24grammata.com/ πολιτική / επικαιρότητα
Του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Η συνάντηση της Βιέννης, ανεξάρτητα από την έκβαση της, θα είναι αφορμή για να γίνει αναφορά για το Κυπριακό Πρόβλημα στα Διεθνή Μαζικά Μέσα Ενημερώσεως.
Το ερώτημα που τίθεται μπροστά μας είναι πως μπορούμε να ωφεληθούμε για να βρούμε μια βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίζει με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών μας και να κοιμώμαστε ήσυχοι.
Πρώτον, πρέπει να το θεωρήσουμε επιτυχία που έχουμε καταφέρει να έχουμε συνάντηση κορυφής με την υψηλή παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τα περιφερειακά προβλήματα, όπως το Κυπριακό, βρίσκονται σε πορείαν λύσεως όταν είναι στο επίκεντρον της διεθνούς επικαιρότητας.
Δεύτερον, οι επιφυλάξεις διά την έκβαση της συναντήσεως της Βιέννης δεν πρέπει να μας ανησυχούν. Το αδιέξοδον είναι ένα στάδιον που πρέπει να το περάσουμε για να φτάσουμε στη λύση που θέλουμε. Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι οι Τούρκοι εισβολείς που χρησιμοποιούν τους Τουρκοκύπριους για την εφαρμογή της πάγιας πολιτικής τους προσέγγιση στο Κυπριακό πρόβλημα με τη δημιουργία δύο κρατών, ενός κυπριακού και μιας μικρής Τουρκίας στην Κύπρο.
Τρίτον, οι καλοπροαίρετες διαφορετικές φωνές στις προσεγγίσεις του Προέδρου μας, είτε του Αρχιεπισκόπου, είτε Πολιτικών Αρχηγών, εν τελευταία αναλύσει ενισχύουν τη διαπραυματευτική θέση του κ. Χριστόφια να επιμένει σε κάποιες πάγιες αρχές αξιοπρέπειας, όπως έκαναν κι οι προκάτοχοί του (Εθνάρχης Μακάριος, Κυπριανού, Κληρίδης, Βασιλείου και Παπαδόπουλος). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε και μόνοι μας τα μάτια μας και να μη εκφράσουμε δημόσια την ολόπλευρη στήριξη μας στη δύσκολη αποστολή που έχει να επιτελέσει εκ μέρους όλων μας ο κ. Χριστόφιας. Πρέπει να αισθάνεται ότι χαίρει πλήρως της εμπιστοσύνης όλων μας διά τους χειρισμούς του, όχι μόνον των Κυπρίων, αλλά των απανταχού Ελλήνων και μάλιστα των Αποδήμων. Ο Πρόεδρος μας πρέπει να ομιλεί από θέσιν ισχύως.
Τέταρτον, το πρώτιστον θέμα της συνάντησης της Βιέννης πλέον είναι τι θα γίνει μετά τη Βιέννη. Για να ενισχυθεί πλέον η εσωτερική οντότητα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και για να μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία, όχι μόνο οικονομικές κρίσεις των χωρών-μελών της, αλλά και πολιτικές, πρέπει πλέον το Κυπριακό Πρόβλημα να εξετάζεται και να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας.(το ίδιο και τα ελληνοτουρκικά ως διαφορά Ευρώπης και Τουρκίας κι όχι μόνο ως διαφορές Τουρκίας- Ελλάδας).
Έτσι αβίαστα θα φθάσουμε στις πραγματικές διαστάσεις του Κυπριακού Προβλήματος, ότι δηλαδή η Τουρκία με τη χρήση της βίας κατέχει μέρος Ευρωπαϊκού εδάφους που ανήκει σε ένα από τα 27 Μέλη της. Οι καλές υπηρεσίες της Διεθνούς Κοινότητας με τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να συνεχισθούν και να ενισχυθούν μέχρι που να γίνουν ελεύθερες δημοκρατικές γενικές εκλογές σ’ όλη την Κύπρο από τους νόμιμους κατοίκους της με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο με τη παράλληλη δημιουργία ειδικού Υπουργείου για να λύσει θέματα εγκαταστάσεως, διακινήσεως και περιουσιακά. Η προοπτική αυτή είναι στην ουσία και το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής λύσεως του Κυπριακού προβλήματος.
Η Τουρκία για να μπει στο σπίτι της Ευρώπης πρέπει πρώτα να πάει στο σπίτι της και να μας αφήσει ήσυχους.
Πέμπτον, είναι πλέον κοινό μυστικό που το ξέρουν και οι κότες για τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και γκαζιού στα υδάτινα σπλάχνα της Κύπρου. Ο οικονομικός πλούτος της Κύπρου είναι και οικονομικός πλούτος της Ευρώπης.
Αυτοί που αμάρτησαν σε βάρος της Κύπρο στο παρελθόν, όπως οι αποικιοκράτες Βρεττανοί κι οι Χουντικοί της Αθήνας, είναι ευκαιρία τώρα που διακατέχονται από τις δημοκρατικές αρχές της Ευρώπης, να επανορθώσουν με τη πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής λύσεως του Κυπριακού Προβλήματος.
Ακόμη αποτελεί και μια ευκαιρία της χιτλερικής Γερμανίας του παρελθόντος που αμάρτησε σε βάρος της ανθρωπότητας, η σημερινή Δημοκρατική Γερμανία να στηρίξει την Ευρωπαϊκή λύση για να ενισχυθεί παγκόσμια ο θεσμός των Ηνωμένων Εθνών με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του.
Τέλος, να ξεπεράσουμε οποιανδήποτε μορφή απληστίας και τσιγκουνιάς και να διακηρύξουμε με νομικές δεσμεύσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ότι οι εισπράξεις της οικονομικής εκμετάλλευσης των υδάτινων θησαυρών μας να διατεθούν το 50% για το Λαό της Κύπρου (ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Λατίνους, Αρμένιους, Μαρωνίτες), το 25% για την υιοθέτηση μη ρυπογόνων πηγών ενέργειας (αέρας, ήλιος, νερό) και το 25% για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων (φτώχεια, πείνα, ασθένειες, διάλογος για συμφιλίωση αντιμαχομένων).
Όταν θέλουμε να πάρουμε πρέπει νάμαστε έτοιμοι να δίνουμε. Η ευαισθησία μας να συμβάλουμε στη σωτηρία του Πλανήτη μας και στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων θα ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινωνία, όχι μόνο να μας μιμηθούν, αλλά και για να στηρίξουν και τη δικαίωση του Λαού μας με την υποστήριξη της επιλογής της Ευρωπαϊκής λύσεως του προβλήματος μας.
Όταν είμαστε δίκαιοι είναι δύσκολο να μη βρούμε δίκαιη λύση του προβλήματος μας. Αυτό δεν το θέλει ούτε ο Θεός.
Ευχώμαστε στο Πρόεδρο μας κ. Χριστόφια και στους συνεργάτες του καλή επιτυχία στην αποστολή τους.
Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ σε εκδήλωση για το Περιβάλλον με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και τον Πρίγκηπα Φίλιππον.