Εάν (ένθετο του 24grammata.com)
η Εύα Γαλατσάνου παρουσιάζει μια μοναδική μελέτη στο “γαλάζιο του ουρανού” του Ζώρζ Μπατάιγ [George Bataille], αποκλειστικά στο 24 grammata.com
Ο γάλλος διανοητής Ζωρζ Μπατάιγ (1897-1962) ασχολείται με τον Νίτσε, τον Μαρκήσιο ντε Σαντ, τον Hegel, ενώ το 1927 ξεκινά ψυχανάλυση που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον κόσμο του υποσυνειδήτου.
Συναναστρέφεται με τους υπερρεαλιστές χωρίς ποτέ να προσχωρήσει καθαρά στις γραμμές τους. Δραστηριοποιείται πολιτικά, εκδίδει περιοδικά και γράφει βιβλία. Τον Ιούνιο του 1935, ύστερα από ένα ταξίδι στην Ισπανία με τον ζωγράφο φίλο του Αντρέ Μασσόν, ολοκληρώνει το μυθιστόρημά του «Το γαλάζιο του ουρανού» το οποίο είναι μια κραυγή αγωνίας για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα απειλής του Μεσοπολέμου. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει λήξει, ωστόσο το κλίμα θανάτου είναι κυρίαρχο στην Ευρώπη, η προοπτική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την άνοδο των φασιστικών καθεστώτων και των μεσσιανικών εξαγγελιών είναι τρομακτική, ενώ ταυτόχρονα την εποχή που επισκέπτεται την Ισπανία είναι οι παραμονές του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-1939) μεταξύ των Ισπανών Εθνικιστών υπό την καθοδήγηση του πραξικοπηματία στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο και των Δημοκρατικών Ισπανικών Δυνάμεων που καθοδηγούνταν από τον Πρόεδρο της 2ης Ισπανικής Δημοκρατίας Μανουέλ Αθάνια. Οι δυνάμεις του Φράνκο αναδείχθηκαν νικήτριες μετά από σφαγές σε βάρος των αμάχων και ενόπλων τμημάτων της νόμιμης κυβέρνησης. Ο Φράνκο παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1975 όπου πέθανε χωρίς καμία τιμωρία για ό,τι είχε διαπράξει.
Το βιβλίο είναι μια κατάδυση στο ατομικό ασυνείδητο του ήρωα που συνδέεται άρρηκτα με το συλλογικό ασυνείδητο ενός ολόκληρου λαού της Ευρώπης, που βιώνει καταστάσεις πρωτοφανούς βίας και τελικά αποδιοργάνωσης. Από το 1935 το βιβλίο εκδίδεται το 1957 καθώς στο μεταξύ ο Ισπανικός Εμφύλιος και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν δώσει ιστορικά συμβάντα που τελικά «Μπροστά στην ίδια την τραγωδία, τι σημασία να δώσεις στα προμηνύματά της;»
Διαβάστε τη συνέχεια της μελέτης κλικ εδώ