Βραβεύτηκε το ντοκιμαντέρ «Ένας Τόπος Χωρίς Ανθρώπους», του Αποστολίδη

24grammata.com/ κινηματογράφος

Με το σημαντικό διεθνές βραβείο της Focal International τιμήθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο, το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Ένας Τόπος Χωρίς Ανθρώπους», του σκηνοθέτη Ανδρέα Αποστολίδη. Το ντοκιμαντέρ διαγωνίστηκε στην κατηγορία «καλύτερη χρήση αρχειακού υλικού σε ντοκιμαντέρ», ενάντια σε δύο βρετανικές παραγωγές του ΒΒC και του Discovery Channel (Atlas 4D και The Blood Of The Rose).
http://www.focalint.org

Η ταινία επιλέχθηκε επίσης να προβληθεί κατά τον διεθνή εορτασμό των 50 χρόνων της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, στο μουσείο Landesmuseum της Ζυρίχης στα τέλη του μήνα.
http://wwf.landesmuseum.ch/english.html

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τον τρόπο που εκδιώχθηκε ο τοπικός πληθυσμός της Τανζανίας από τις περιοχές Serengeti και Ngorongoro, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο από τα διασημότερα εθνικά πάρκα στο κόσμο.  Ερευνά τα στάδια ανάπτυξης των πάρκων, αλλά και το πώς τελικά οι δυτικές αντιλήψεις για τη φύση αλλοίωσαν ριζικά το αφρικανικό τοπίο και την ίδια την τοπική κοινωνία. Ο Ανδρέας Αποστολίδης εστιάζει τον φακό του στους ανθρώπους που εκδιώχτηκαν από τον τόπο τους και οι οποίοι όχι μόνο αγνοούνται από το κράτος, αλλά και τους απαγορεύεται ακόμα και η είσοδος στη γη που τους ανήκει.  Την ίδια γη που  η τουριστική βιομηχανία καταστρέφει ανενόχλητη με ραγδαίους ρυθμούς.

Το ντοκιμαντέρ, μια παραγωγή ANEMON PRODUCTIONS  σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ και την ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, έχει προβληθεί από τα κανάλια TSR (Ελβετία), TV3 (Ισπανία),  SVT (Σουηδία) και EBS (Κορέα). Έχει επίσης βραβευτεί με το βραβείο της Βελγικής τηλεόρασης RTBF στο Festival des Libertes και με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής από το διεθνές τηλεοπτικό φεστιβάλ Green Film Festival στη Σεούλ.