Αισχύλεια ένα ξεχασμένο μπράβο

αισχύλεια 24γραμματαjpgΑισχύλεια  ένα ξεχασμένο μπράβο

γράφει ο Χρήστος Ι. Βατούσιος

Διαβάστε την αρθρογραφία του Χρήστου Βατούσιου στο 24grammata.com κλικ εδώ   

Πάει καιρός που θέλω να γράψω δυο λόγια – κοντά τρία χρόνια – για ένα φεστιβάλ σε μια κατά τα άλλα απομακρυσμένη, άγνωστη και στιγματισμένη πόλη της Αττικής. Την Ελευσίνα.
Οι δικαιολογίες είναι φθηνές, πρόχειρες και έχουν τον πρώτο ρόλο: Ο πιεσμένος χρόνος, οι προτεραιότητες, η χαϊδεμένη αναβολή, αλλά κυρίως η αποφυγή και το άβολο της επιδοκιμασίας.
Εθισμένοι στα κακώς κείμενα, ξεφεύγει από τα μάτια μας το ωραίο, συγκεντρώνοντας όλη μας την ενέργεια στην ασχήμια.

Τα Αισχύλεια, το ετήσιο φεστιβάλ της Ελευσίνας, το γνώρισα τυχαία πριν από έξι χρόνια ψάχνοντας για μια θεατρική παράσταση και έκτοτε έγινα μύστης.
Από την πρώτη επαφή μού έκαναν μεγάλη εντύπωση η οργάνωση, οι επιλογές και η αισθητική τους, που ξεχωρίζουν από γνωστά φεστιβάλ στον ευρύτερο χώρο των Αθηνών, ακολουθώντας μια βαθιά παράδοση πολιτισμού.

Ο εξαίρετος χώρος διεξαγωγής τους (παλαιό ελαιουργείο), οι δημοτικοί υπάλληλοι που καθοδηγούν με ευγένεια τους επισκέπτες, τα κομψότατα ενημερωτικά φυλλάδια του φεστιβάλ, οι χαμηλές τιμές δημοφιλών θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, οι εικαστικές εκθέσεις ή παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο του ελαιουργείου, οι κινηματογραφικές επιλογές στο κλείσιμο του φεστιβάλ προωθώντας τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, το καλαίσθητο και ενημερωμένο site τους και πολλά άλλα που θα ανακαλύψουν
όσοι γνωρίσουν αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια.

Το μόνο ελαφρυντικό που μου αναγνωρίζω, είναι ότι όλο αυτό το διάστημα έχω μιλήσει με πάθος σε αρκετούς ανθρώπους που πίστευα ότι τους ενδιαφέρει.
Έφτασε όμως -ευτυχώς- η ώρα ενός μεγάλου δημόσιου μπράβο. Ένα μπράβο ξεχασμένο, ένα μπράβο ξεχωριστό που λείπει στις μέρες μας.

Μπράβο σε σένα άγνωστη και παράξενη Ελευσίνα.
Μπράβο Αισχύλεια.