“Τα ρόδα της μοναξιάς” της Ζακλίν ντε Ρομιγί (Jacqueline de Romilly)

24grammata.com/ βιβλίο
Μετάφραση: Σπυράκου Άννυ
Έκδοση: Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου, 2008
Σελίδες: 142

Τα ρόδα της μοναξιάς της Ζακλίν ντε Ρομιγί δεν είναι απλώς ένα βιβλίο «με ρεμβασμούς και αναπολήσεις», αφιερωμένο στις προσωπικές αναμνήσεις της συγγραφέως. Στα έξι μικρά δοκίμια, που άνθισαν στη μοναξιά της μεγάλης ηλικίας, η Ρομιγί θα επιχειρήσει να περιγράψει, με αφετηρία τα αντικείμενα που την περιβάλλουν, χωρίς παραποιήσεις, την κατάδυση στα εσώτερα της συναισθηματικής ζωής, έχοντας ως οδηγό τη διαδρομή προς την «ελεύθερη εσωτερική κίνηση», όπως ονομάζει η ίδια τη μέθοδό της. Στόχος, λοιπόν, του κειμένου δεν είναι να μας προσφέρει «φειδωλές εξομολογήσεις», γύρω από πρόσωπα και γεγονότα μιας ζωής, αλλά να μας οδηγήσει, μέσα από την αυθεντική κατάθεση της δικής της εμπειρίας, στην αποκάλυψη αυτού που ερχόμενο στην επιφάνεια δίνει νόημα στη ζωή μας.
Η Jacqueline de Romilly είναι διεθνούς κύρους ελληνίστρια, γνωστή για τις μελέτες της στον χώρο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, υπήρξε η πρώτη γυναίκα στο College de France. Η σημαντική της προσφορά τιμήθηκε στη χώρα μας με την εκλογή της στην Ακαδημία Αθηνών και την πολιτογράφησή της ως Ελληνίδα με Προεδρικό Διάταγμα. Περισσότερα από 20 έργα της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από το 1980. Παρά τα 95 της χρόνια συνεχίζει να μελετά και να γράφει.
Στόχος της εταιρίας «Κοινός Τόπος Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών και Επιστημών του Ανθρώπου. Εταιρεία Ιστορικών, Επιστημολογικών και Φιλοσοφικών Μελετών» που εκδίδει τη σειρά συνάψεις είναι η ανάδειξη των κοινών τόπων μεταξύ αυτών των επιστημών κι άλλων επιστημονικών πεδίων που συνάπτονται μέσα από πολλαπλές οπτικές και εκδοχές. Οι εκδόσεις αυτές αφορούν τόσο στον ειδικό όσο και στον μη ειδικό αναγνώστη. www.apopsy.gr