Α. Βαλαωρίτης – Μνημόσυνα άσματα

Α. Βαλαωρίτης

24grammata.com / ebooks

Περιγραφή: Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1824 και τα πρώτα σχολικά του χρόνια τα πέρασε στη Λευκάδα και την Κέρκυρα. Σπούδασε νομικά στην Ιταλία και τη Γαλλία αλλά δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου.

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ήταν πλούσιος κι έμενε στο γραφικό νησάκι Μαδουρή, του συμπλέγματος των Πριγκιπονήσων στην ανατολική ακτή της Λευκάδας. Το δικηγορικό επάγγελμα δεν το εξάσκησε ποτέ ενώ αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην ποίηση.

Παράλληλα με την ποίηση ήταν και βουλευτής της Ιονίου Πολιτείας όπου αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των Επτανήσων. Όταν ενώθηκαν τα Επτάνησα με την υπόλοιπη Ελλάδα (29 Μαρτίου 1864) ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης συνέχυσε την πολιτική ως βουλευτής πλέον στην Αθήνα.

Ο Αριστoτέλης Βαλαωρίτης έγραψε πολλά ποιήματα που αγαπήθηκαν και διαβάζονται ακόμη και σήμερα. Όλα του σχεδόν τα ποιήματα αφορούσαν τον αγώνα των ελλήνων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενδεικτικά ποιήματά του είναι “Η Κυρά Φρωσύνη”, “Ο Φωτεινός” και “Ο Αστραπόγιαννος”.

Το 1849 παντρεύτηκε την Ελοΐζα Τυπάλδου, κόρη του λόγιου της Βενετίας Αιμίλιου Τυπάλδου κι έκαναν ένα παιδί, τον Ιωάννη Βαλαωρίτη.

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης πέθανε το 1879 στη Λευκάδα.

Συγγραφέας: Α. Βαλαωρίτης
Γλώσσα: Ελληνικά
Σελίδες: 135
Μέγεθος αρχείου: 2,8Mb

[Κατέβασέ το]