Ένα απ΄τα βιβλία
Σάκης Καράγιωργας. Βιβλία στα 24 grammata.com και εδώ
Απόστολος θηβαίος
Διαβάστε όλες τις επιφυλλίδες του Απόστολου Θηβαίου στο 24grammata.com κλικ εδώ
Η πολιτική παιδεία σε τούτη την χώρα είναι μέγεθος ανύπαρκτο. Και έτσι όλες οι προσπάθειες να εκτιμηθεί η κρισιμότητα της ιστορίας, να αναληφθεί η ευθύνη που βαραίνει καθέναν μας ξεχωριστά γι΄αυτόν τον τόπο χάνονται. Οι νεοέλληνες διδάσκονται την πολιτική επιστήμη στα γραφεία υποψηφίων βουλευτών, απρόθυμα σε καφέ, κυριακάτικα, προεκλογικά πρωινά. Την διδάσκονται επιδερμικά στα αμφιθέατρα και τους κήπους των σχολών, συνδυάζοντας τις εφαρμογές της μόνο με οφέλη προσωπικής φύσεως. Πάντα είναι αργά. Εκείνη η ξέφρενη διάθεση που συνδύαζε η νεότητα έχει πια περάσει ανεπιστρεπτί. Η πολιτική επιστήμη απαιτεί ρυθμούς φρενήρεις, οξύνοια, κριτικά αντανακλαστικά, διάθεση να αλλάξει ο κόσμος και οι δομές του. όταν αυτό γίνεται αντιληπτό η πολιτική φαντάζει νεκρό αλφάβητο. Η πίστη, το ΄πε και ο αγαπητός Γάλλος, είναι προϋπόθεση για τη ζωή και συνέπειά της. Σε μια ελεύθερη αναγωγή συνοψίζεται η ουσία της δημοκρατίας και το νόημα για κάθε μια, ξεχωριστή ατομικότητα.
Η πολιτική συνείδηση του νεοέλληνα φιλτράρεται κατ΄αποκλειστικότητα μέσα από έναν ιδιότυπο, όσο και φυσικό αυτοπροσδιορισμό Τα δείγματα του κορυφαίου, ελληνικού πολιτισμού παραμένουν υψηλά και ενδεικτικά για τις μεθόδους υπό το φως των οποίων διαμορφώνεται κάθε πτυχή συγκίνησης, οι αισθητικές και οι αντιδράσεις. Η πολιτική διάσταση δεν ωριμάζει στον Έλληνα. Εντούτοις αναζωπυρώνεται και ησυχάζει πάλι, ακολουθώντας τις φάσεις της παλίρροιας, ακριβώς όπως κάνει ο Νταλαμπέρ. Αυτή ακριβώς η ένδεια της εποχής και της γενιάς μας, η απουσία πολιτικού και κοινωνικού οράματος αποτελεί τη βαθύτερη αιτία για τις ακατανόητες παλλινωδίες. Ενώ η ιστορία και το περιβάλλον μας εξελίσσονται εμείς, ρηχοί καθώς είμαστε, σε τίποτε δεν θυμίζουμε τους στοχαστικούς και στοχαζόμενους ανθρώπους του Βασίλη Ραφαηλίδη. Σε τίποτε δεν θυμίζουμε μορφές εμβληματικές, όπως εκείνη του Σάκη Καράγιωργα. Του Έλληνα με το ασύλληπτο, ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, την πολιτική παρουσία και την έννοια της ηθικής να διέππει τη στάση του απέναντι σε στρατοδίκες, συμμάχους και νέους πολίτες. Ο Σάκης Καράγιωργας συνιστά μία απ΄εκείνες τις μορφές που διαμορφώνουν το μέτρο για τις επόμενες γενιές. Το διαμορφώνουν και το καθορίζουν επακριβώς, σ΄όλες τις πτυχές, τις εντάσεις ή τις αδυναμίες της κοινωνικής ζωής. Η προσφορά του, πέρα απ΄την πανεπιστημιακή κοινότητα, εκτείνεται και στον πολιτικό στίβο. Με τη διαρκή επίδειξη ήθους απ΄τη μεριά του και με μια, ίσως δυσνόητη για την εποχή μας προσκόλληση στις προσωπικές αξίες και δεσμεύσεις ο Σάκης Καράγιωργας δεν παύει να διδάσκει τους γύρω του. Οι διατυπώσεις του σε επιστημονικό επίπεδο κρίθηκαν και κρίνονται απ΄τους μελετητές. Η κοινωνική του παρουσία όμως, οι προτάσεις του που στηρίζονταν στην αγάπη για την πατρίδα και τους συνανθρώπους του δεν μπορούν παρά να καταστούν διακριτές για καθέναν από εμάς. Ο Σάκης Καράγιωργας αγωνίστηκε όσο λίγοι για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο και ανθρωποκεντρικό κράτος, ικανό να εξασφαλίζει και να προστατεύσει τα θεμελιώδη, δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Η τοποθέτησή του στην απολογία του ενώπιον των στρατοδικών επιβεβαιώνει το κύρος και το ψυχικό σθένος, στοιχεία με τα οποία σήμερα είναι απόλυτα συνυφασμένο τ΄όνομά του. Επίκαιρος όσο ποτέ, καθώς μια νέα τάξη πραγμάτων ευαγγελίζεται όσα ο ίδιος διεκδίκησε πριν από δεκαετίες στην επαρχιακή Ελλάδα του ρηχού συντηρητισμού και των δήθεν σοσιαλιστικών μοντέλων ο Καράγιωργας μιλά χθες για όσα σήμερα φαντάζουν καινούρια και συναρπαστικά. Η επιλεκτική μνήμη τούτης της χώρας αλλά και η ανυπαρξία παρόμοιων πολιτικών οραμάτων τα οποία είναι σε θέση να αναπαράγουν και να ενσωματώσουν τα διδάγματα του Σάκη Καράγιωργα σε επίκαιρες διεκδικήσεις επιβεβαιώνουν την ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων, υπό το φως των οποίων διεξάγεται ως φάρσα η πιο καίρια, δημοκρατική διαδικασία.
Ο Ντος Πάσος στον 42ο Παράλληλό του σημειώνει. Η δημοκρατία χρειάζεται σημαία, ευημερία και ασφάλεια. Η ιδεολογική αφετηρία του Σάκη Καράγιωργα δεν μοιάζει διαφορετική. Μόνο που όλα τούτα στην περίπτωση του σπουδαίου πατριώτη και οικονομολόγου, οφείλουν να υπηρετούν τον λαό. Η λήθη που περιβάλλει τον Σάκη Καράγιωργα σήμερα δεν αποτελεί παρά συνέπεια της χαμηλής στάθμης, η οποία χαρακτηρίζει το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Η ιστορία εν τω μεταξύ επιβεβαιώνει τη ρήση που θέλει τις συλλογικότητες να εξασθενούν όταν περιφρονήσουν ή αδικήσουν την ιστορία τους. Και μάλιστα μια ιστορία σημαντική, σχεδόν εθνική με τη στάση της, όπως αυτή του Έλληνα Σάκη Καράγιωργα.