Γιορτή των Γραμμάτων στο Χάραρε (Ζιμπάμπουε)

24grammata.com/ απόδημος ελληνισμός

24grammata.com στο πλευρό του ελληνισμού

Επί τη ευκαρεία της εορτής των Τριών Ιεραρχών  με τις ευλογίες του  Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρον κ. Θεοδώρου οργανώθησαν στην Ελληνική Κοινότητα, στους συλλόγους, τις Αδελφότητες ειδικές συναντήσεις με τον οικείο Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ με τους Προέδρους και τα Συμβούλια τους με τη παρουσία του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Σαγάνη,  ως επίσης και ποιμαντικές επισκέψεις και αγιασμός στα Εκπαιδευτήρια μας στο Χαράρε, που ολοκληρώθησαν με κοινό εκκλησιασμό ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών στο καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακαδημαϊκό έτος στο Χαράρε ξεκινά στα μέσα Ιανουαρίου. Λειτουργεί  Ελληνορθόδοξο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο με την ευθύνη της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και περιχώρων όπου φοιτούν 540 παιδιά. Τα 200 από αυτά είναι ελληνόπουλα από Ελλάδα και Κύπρο. Για την επέκταση του Σχολείου ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος εισέφερε με δωρεές από την Κύπρο το ποσόν των 100.000 χιλιάδων δολλαρίων.

Στο χώρον της Ιεραποστολής λειτουργεί η Σχολή της Μητροπόλεως «Κοσμάς Γρηγοριάτης» που ξεκίνησε ο προηγούμενος Μητροπολίτης Γεώργιος.

Με τη συνοδεία του π. Γεωργίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ τέλεσε τον αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων στα παραπάνω εκπαιδευτήρια, μεταφέροντας μήνυμα επιτυχίας του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, με ιδιαίτερη αναφορά στα αγαθά της παιδείας, όπως αυτά εξυψώθησαν με το μεγαλείο της θεολογικής προσφοράς των τριών κορυφαίων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας.

Ταυτόχρονα στην Ιεραποστολική μας Σχολή μοιράσθησαν γραφική ύλη, ρούχα και παπούτσια και τρόφιμα που απέστειλαν αδελφοί μας από την Κύπρο με τη συνδρομή του Ταμιευτηρίου Λεμεσού και αρκετών πιστών που στηρίζουν την Ιεραποστολική αυτή προσπάθεια. Άρχισαν επίσης να πληρώνονται απευθείας και στα διάφορα σχολεία που φοιτούν άπορα και ορφανά παιδιά, γύρω στα 1500, που βοηθούν μηνιαίως ευσεβείς χριστιανοί από την Κύπρο και την Ελλάδα. (Ιερά  Μητρόπολη Ζιμπάμπουε)