Βραδιά αφήγησης…με την Μάγδα Κοσσίδα στο «Εργαστήρι Μαιρηβή»

24grammata.com/ θέατρο/ επικαιρότητα

Η Μάγδα Κοσσίδα είναι ελληνίδα, ζει στην Γαλλία και έρχεται στο «Εργαστήρι Μαιρηβή» για μία και μοναδική βραδιά να αφηγηθεί σε ενήλικο κοινό.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 στις 8 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Κρατήσεις στο 210 52 22 181
«Εργαστήρι Μαιρηβή» Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο.
e-mail: [email protected]        site: www.mairivi.gr

«Η ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ» του Αλέξανρου Παπαδιαμάντη.
Αφήγηση μέσα από μια δημιουργική γραφή βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Είναι η ιστορία μιας αγνής “κατατρεγμένης” κοπέλας που εξαιτίας της κοινωνικής της υποβαθμισμένης υπόστασης γνωρίζει  την περιφρόνηση και το μίσος .
Οπλισμένη με υπομονή αξιοπρέπεια  και ευγένεια ψυχής, θα γλιτώσει από όλες τις απόπειρες για την εξόντωση της.
Θα  ανατρέψει τα σχέδια όλων των διαφόρων “καλοπροαίρετων” ισχυρών  που με πρόσχημα την προστασία της, προσπαθούν να της αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα ανεξάρτητης ύπαρξης.
Μέσα από ρομαντικούς φωτισμούς, ο Παπαδιαμάντης σκιαγραφεί μια διαχρονική αλήθεια με παγκόσμια εμβέλεια που θυμίζει γνωστά σύγχρονα σενάρια.
Γνώστης αλλά και  ερευνητής  της Ελληνικής ψυχής μέσα από ομηρικούς προβληματισμούς μας  προσφέρει  ένα μήνυμα “αισιοδοξίας”.
Κάτι που θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε: ΕΛΠΙΔΑ!
Όμως όπως ο ίδιος λέει:
« η ελπίδα ήταν καλή, αλλά την έφαγε ο γάιδαρος! »
«Δεν ξέρω ποιος γάιδαρος έφαγε η πρόκειται να φάει την ελπίδα των Ελλήνων, σίγουρα όμως θα φταίνε οι έλληνες αν τον αφήσουν να την φάει!»

Μάγδα Κοσσίδα: βιογραφικό σημείωμα      

Η Μάγδα Κοσσίδα είναι ελληνίδα αλλά από τα 18 της χρόνια ζει στην Γαλλία. Σπούδασε Ιστορία και Παιδαγωγικά αλλά στη συνέχεια αφιερώθηκε στην τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης. Ειδικεύεται στην ελληνική μυθική και επική παράδοση και δίνει παραστάσεις αφήγησης σε όλη τη Γαλλία. Μερικές από τις παραστάσεις της είναι «Ηρακλής», «Διγενής Ακρίτας» «Έρως και Ψυχή, κατά Απουήλιο», «Παραμύθια και θρύλοι της γαλάζιας πατρίδας μου» «Γνωστά και άγνωστα παραμύθια των αδελφών Γκρίμμ» κ.α.

Μεγάλο μέρος του έργου της ασχολείται με την παρουσίαση της λόγιας λογοτεχνίας με αφηγήσεις – αναλόγια που αναφέρονται στο έργο του Γιασάρ Κεμάλ, του Βασίλη Αλεξάκη, των ρώσων κλασσικών κ.α. Επίσης έχει ασχοληθεί με την αφήγηση σε πολύ μικρά παιδιά και διδάσκει τεχνικές αφήγησης για αυτήν την ηλικία. Είναι μέλος της ερευνητικής και καλλιτεχνικής ομάδας του Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας (Centre de la Literature Orale)  και συνεχίζει την έρευνα και την δημιουργία στην επική αφήγηση.

Η εμπειρία της μετανάστευσης και της λογοτεχνικής δημιουργίας  σε δύο γλώσσες τρέφει το έργο της.