Πανελλήνιες εξετάσεις 2015 – 2016 [Φιλολογικό Φροντιστήριο “Γιώργος Δαμιανός”]

Φιλολογικό   Φροντιστήριο 

“Γιώργος Δαμιανός”

Βριλήσσια, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή

Απόλυτη Εξειδίκευση στις ανθρωπιστικές, παιδαγωγικές, κοινωνικές σπουδές

ολοκληρωμένη λύση για τις ανθρωπιστικες σπουδές και τις επιστήμες εκπαίδευσης

Δείτε τους  επιτυχόντες του 2014 κλικ εδώ, του  2013  κλικ εδώ, καθώς και του 2011 και  2012 κλικ εδώ

α. Από το 1988: διδάσκουμε, αποκλειστικά, τα φιλολογικά μαθήματα για τις ανθρωπιστικές, παιδαγωγικές, κοινωνικές σπουδές.

β. Από το 2008: Διδασκαλία Φιλολογικών Μαθημάτων εξ αποστάσεως  (e – learning εντός και εκτός Ελλάδας με βιντεοσυνδιάσκεψη, Web Conferencing)  κλικ εδώ

γ. Εξετάσεις ομογενών – Ελλήνων του εξωτερικού (το μοναδικό Φιλολογικό Φροντιστήριο για τους ομογενείς)  κλικ εδώ

Το νέο εξεταστικό σύστημα 2015 – 2016

 διαβάστε και το Δελτίου Τύπου. (06/04/ 2015)  εδώ
to-neo-sustima 2

Τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλήνιες εξετάσεις

Τα μαθήματα αυτά θα είναι 4 για όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές ενός μόνο πεδίου και 5 για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές δύο πεδίων.

Η επιλογή των πεδίων θα γίνεται με τη δήλωση που κάνουν οι μαθητές το Φεβρουάριο για τη συμμετοχή τους ή μη στις πανελλήνιες εξετάσεις. Συνεπώς δεν θα υπάρχει η ανάγκη να αποφασίσουν το Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως όριζε ο νόμος του κ. Αρβανιτόπουλου.

Θα έχουν δηλαδή την ευκαιρία να τα διδαχθούν και να επιλέξουν εκ του ασφαλούς. Μοναδικό μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι στο σχολείο θα διδάσκονται το ίδιο μάθημα μαθητές που θα το εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις και, προφανώς θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μαθητές που δεν θα το εξετάζονται στις πανελλήνιες και θα είναι πρακτικά αδιάφοροι. Δεν γίνεται, όμως, να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Οι μαθητές θα εξετάζονται σε υποχρεωτικά σε τρία μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού που έχουν επιλέξει και σε ένα έως δύο από μία ομάδα τριών μαθημάτων που θα τους εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ένα έως δύο επιστημονικά πεδία από τα τρία επιστημονικά πεδία που θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν. Οι επιλογές φαίνονται στα σχήματα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας και ακολουθούν.

Βλέπουμε ότι οι επιλογές αυξάνονται κατά πολύ και αυτό είναι καλό για τους μαθητές, αφού αυτό ζητούσαν, αλλά το σύστημα δεν θα είναι δίκαιο όπως έχουμε ήδη αναλύσει.

Δεν θα έχουν όλοι οι μαθητές ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις σχολές των πεδίων, γιατί θα υπάρχουν δύο βασικά μαθήματα σε κάθε πεδίο, όπως και τώρα, με σκοπό να περιορίζονται οι αταίριαστες επιλογές, όπως για παράδειγμα να εισάγονται μαθητές από τις θεωρητικές σπουδές στις ιατρικές σχολές. Με κάποια μείωση μορίων, που θα υπάρξει, θα μπορούν στην πράξη να διεκδικήσουν θέση στα ΤΕΙ των Επιστημών Υγείας.

Πρόβλημα θα υπάρξει με την εισαγωγή στις σχολές της πληροφορικής και τις φυσικομαθηματικές που δεν θα μπορούν να συνδυαστούν από καμία ομάδα προσανατολισμού. Ίσως μία αλλαγή στην πρόσβαση από τις οικονομικές σχολές να έλυνε το πρόβλημα.

Δηλαδή αντί να υπάρχει η δυνατότητα να πάει κάποιος στις επιστήμες υγείας με τη Βιολογία Γενικής Παιδείας να μπορούσε να πάει στις Θετικές Επιστήμες με Φυσική Κατεύθυνσης, γιατί κακά τα ψέματα οι Επιστήμες Υγείας απαιτούν γνώσεις φυσικής και χημείας και δεν είναι λογική επιλογή από την ομάδα προσανατολισμού των οικονομικών σπουδών και της πληροφορικής, ενώ είναι λογικό να μπορεί κάποιος να δηλώσει πληροφορική, οικονομικά και μαθηματικό. Πιστεύω ότι αυτή η μικρή αλλαγή θα έκανε πιο λογικό το νέο σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι το νέο σύστημα δίνει επιλογές στους μαθητές και, στα πλαίσια του εφικτού σε σχέση με τα προγράμματα σπουδών, θα τους επιτρέψει με πιο λογικό τρόπο να εισαχθούν στις ανώτατες σχολές.

Εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των σχολών που θα περιλαμβάνει το κάθε πεδίο και τα μαθήματα βαρύτητας κάθε πεδίου. Αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα γιατί έχουμε ταλαιπωρήσει πολύ τα παιδιά που γεννήθηκαν το 1998 και γιατί τώρα πια είναι εύκολο να προσδιοριστούν.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ

Μαθηματικός – ερευνητής

[email protected]