Υπόθεση Δ. Νανόπουλου (Β): Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της

24grammata.com/ επιστήμες
γράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος

ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ, δύο μήνες πριν πεθάνει, ο Χρήστος Σβολόπουλος ­ ο πρύτανης των Ελλήνων αθλητικογράφων: «Κάποτε, ήρθε στην εφημερίδα γυρεύοντας δουλειά ένας νέος, άγνωστος συντάκτης. Τον έστειλα να περιγράψει ένα ματς. Μου παρέδωσε τα χειρόγραφά του και εντυπωσιάστηκα! Έξοχο κείμενο, γλαφυρό, ουσιώδες! Το δημοσίευσα. Τι ήταν να το κάνω; Από την άλλη μέρα, όλοι οι μέτριοι συνάδελφοι συνασπίστηκαν και τον έστησαν στα έξι μέτρα! Και τελικά, αυτός ο νέος που θα γινόταν σπουδαίος δημοσιογράφος, σιχάθηκε, κουράστηκε, από τον εξουθενωτικό πόλεμο που του γινόταν, από τους μέτριους, επαναλαμβάνω, και τα παράτησε…».

Ο Κώστας Νίτσος ήταν διευθυντής, πολλές δεκαετίες, στα «ΝΕΑ». Έχει βγάλει το «Θέατρο», το καλύτερο περιοδικό του είδους, κατά γενική ομολογία, στην Ευρώπη. Έχει αναδείξει τους πιο σημαντικούς από τους νέους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς. Και, βέβαια, διετέλεσε χρόνια διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο. Ο άνθρωπος δεν είχε καμιά διάθεση να θέσει υποψηφιότητα για το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών. Τον πίεσαν, όμως, και τον παρακάλεσαν πολλοί γνωστοί συνάδελφοι. Στο τέλος, ενέδωσε: δέχτηκε να είναι υποψήφιος. Και ξέρετε τι έγινε; Εμείς, τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, δεν τον εκλέξαμε! Τον καταψηφίσαμε!

Ο καθηγητής Δημ. Νανόπουλος, ηλικίας 50 ετών, είναι διευθυντής του Κέντρου Προηγμένων Ερευνών στο Χιούστον του Τέξας. Στον κατάλογο των θεωρητικών φυσικών το όνομά του είναι τρίτο παγκοσμίως. Έχει προταθεί δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Μία από τις θεωρίες του, για την ύπαρξη της νέας κοσμικής δύναμης, της «Κοσμολογικής Σταθεράς», επιβεβαιώθηκε τελευταία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Έχει δημοσιεύσει 440 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που προκάλεσαν αίσθηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Είναι ο νεώτερος στην Ελλάδα ακαδημαϊκός.

Τριάντα δύο πανεπιστημιακοί του Φυσικού Τμήματος έκριναν ­ και πολύ σωστά ­ ότι θα αποτελούσε τιμή για το Πανεπιστήμιο της Αθήνας να έχει καθηγητή του τον κ. Δημ. Νανόπουλο. Γι’ αυτό και υπέβαλαν πρόταση για μετάκλησή του. Συνήλθαν, λοιπόν, οι εκλέκτορες για να αποφασίσουν αν θα γίνει η μετάκληση ή όχι. Οι εκλέκτορες είναι 11, αλλά απουσίαζε ένας, ο Παν. Βαρώτσος. Ψήψισαν οι 10. Και οι 6 απ’ αυτούς απέρριψαν την πρόταση! Έτσι, ο μεγάλος αυτός επιστήμονας δεν έγινε καθηγητής στο «Καποδιστριακό»!

Οι 6 ­ γιατί πρέπει να ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας ­ που απέρριψαν την πρόταση για τον Νανόπουλο, όπως γράφει η χθεσινή «Καθημερινή» είναι οι: Νίκος Αντωνίου, Απόστολος Παναγιώτου, Ανδρέας Κοντογούρης, Ανδρέας Πολύδωρος, Κων. Παπανικόλας και Χρήστος Κτορίδης.

Τι επιχειρήματα πρόβαλαν οι 6, για να καταψηφίσουν την πρόταση; Με βάση αυτά που διάβασα στα «ΝΕΑ», στην «Ελευθεροτυπία» και στην «Καθημερινή», τα εξής: α) Ο Νανόπουλος εμφανίζεται πολύ στα ΜΜΕ, γεγονός που δεν συνάδει με το κύρος των πανεπιστημιακών διδασκάλων! β) Δεν έχει σοβαρότητα, ο ενθουσιασμός του έχει γίνει αμετροέπεια, ναρκισσισμός και υπεροψία! γ) Πρέπει να μετακαλούνται… νέοι στην ηλικία επιστήμονες!

Να τους χαιρόμαστε! Και τους έξι!..

www.tanea.gr

Διαβάστε και μια απόπειρα “απάντησης” στην παραπάνω άποψη