Ανοίγει φτερά το ίδρυμα λαϊκού πολιτισμού Καρπάθου.

24grammata.com/ επικαιρότητα

γράφει ο  Μανώλης Δημελλάς

Στον δήμο Καρπάθου σε μια πανηγυρική συνεδρίαση παρουσία του Δημοτικού συμβουλίου του δημάρχου Μιχάλη Χανιώτη αλλά και του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη και του καθηγητή λαογραφίας, Μηνά Αλ. Αλεξιάδη μα και του μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου, κ.κ. Αμβροσίου ανακοινώθηκε έπειτα από δεκαπέντε χρόνια προσπάθειας,

το ίδρυμα Λαϊκού Πολιτισμού (Καρπάθου) του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ψηφίστηκε μεν ομόφωνα, μα με αρκετές επιφυλάξεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, τόσο για την έδρα όσο και για την τελική συμφωνία, το καταστατικό, όσο και τον ρόλο των εμπλεκομένων στο ίδρυμα

Ο Ηλίας Λάμπρος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τόνισε πως μέχρι τώρα τρέχαμε αγώνες ημιαντοχής, αλλά από εδώ και πέρα ξεκινά ο μαραθώνιος.

Η παράταξη του Μηνατσή εξέφρασε την πάγια θέση της, για την έδρα του ιδρύματος που για αυτούς δεν μπορεί να είναι άλλη από την ιστορική Όλυμπο.

Η απάντηση δόθηκε και από τον ίδιο τον εμπνευστή, καθηγητή λαογραφίας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, που το πρώτο παράρτημα του ιδρύματος έχει ήδη προγαμματστεί θα γίνει στην Όλυμπο, όμως τα Πηγάδια η πρωτεύουσα του νησιού δεν μπορεί να μην είναι και η έδρα του ιδρύματος.

Εκείνος όμως που εξέφρασε τις σοβαρότερες αντιρρήσεις ήταν ο Θεοδόσης Μαστρομηνάς, εκπρόσωπος των Ενεργών Πολιτών Καρπάθου.

Συγκεκριμένα ανέφερε την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει ο Δήμος Καρπάθου απέναντι στο ίδρυμα, ουσιαστικά ο δήμος δεσμεύεται, σύμφωνα με το καταστατικό, να σηκώσει μεγάλο μέρος από το οικονομικό βάρος του όλου εγχειρήματος.

Αποτελεί δέσμευση και ευθύνη του δήμου τόσο η στέγαση και η τακτοποίηση των παγίων εξόδων, όσο και η ετήσια επιχορήγηση του.

Αναρωτήθηκε λοιπόν ο κος Μαστρομηνάς, που σε συνομιλία μας μιλά με απαισιοδοξία, εάν μπορεί τελικά να φορτωθεί και νέες υποχρεώσεις ο δήμος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα, ειδικότερα δίχως ούτε καν μια οικονομική μελέτη που να δείχνει τον βαθμό βιωσιμότητας του νέου ιδρύματος. Αμφιβάλλει για το εάν τελικά πρόκειται για ένα ίδρυμα σφραγίδα που θα κάνει εκδηλώσεις με στόχο την όποια προσωπική προβολή ή έναν φωτεινό φάρο ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού και της Καρπάθου.

Συνομιλώντας με τον εμπνευστή και ουσιαστικό δημιουργό του ιδρύματος τον καθηγητή λαογραφίας, κο Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, μας ξεκαθάρισε πως στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός ακόμη φαντάσματος μα ενός ζωντανού οργανισμού που θα δώσει, οργανωμένα, ουσιαστικά και όχι περιστασιακά-καλοκαιρινά, ενέργεια και ζωτικότητα στο νησί.

Όσο για την οικονομική στήριξη βάζει άμεση προτεραιότητα τα ευρωπαϊκά κονδύλια μα και συνολικά πόρους μακριά από τον δήμο από τον οποίο το μόνο ζητούμενο είναι η στέγαση, στο κέντρο της πόλης, όπως και έχει συμφωνηθεί, στο παλιό δημαρχείο, που η ανακαίνιση του βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης.

Ο κος Αλεξιάδης, ήδη προγραμματίζει μεγάλο αριθμό δράσεων για την επόμενη χρονιά, με πρώτο την οργάνωση και εκτέλεση του 4ου Καρπαθιακού λαογραφικού συνεδρίου, που θα γίνει στο νησί τον προσεχή Μάιο.

Επαναλαμβάνει το θέμα που τον ”καίει”, την κτιριακή υποδομή του ιδρύματος, ελπίζει πως θα λυθεί έως το τέλος του χρόνου, για να αποκτήσει και πραγματική υπόσταση το κείμενο με τις υπογραφές.

Τέλος κατανοεί τον φόβο των ενεργών πολιτών του νησιού, γνωρίζοντας την οικονομική στενότητα, ήδη προσανατολίζεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και χορηγούς που θα δώσουν πνοή στους στόχους που δεν είναι άλλοι από την διάσωση, την ανάπτυξη μα και την διάδοση του λαϊκού πολιτισμού του νησιού, της Δωδεκανήσου μα και του Αιγαίου στο σύνολο του.