Αναζητώντας στοιχειώδη παιδεία στο Δήμο Αμαρουσίου. Ποιοι ήταν οι Μ. Καραολής και Α. Δημητρίου;

24grammata.com/ επικαιρότητα/ ιστορία

Οδός Καραολή (σκέτα). Το “Δημητρίου” κόπηκε, γιατί (σύμφωνα με τον υπάλληλο του Δήμου) “στις πινακίδες δεν αναγράφεται το όνομα, αλλά μόνο το επώνυμο”

Ο Πολ. Μηχανικός Γεώργιος Φιλίππου απέστειλε στην εφ. Αμαρυσία www.amarysia.gr (3 Ιουλίου 2010) μια επιστολή διαμαρτυρίας. Τα 24γράμματα συμπαραστέκονται στο αίτημα του κ. Φιλίππου και ελπίζουν ότι θα αντικατασταθεί άμεσα την πινακίδα οδοσήμανσης

Κύριε Διευθυντά,

πριν 40 χρόνια η τότε διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου έδωσε σε ένα δρόμο της συνοικίας “Παράδεισος” τα ονόματα των πρώτων ηρώων του Κυπριακού Αγώνα Μιχαήλ Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Πρόκειται για τους νεαρούς μαθητές- αγωνιστές που απαγχόνισαν οι Άγγλοι κατακτητές. Οι Πινακίδες του δρόμου έγραφαν τότε: “Μ. Καραολή και Α. Δημητρίου”

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου αντικατέστησε τις πινακίδες (λόγω φθοράς) με την επιγραφή Δημητρίου Καραολή (δηλαδή όνομα Δημήτριος και επίθετο Καραολής.

Η τωρινή διοίκηση του Δήμου ήταν πιο αφαιρετική. Τοποθέτησε νέες πινακίδες με την επιγραφή: “οδός Καραολή”. Όταν τηλεφώνησα στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου για να διαμαρτυρηθώ, απάντηση κάποιου ανιστόρητου υπαλλήλου ήταν: “Κύριε, οι νέες πινακίδες δεν γράφουν μικρά ονόματα”

Ζητώ, κύριε διευθυντά, την βοήθεια της έγκριτης εφημερίδας σας για την άμεση αντικατάσταση των πινακίδων με τη σωστή γραφή: “οδός Μ. Καραολή και Α. Δημητρίου”. Πρόκειται για μια προσφορά στη μνήμη των δύο νεαρών ηρώων.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Φιλίππου

Πολ. μηχανικός

(Κύπριος την καταγωγή)

24grammata.com /ιστορία

Ποιοι ήταν οι ήρωες Μ. Καραολής και ο Α. Δημητρίου

Για να μη μοιάζουμε με τους δοκησίσοφους, που ειρωνεύονται την άγνοια των άλλων, ας γνωρίσουμε, επιτέλους, ποιοι ήταν οι Μ. Καραολής και ο Α. Δημητρίου

Μ.Καραολής

Ο Μιχαλάκης Καραολής (13 Φεβρουαρίου 1933 – 10 Μαΐου 1956) ήταν αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. και ήρωας της Κύπρου αγωνιζόμενος για την ελευθερία της μέχρι θανάτου του.Ήταν επίσης αθλητής δρόμου και εργαζόταν στον ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε στη Ε.Ο.Κ.Α. πολύ πριν από την 1η Απριλίου 1955 και ήταν μέλος της ομάδας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη.Στις 28 Αυγούστου 1955 ανέλαβε μαζί με το συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου την δολοφονία του αστυνομικού και προδότη Ηρόδοτου Πουλλή. Η απόπειρα πέτυχε. Ο Παναγιώτου διέφυγε ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις ενώ ετοιμαζόταν να ενωθεί με την αντάρτικη ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Απαγχονίστηκε μαζί με τον συναγωνιστή του Α. Δημητρίου την πέμπτη μετά το Πάσχα στις 10 Μαΐου 1956. (βασική πηγή βικιπαίδεια)

Α. Δημητρίου

Ο Ανδρέας Δημητρίου καταγόταν από τον Άγιο Μάμα Λεμεσού. Γεννήθηκε το 1934. Η δράση του Δημητρίου στην ΕΟΚΑ ήταν πολυσήμαντη. Μια από τις επιχειρήσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν και η αρπαγή όπλων από τις στρατιωτικές αποθήκες Αμμοχώστου, στις οποίες εργαζόταν. Η επιχείρηση πέτυχε απόλυτα και η Ε.Ο.Κ.Α. ενισχύθηκε σημαντικά. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο έχοντας κατηγορηθεί για την εκτέλεση ενός Άγγλου στην Αμμόχωστο στις 28 Νοεμβρίου 1955. Έκανε έφεση η οποία απορρίφθηκε, όπως απορρίφθηκε και η αίτηση για χάρη, την οποία υπέβαλαν οι δικηγόροι στον Κυβέρνητη Χάρνιγκ. Απαγχονίστηκε μαζί με τον συναγωνιστή του Μιχαλάκη Καραολή την πέμπτη μετά το Πάσχα στις 10 Μαΐου 1956. Οι δολοφονίες των δύο αυτών ηρώων αποτέλεσαν παράδειγμα θυσίας για τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό και οι αγώνες για την ελευθερία εντάθηκαν. (βασική πηγή βικιπαίδεια)