24grammata.com/ επικαιρότητα
γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Eκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους που απειλούν…
Ο Ιορδάνης ποταμός χρειάζεται προστασία
τον Ιορδάνη ποταμό και την κοιλάδα που τον περιβάλλει αλλά και για την ανακήρυξή του σε «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» έχει αναλάβει η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, σε συνεργασία με την UNESCO. Την ιδέα για την παγκόσμια κινητοποίηση διακίνησε πρώτη η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, η οποία έχει επισκεφθεί κατ’ επανάληψη την περιοχή. Προ ημερών, μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει την ανησυχία του για την καταστροφή του ποταμού και ιδιαίτερα στον Κάτω Ιορδάνη, και καλεί τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ιορδανίας καθώς και την Παλαιστινιακή Αρχή να συνεργαστούν για τη διάσωση του ποταμού.
Κατόπιν ενεργειών της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κινητοποιήθηκε η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία εκπόνησε ειδική έκθεση, υιοθετώντας ταυτόχρονα την πρόταση της κυρίας Κράτσα για την ανάδειξη του Ιορδάνη ποταμού σε «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στα τελικά της ψηφίσματα. Παράλληλα, παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στη Μεσόγειο, όπως το πρόγραμμα SMAP και το πρόγραμμα MEDA-Heritage, για την αντιμετώπιση των οικολογικών προβλημάτων του Ιορδάνη ποταμού και της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Προσπαθεί, επίσης, να πείσει τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Ιορδανίας να συνεργαστούν για να προτείνουν από κοινού την ανακήρυξη του Ιορδάνη ποταμού και της κοιλάδας του από την UNESCO σε «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Έχει, μάλιστα, ξεκινήσει συνεργασία με διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως η οργάνωση «Friends of the Earth Middle East», που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, την προστασία του Ιορδάνη ποταμού για το συντονισμό των δράσεών τους. Η οργάνωση την έχει ανακηρύξει «Champion» για την υπόθεση του Ιορδάνη ποταμού.
Θρησκευτικό σύμβολο
«Ο Ιορδάνης ποταμός αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό σύμβολο για τους χριστιανούς της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και όλου του κόσμου. Πολλοί πιστοί τον επισκέπτονται είτε για να κολυμπήσουν στα νερά του είτε για να πάρουν το αγιασμένο νερό του. Αποτελεί και για τους λαούς της περιοχής του ένα πολιτισμικό και οικολογικό κεφάλαιο», σημειώνει η αντιπρόεδρος και προσθέτει ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευτεί ο ποταμός, ο οποίος για περισσότερα από 60 χρόνια αποτελεί μήλο της έριδας για τις παράκτιες χώρες γιατί είναι η κυριότερη πηγή νερού γι’ αυτές. Σε όλες τις επαφές της, η κυρία Κράτσα σημειώνει ότι οι χώρες τις οποίες διασχίζει ο Ιορδάνης θα πρέπει να βρουν δίκαιη λύση στη χρήση των υδάτων του και ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για μια δημιουργική συνεργασία μεταξύ τους, σημαντική για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. «Αυτά είναι επείγοντα και δεν πρέπει να περιμένουμε την τελική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό», τονίζει η ευρωβουλευτής, η οποία εκτιμά πως θα πρέπει να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία για χρήση που εξασφαλίζει βιωσιμότητα των υδάτων του Ιορδάνη ως προς την ποσότητα και την ποιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι για τα προβλήματα του Ιορδάνη ποταμού ευθύνονται οι χώρες από όπου πηγάζει (Λίβανος, Συρία) και οι χώρες που διασχίζει (Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη). Η Κοιλάδα του Ιορδάνη περιλαμβάνει την παλαιότερη πόλη του κόσμου, την Ιεριχώ, τη θρυλική Νεκρά Θάλασσα, με το πιο χαμηλό σημείο της γης (422 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), που είναι η πιο αλμυρή λίμνη του κόσμου, με ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Κατά τη διάρκεια των 40 τελευταίων ετών το επίπεδο της Νεκράς Θάλασσας έπεσε περισσότερο από 25 μέτρα και τώρα ελαττώνεται 1 μέτρο το χρόνο, γιατί ο Ιορδάνης δεν είναι πια ο δυνατός ποταμός που την τροφοδοτεί. Σήμερα, η Ιορδανία προωθεί ένα σχέδιο ενίσχυσης των υδάτων της Νεκράς Θάλασσας με μεταφορά νερού από την Ερυθρά Θάλασσα. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο Ιορδάνης ποταμός θα εγκαταλειφθεί.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα” στις 30/9/2010 http://www.epikaira.gr