24grammata.com/προσωπικότητες/ αλλοδαποί ελληνόφωνοι
Παρουσίαση του καθ. Bertrand Bouvier / Μπερτράν Μπουβιέ
Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου
O Bertrand Bouvier γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 6 Νοεμβρίου 1929. Κατάγεται από τη Γενεύη όπου σπούδασε κλασικά γράμματα και σύγχρονες γλώσσες στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της οποίας είναι πτυχιούχος από το 1952. Το 1974 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του ιδίου Πανεπιστημίου με αντικείμενο διατριβής το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, ειδικότερα «Το μοιρολόι της Παναγιάς. Ελληνικά τραγούδια και ποιήματα για τα πάθη του Χριστού. Το δημοτικό τραγούδι της Μεγάλης Παρασκευής». Το 1976 εξελέγη έκτακτος καθηγητής της Νέας Ελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και από το 1979 έως το 1995 (οπότε συνταξιοδοτήθηκε) υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής στην ίδια έδρα . Δημιούργησε μαζί με τον δάσκαλό του Baud Bovy την «Σχολή Γενεύης» για την προώθηση των νεοελληνικών σπουδών ιδιαίτερα στο τομές της μελέτης της δημοτικής ποίησης. Ανήκει σε εκείνη την ομάδα Ευρωπαίων ουμανιστών που με γερή κλασική παιδεία στράφηκαν στη μελέτη του νέου ελληνισμού και συνέβαλαν στην κατανόηση και τη διεθνή προβολή των πολιτισμικών και λογοτεχνικών αξιών του. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους Ευρωπαίους νεοελληνιστές και είναι ένας ανιδιοτελής και ειλικρινής φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου με την ευκαιρία της αναγόρευσης του καθηγητή Bertrand Bouvier σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, είχε εκθέσει σε ειδικό χώρο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη (Καλλιπόλεως 75) από τις 10/12/2008 – 28/02/2009, τους πιο κάτω τίτλους από την εργογραφία του.
Δημοτικά Τραγούδια: Από Χειρόγραφο της Μονής των Ιβήρων. Αθήνα: Εκδόσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, 1960.
Le Mirologue de la Vierge: Chansons et Poèmes Grecs sur la Passion du Christ, Genève: Imprimerie du “Journal de Genève”, 1976.
Improvisateurs Chypriotes: Une Journée avec les Poètes Populaires des Kokkinochoria ( p. 22-34) in “Contribution de Chypre à la Civilisation Néo-hellénique: Actes du VIII e Congrès International des Néo-hellénistes des Universités Francophones”, Montpellier, 10-11-12 mai 1984.
Η Εκδοτική Δραστηριότητα των Ελλήνων κατά την Αναγέννηση: από την Ιταλία στη Γενεύη, 15ος-16ος αιώνας. με τον Μανούσακα Μανούσο και τον Στάικο, Κωνσταντίνο Σπ., Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού, 1988.
Μουσική Ερμηνεία Δημοτικών Τραγουδιών από Αγιορείτικα Χειρόγραφα.
Μαζαράκη, Δέσποινα Β., Μεταθανάτια έκδοση σε συνεργασία με τη Φοίβη Καραμέρου και το Γρηγόρη Φ. Στάθη, πρόλογος από τον S . Baud – Bovy, Αθήνα: Φίλιππος Νάκας, 1992.
Μουσική Ερμηνεία των Δημοτικών Ταγουδιών της Μονής των Ιβήρων
Μαζαράκη, Δέσποινα Β., πρόλογος από τον Baud – Bovy, Samuel, επίλογος από τον Bouvier, Bertrand, Αθήνα: (χ.ε.), 1967.
Το Άγιον Όρος εν Ετει 1930
φωτογραφίες από τον Boissonnas Frederic, και κείμενα από τον Bouvier, Bertrand, Αθήνα: Αμμος, 1994
Acta Philippi . – (Corpus Christianorum 11)
επιμέλεια Bouvier, Bertrand κ.ά. Turnhout: Brepols Publishers, 1999.
Poètes Contemporains de Salonique – (Collection ÉCHANGES 7)
Κωνσταντινίδης, Γιαννης και Bouvier, Bertrand, πρόλογος από τον Baud-Bovy, Samuel, Geneve: ( χ. ε.), 1962.
Πηγή: library.ucy.ac.cy (με τροποποίηση)