Ίψεν: “ένας εχθρός του λαού”, θίασος “μορφές έκφρασης”, του Θωμά Κινδύνη

24grammata.com/ Θέατρο

με αφορμή της πρεμιέρας “ένας εχθρός του λαού”, θίασος “μορφές έκφρασης” του Θωμά Κινδύνη.

Το 24grammata.com το προτείνει ανεπιφύλακτα!!!

Προπαντός μετριοπάθεια αδέλφια.

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Φωτογραφίες: Καλλιόπη Μαλλόφτη.

Αν αξίζει να βγεις, να περπατήσεις την Αθήνα της κρίσης, είναι για να γεμίσεις προβληματισμό και να πάρεις θάρρος από την τέχνη που δεν ντρέπεται να αποκαλύπτει τη αλήθεια μας, ολόγυμνη.

Τα φώτα άναψαν και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα ήταν το δικό  μας δώρο, για την άρτια παράσταση που μας χάρισαν.

Ο θίασος “μορφές έκφρασης”, του Θωμά Κινδύνη, έχει την τιμητική του.

Πρεμιέρα  Ίψεν, του αξεπέραστου έργου  “ένας εχθρός του λαού”, μα έχει γίνει πιο πολύ της μόδας, σήμερα, στην χώρα μας, από την Νορβηγία, την εποχή που πρωτοπαίχτηκε, στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Είναι τέτοια η ομοιότητα με τα σκάνδαλα, την συγκάλυψη και τον κοσμάκη να σέρνεται και να πέφτει στις  στημένες παγίδες,

που μοιάζει να γράφτηκε, καρμπόν, μια ξεπατηκοσούρα από τα δικά μας χάλια.

Όμως δεν ήταν κάποιος από τους εξαιρετικούς πρωταγωνιστές που έκλεψε την παράσταση. Στην πρώτη σειρά καλοκαθισμένος ένας πολιτικός, πρώην υπουργός, ο Α.Π.,  είναι από τα ονόματα που γέμιζαν σεντόνια εφημερίδων, τραβά σαν μαγνήτης το βλέμμα.

Πάνω στη σκηνή, στην δράση,  ένας γιατρός τα βάζει με το σύστημα, αποκαλύπτει το μολυσμένο νερό της μοναδικής επιχείρησης της πόλης, των λουτρών της. Όλοι στέκονται απέναντι του, πρώτος-πρώτος, ο ίδιος του ο αδελφός που είναι και ο δήμαρχος.

Η ριζοσπαστική εφημερίδα παίρνει και αυτή το μέρος των ισχυρών και ο γιατρός απομένει ολομόναχος.

Εμείς οι θεατές, στην πλειοψηφία μας γεμίσαμε με το συναίσθημα της αδικίας, πιστέψαμε, πως κάτι μπορεί να αλλάξει, αλλά μόλις ακούσαμε πως και πάλι τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός και η μοναδική κερδοφόρα μπίζνα, τα λουτρά, θα κλείσει, ανασκουμπωθήκαμε, τραβήξαμε πάσο.

Λες ρε να λέει μπούρδες, ο γιατρουδάκος;

Μήπως με την μετριοπάθεια που προτείνουν οι συντηρητικές φωνές και με στρατηγικό χειρισμό, όλα θα ήταν πιο διαπραγματεύσιμα;

Γίνονται συμβιβασμοί στην αλήθεια;

Δαγκωμένο το κοινό, ούτε θεατές, σε μια θεατρική παράσταση δεν είμασταν ικανοί να κάνουμε μπροστά το βήμα, μα ο παλιός γνώριμος, ο πολιτικός, από εκείνους που χάιδευαν το μαλακό μας υπογάστριο και έταζαν δουλίτσες, θεσούλες στο δημόσιο,

έφερνε δώρα με τα μάτια τους και μόλις έλεγαν το μικρό μας όνομα, αναχυτώναμε (ανατριχιάζαμε) σαν γατιά, λέγαμε πως ο άνθρωπος μας παλεύει και είναι καθαρός μέχρι το κόκαλο.

Αυτός είναι που χειροκροτά με πάθος, λες και βρήκε την δικαίωση στο θεατρικό δίωρο και για όλα τα μαύρα δεινά, έφταιγε ο ανόητος, μωρός λαός.

Αν κάτι μου έμεινε είναι η επιβεβαίωση πως οι άνθρωποι δύσκολα αλλάζουν, όταν στο μυαλό χαραχτεί κάτι στραβό ή ίσιο, δεν έχει σημασία, πάει, αυτό είναι.

Έτσι κι εμείς, βρήκαμε μέσα στο Ίψεν, τον εχθρό του λαού και την αλήθεια του,  χειροκροτήσαμε παρέα με εκείνους που μας ρήμαξαν. Μα πως αλλιώς, όλα τακτοποιημένα και δημοκρατικά.

Το μήνυμα του δημιουργού απλό και μετρημένο, να σώσουμε τα παιδιά, το επαναλαμβάνει, σχεδόν σε όλη την παράσταση.

Μα πως να μας σώσουν και να σωθούν οι  μοιραίοι επόμενοι, όταν στις πρώτες-πρώτες θέσεις, τολμούν να απλώνουν, ακόμη, τα κορμιά και το μυαλό τους, εκείνοι που πνίγηκαν στα συμφέροντα, κάνοντας τις ανάγκες λογοπαίγνια;

Πληροφορίες  της παράστασης που μας γέμισε σκέψεις: http://www.morfesekfrasis.gr/

Kαλλιτεχνικός Οργανισμός “ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ”

Αλκμήνης 13, Κάτω Πετράλωνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 34 64 903, 210 34 64 002 email: [email protected]