Αν είχα μείνει στην Ιταλία

γράφει ο Πίνο Ντανέζε*

Το γεγονός ότι ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα δεν ήταν ακριβώς μία επιθυμητή επιλογή. Ξέρετε πως γίνονται αυτά: ερωτεύεσαι μία Ελληνίδα φοιτήτρια, παντρεύεσαι και μετά πρέπει να επιλέξεις τον τόπο που θα μείνεις για να στήσεις το σπιτικό σου. Εγώ, για προσωπικούς λόγους, επέλεξα να αφήσω την πατρίδα μου. Γι αυτό η ερώτηση «αν είχα μείνει εκεί» είναι δύσκολο να απαντηθεί.Είμαι ελληνόφων αλλά είμαι και Ιταλός και ο ξενιτεμένος βλέπει πάντα την πατρίδα με τα μάτια της ψυχής και της καρδιάς του. Πάντως, αν κρίνω από τους φίλους μου που ζουν και εργάζονται στην Ιταλία, η καθημερινότητα μου θα ήταν και εκεί δύσκολη, όπως και εδώ. Στην πόλη μου υπερβολικά δύσκολα, σχεδόν αδύνατον,  θα έβρισκα δουλειά ως καθηγητής και θα έπρεπε να μεταναστεύσω στο Βορρά (700χλμ μακριά).Ο μισθός ενός δημόσιου καθηγητή, με ένα παιδί, κυμαίνεται στα 1550 ευρώ τη στιγμή που το ενοίκιο των σπιτιών, στη Β. Ιταλία, κυμαίνεται γύρω στα 1000 ευρώ. Δυνατότητα ιδιαιτέρων μαθημάτων δε θα είχα πράγμα για το οποίο θα δυσανασχετούσα ως επαγγελματίας αλλά θα χαιρόμουν ως γονιός. Οι συνθήκες διαβίωσης,θα ήταν πιο ανθρώπινες, επειδή η Ιταλία διαθέτει πολλές πόλεις γύρω στο ένα εκατομμύριο πληθυσμό, που σου δίνουν την αίσθηση της μεγάλης αλλά ανθρώπινης πόλης. Ίσως θα αξιοποιούσα καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο μου στην Ιταλία. Η δεύτερη πατρίδα μου, η Ελλάδα, έχει έλλειψη αστικής κουλτούρας πράγμα που γίνεται εντονότερο στις πόλεις της περιφέρειας.

*Ο Πίνο Ντανέζε είναι ελληνόφων Ιταλός, που ζεί με την Ελληνίδα σύζυγο του και την κόρη τους στην Ελλάδα. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα.

Η φωτογραφία είναι έργο του Γιάννη Τσαρούχη (προσφορά του δημιουργού προς τους Ελληνόφωνους του Σαλέντο)

Οτιδήποτε αφορά στην Ιταλία (γλώσσα- εκπαίδευση- πολιτισμός) θα το βρείτε στο www.inital.gr

Οι επαγγελματίες εκπαιδευτικοί της Ισπανικής γλώσσας αλλά και οι φίλοι του Ισπανικού πολιτισμού συναντιόνται στο www.paspif.gr