24grammata.com/ οδοιπορικό Μοζαμβίκη
Διαβάστε όλα τα άρθρα του 24grammata.com για το οδοιπορικό στη Μοζαμβίκη εδώ
ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΝΙΝΤΖΑ» ΤΗΣ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ
γράφει ο Απόστολος Θηβαίος.
Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 27/09/1991 στην εφημερίδα «Independent News.»
«Μαπούτο- ‘’Νίντζα, νίντζα’’, κραύγαζε ένα πλήθος παιδιών καθώς κυνηγούσε ένα τρομαγμένο κορίτσι προς τον αστυνομικό σταθμό, αρκετά κοντά στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.
Αυτήν την εποχή, η προσφώνηση «νίντζα», -ένας λαϊκός όρος για τους εγκληματίες με καταγωγή από τις ταινίες πολεμικών τεχνών, μπορεί να σημαίνει θάνατο.
Ένα λάστιχο γεμάτο πετρέλαιο, περασμένο σαν περιδέραιο στο λαιμό του θύματος συνιστά έναν συνηθισμένο τρόπο εκτέλεσης.
Ένας άνδρας που έχει δοκιμάσει το περιδέραιο του φλεγόμενου ελαστικού, απέδρασε φθάνοντας σε κάποιο νοσοκομείο. Οι διώκτες του απειλούν με τον ίδιο τρόπο θανάτου όσους απ΄το προσωπικό παράσχουν οποιοδήποτε είδος βοήθειας.
Περίπου είκοσι απ΄τους αποκαλούμενους «νίντζα», κατηγορούμενοι για κλοπές και δολοφονίες έχουν λιντσαριστεί τον τελευταίο μήνα από το πλήθος.Η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διαχειριστούν το οργανωμένο έγκλημα στις πολυπληθείς πόλεις συνιστά τη βασική αιτία για τη συμπεριφορά του πλήθους.
Το γεγονός πως ο επικεφαλής της αστυνομίας, υπουργός εσωτερικών Μανουέλ Αντόνιο έχει απομακρυνθεί απ΄τη θέση του εξαιτίας των κατηγοριών για την πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου Τσισάνο, δεν έχει κατευνάσει τα πλήθη. Κυρίως εξαιτίας των ασφυκτικών πολιτικών και της αθρόας εισροής πολεμικών προσφύγων. Το περιδέραιο θανάτου δεν αποτελεί παρά την ύστατη προσπάθεια ενός άθλιου πλήθους, προκειμένου ν΄αναλάβει εκ νέου τα ζητήματα στα χέρια του.
Η κυβέρνηση Τσισάνο απαντά με την ανάθεση πρωτοβουλιών στο στρατό και τον αρμόγιο υπουργό στρατηγό Αλμπέριο Τσιπάντε. Μετά τα μεσάνυχτα, η στρατιωτική αστυνομία εντείνει τους ελέγχους αναζητώντας υπαίτιους αναταραχών.Εισβολές της αστυνομίας σε παραγκοπόλεις και βιομηχανικά προάστια έχουν οδηγήσει σε τετρακόσιες συλλήψεις. Η αποκαλούμενη «επιχείρηση Νίντζα» επεκτείνεται ήδη και στις επαρχιακές περιοχές. Απόστρατοι και ενεργά μέλη των ενόπλων δυνάμεων φαίνεται πως ευθύνονται για τη δραματική αυτή αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή.»
Η σχετικά αρθρογραφία επιβεβαιώνει τις ταραχώδεις, κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες η μοζαμβικανή κοινωνία καλείται να επιβιώσει, να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί. Οι διαρκείς διαμάχες ανάμεσα στο στρατό και τις πολιτικές ηγεσίες, τα υποκινούμενα πραξικοπήματα και οι ανύπαρκτες, κρατικές δομές φαίνεται πως ευθύνονται για την κλονισμένη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, σχετικά με την ικανότητα των κυβερνητικών δυνάμεων να διαχειριστούν τις περιφερειακές, εμπόλεμες συρράξεις, με τα εκατομύρια των προσφύγων και τις αλυσιδωτές συνέπειες σ΄ολόκληρη τη δοκιμαζόμενη Αφρική. Οι θηριωδίες, τα αποτρόπαια εγκλήματα, οι απάνθρωπες τιμωρίες των διαφωνούντων και το ανύπαρκτο σύστημα δικαιοσύνης δεν μπορούν παρά να αποδίδονται κυρίως στη διαρκή, πολιτική αστάθεια, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην περιρέουσα κατάσταση.