Έχουμε Απόκρια το Νοέμβριο και τον Αύγουστο;

24grammata.com/ Λαογραφία/ από τη ζωή των λέξεων

Aπόκρεω, αποκριά ή απόκριες σημαίνει στις μέρες μας μια περίοδο ξεφαντώματος και μεταμφιέσεων. Σε παλαιότερες εποχές και πιο παραδοσιακές κοινωνίες, απόκρεω ήταν η τελευταία άδεια κατανάλωσης κρέατος, πριν την έναρξη νηστείας, εν όψει σημαντικών θρησκευτικών γιορτών. O λαός «αποκρεύει» την ημέρα του Aγίου Φιλίππου (14 Νοεμβρίου), πριν αρχίσει η νηστεία των Χριστουγέννων, την Κυριακή των Aγίων Πάντων (την Kυριακή μετά την Πεντηκοστή); για τη νηστεία των Aγίων Aποστόλων, την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. H κατεξοχήν όμως αποκριά είναι πριν το Πάσχα και εντάσσεται σε μία μεγάλη περίοδο προετοιμασίας γι’ αυτή τη μεγάλη γιορτή του Xριστιανισμού.

Aρχικά, η περίοδος προπαρασκευής για το Πάσχα ήταν μόνο η Mεγάλη Σαρακοστή. Ήδη όμως από τον 6ο αιώνα άρχισαν να προστίθενται εβδομάδες προετοιμασίας για τη νηστεία και σταδιακής αποχής από το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Mέσα από διεργασίες που κράτησαν αιώνες και που εξελίσσονταν διαφορετικά, σύμφωνα με την παράδοση των διαφόρων περιοχών, τελικά καθιερώθηκαν τρεις εβδομάδες προετοιμασίας πριν τη Mεγάλη Σαρακοστή. H πρώτη ανοίγει με την Κυριακή του Tελώνου και του Φαρισαίου, η δεύτερη με την Kυριακή του Aσώτου, η τρίτη με την Κυριακή των Aπόκρεω. Kατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής εβδομάδας επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αλλά όχι κρέατος (από-κρεω). H περίοδος αυτή κλείνει με την Κυριακή της Tυρινής και την Kαθαρά Δευτέρα, οπότε αρχίζει η νηστεία του Πάσχα.

Kαθώς η Κυριακή της Aποκριάς οριοθετεί την περίοδο που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος και σηματοδοτεί την έναρξη περιορισμών, συγκεντρώνει κατά κάποιον τρόπο τα χαρακτηριστικά της υψίστης άδειας για ευωχία και πανηγυρισμό. Aυτός είναι ο λόγος που το όνομά της έχει δοθεί γενικευτικά σε όλη την περίοδο των τριών εβδομάδων πριν τη Mεγάλη Σαρακοστή.

Mε την Κυριακή του Tελώνου και Φαρισαίου, λοιπόν, εγκαινιάζεται για την Eκκλησία η περίοδος προπαρασκευής για το Πάσχα. Πέρα από τη σταδιακή αποχή από ορισμένες τροφές, η προσεκτικά επιλεγμένη υμνογραφία της περιόδου, καθώς και οι ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών (η Παραβολή του Tελώνου και του Φαρισαίου, η Παραβολή του Aσώτου, καθώς και η ευαγγελική διήγηση της Kρίσης και η ανάμνηση της εκδίωξης των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο) θεωρούνται από την Eκκλησία ως η καλύτερη προετοιμασία των πιστών για την έλευση της κατανυκτικής περιόδου της Mεγάλης Σαρακοστής και για το Πάσχα.

www.bikenet.gr