Ανοίγει πανιά το Δ΄ Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας.

24grammata.com- λαογραφία

διαβάστε ορισμένα άρθρα για την πανέμορφη Κάρπαθο, που δημοσιεύτηκαν στο 24grammata.com κλικ εδώ

Ανοίγει πανιά το Δ΄ Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας.

Ένα από τα σπουδαιότερα διεθνή λαογραφικά συνέδρια, πραγματοποιείτε από τις 8 έως 12 Μαίου 2013, στην Κάρπαθο, με θέμα τι άλλο, τον ξεχωριστό λαϊκό πολιτισμό του νησιού.

Η Κάρπαθος ξεχωρίζει για την παράδοση, που δεν είναι μια υπόθεση ξεχασμένη και αραχνιασμένη, σε προθήκες μουσείων, αλλά μια καθημερινή πράξη, είναι η ανθρώπινη  συμπεριφορά και η συναναστροφή, στον παρόντα χρόνο, όμως έρχεται με δυνατές και ακμαίες ρίζες από το παρελθόν, μετατρέποντας όλο το νησί σε μια διεθνή πολιτιστική όαση.

Το Δ΄διεθνές, συνέδριο Καρπαθιακής λαογραφίας, πριν ακόμη ξεκινήσει έχει δημιουργήσει προσδοκίες, ένα σπουδαίο γεγονός, όχι μόνο για την Κάρπαθο και τα Δωδεκάνησα, μα για ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος και βασικός διοργανωτής  Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, δεν κρύβει την χαρά, μα και την αγωνία του, για την μεγάλη διοργάνωση, που ξεπερνά, σε ποιότητα και ποσότητα, όλες τις προηγούμενες.
Η κουβέντα με τον Μηνά διακόπτεται συνέχεια, από τα τηλέφωνα, που χτυπούν νευρικά, τον καλούν από όλο τον κόσμο, με θέματα τις τελευταίες, μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες προετοιμασίας του συνεδρίου.
Μα δεν ξεχνά, αναφέρει κάθε τόσο τον δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Χανιώτη, άλλωστε και ο ίδιος είναι καθηγητής, ακόμη τον πρόεδρο του ΚΟΠΑΠ Καρπάθου, Γιώργο Χατζηκουτσό και τον Καρπάθιο ερευνητή Ηλία Βσιλαρά, που ασχολείται και προβάλλει πολλά χρόνια τον λαϊκό πολιτισμό.
Μιλάει με ζέση, για τους 60, σπουδαίους προσκεκλημένους, καθηγητές και ερευνητές, μάλιστα δέκα από αυτούς, με Καρπαθιακή καταγωγή, όλοι θα φέρουν στο φως, πρωτότυπα θέματα, που θα προκαλέσουν πολλές ευκαιρίες για συζητήσεις.

Όμως δεν είναι μονάχα οι Έλληνες, θα  παρουσιάσουν εργασίες στο νησί και εξαιρετικοί, ξένοι επιστήμονες.
Ο  Γκίς Ονιέ, από τη Σορβόνη θα φέρει την μελέτη του για τα δημοτικά τραγούδια της Καρπάθου, ενώ ο Ισπανός, Εσούμπι Αγίεν Σαπράϊ, από το πανεπιστήμιο της Τσιρόνα, ετοίμασε την συγκριτική μελέτη για τον Διγενή Ακρίτα, που παρουσιάζεται στα Καρπάθικα δημοτικά τραγούδια, αλλά και στις παραλλαγές του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η  Άννα Λόμαξ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, φέρνει την μελέτη για την επίδραση της  ξενιτιάς, στην  δημιουργία τόσο μουσικής, όσο και στο τραγούδι της Καρπάθου, ενώ η Μαρία Καλιαμπού, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Γέηλ,  θα μας μιλήσει για την ιστορία των εντύπων της διασποράς.
Ο  Κάρολος Αλβέρτο Γκρίτα,  παρουσιάζει τον ιδιαίτερο παροιμιακό λόγο
του νησιού.
Ο Γερμανός Στέφαν Λίντιγκερ, θα σκιαγραφήσει την διαδρομή του πρώτου αρχαιολόγου και λαογράφου, που ασχολήθηκε από το 1843, με την Κάρπαθο, αφού ολόκληρο το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του, αλλά και στην μνήμη του Καρπάθιου, δικηγόρου και σπουδαίου ιστορικού ερευνητή και λαογράφου Ντίνου Μελά, που έφυγε το 2010, ξαφνικά από κοντά μας.
Θα μιλήσουν για το έργο και την προσωπικότητα του,  οι καθηγητές, Γιώργος Λεοντσίνης και Αριστείδης Δουλαβέρας.
Εργασία θα παρουσιάσει και ο ελληνοαυστριακός καθηγητής, Βάλτερ Πούκνερ, που σκιαγραφεί τους μετανάστες παραδοσιακούς μουσικούς,
αλλά και η  Άννα Αγγελόπουλος φέρνει  το Καρπάθικο παραμύθι στο προσκήνιο.
Από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, έρχεται ο  Γιώργος Καναράκης και φέρνει την μελέτη του για τον ποιητικό λόγο των Καρπαθίων, από την μακρινή Αυστραλία.

“Μελετάμε το παρελθόν της Καρπάθου, που όμως σήμερα καταφέρνει να επιβιώνει, φτάνουμε στο παρόν και μέσα από την καθημερινότητα αγγίζουμε τον πολιτισμό του τόπου”, τονίζει με νόημα ο κος Αλεξιάδης,
που παλεύει δύο χρόνια, για την διοργάνωση του 4ου συνεδρίου,
ξεπερνώντας της μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, τελικά  πραγματοποιείτε,
υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού και την γενική γραμματεία αθλητισμού, με τον υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, να δείχνει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον.

Συντελεστές στην προετοιμασία, την παραγωγή και την εκτέλεση, του συνεδρίου είναι ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του
Πανεπιστημίου Αθηνών,ο Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού
και Παιδείας του Δήμου Καρπάθου  και το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Τμήματος Φιλολογίας της  Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Καρπαθιακής Λαογραφίας
ξεκινά στην Κάρπαθο, από τη Λαμπρή Τετάρτη έως την Κυριακή του Θωμά
(8 έως 12 Μαΐου 2013), υποδέχεται όλους τους φίλους της Καρπαθιακής παράδοσης, λιγότερο ή περισσότερο μυημένους, υπόσχεται να μας κάνει να αγαπήσουμε, ακόμα περισσότερο, της ρίζες μας και να αναγνωρίζουμε πιο εύκολα ξεχασμένες συμπεριφορές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν μας.