκαίνια αυτού του όμορφου χώρου των 80 τ.μ. που παρεδόθη στους Κρήτες των Βριλησσίων. Ελπίζουμε όλοι οι Κρήτες των Βριλησσίων και οι φίλοι τους να τον αγκαλιάσουν, να τον διατηρήσουν και να τον κάνουν πιο όμορφο, καθώς αποτελεί ένα από τα θεμέλια της ύπαρξης της ένωσης Κρητών Βριλησσίων που αποτελεί  πολιτιστικό κόσμημα στα Βριλήσσια με τη συνεχή δραστηριότητα και παρουσία στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του δήμου Βριλησσίων αλλά και έξω από αυτόν, σε όλο το λεκανοπέδιο αποτελώντας παράδειγμα πολιτιστικού συλλόγου.
Οι ημερομηνίες, τα νούμερα και τα ονόματα παρθήκαν από τα πρακτικά των ΔΣ.

ΜΑΝΙΜΑΝΑΚΗΣ  ΦΩΤΗΣ
ΧΡΙΣTΟΦΟΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 http://kritivrilissia.blogspot.gr