Παντελής Πουλιόπουλος, ο θεμελιωτής του μαρξισμού στην Ελλάδα

24grammata.com/ πολιτική/ βιβλιοπαρουσίαση
Την προσωπικότητα του γραμματέα του ΚΚΕ την περίοδο 1924-1927 διερευνά στο βιβλίο του «Παντελής Πουλιόπουλος, ο θεμελιωτής του μαρξισμού στην Ελλάδα. Τα τετράδια της Ακροναυπλίας» ο Βαγγέλης Σακάτος.

Ο συγγραφέας, παιδί της Αντίστασης και του Εμφυλίου, βρέθηκε μετανάστης στη Δυτική Γερμανία, όπου έζησε 32 χρόνια, εκ των οποίων τα οκτώ ως πολιτικός πρόσφυγας, έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στη δημιουργία των ελληνικών κοινοτήτων και της ομοσπονδίας τους. Ο Π. Πουλιόπουλος διαγράφηκε από το ΚΚΕ, «αφορίστηκε», συκοφαντήθηκε και έμεινε στη σιωπή από τις κομματικές ηγεσίες. Εκτελέστηκε στο Νεζερό της Λάρισας το 1943 από τους ιταλούς κατακτητές και θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος έλληνας μαρξιστής.

Στα «Τετράδια της Ακροναυπλίας» περιλαμβάνονται οι συζητήσεις που έγιναν στο στρατόπεδο την τριετία 1939-1942, ανάμεσα στην Ενιαία Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας του Π. Πουλιόπουλου και την Κομμουνιστική Διεθνιστική Ενωση Ελλάδας του Α. Στίνα. Στις σελίδες του βιβλίου κατατίθεται ο προβληματισμός των δύο για τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, για τον χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη φύση και το χαρακτήρα του σοβιετικού κράτους. Συζητήσεις που χαρακτηρίζονται ανάλογες με αυτές που διεξήγαγε ο Τρότσκι με τους Μπάρναμ και Σάχτμαν για τα ίδια θέματα.

Ο συγγραφέας αντιπαραθέτει κείμενα του ΚΚΕ που αποσιωπούν την προσφορά του Π. Πουλιόπουλου στο μαζικό κίνημα και επισημαίνει ότι «η πολιτική της τότε χρεοκοπημένης ελληνικής σταλινικής ηγεσίας, που υμνούσε με απερίγραπτους διθυράμβους τη διάλυση της Διεθνούς, βρίσκει τη συνέχειά της στην πολιτική της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ, που προσπαθεί να αναστηλώσει γκρεμισμένα είδωλα…»
www.enet.gr