“Παραγγελιά” – 1980

24grammata.com/ κινηματογράφος

Η “Παραγγελιά” είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο. Όταν κάποιος σε ένα πανηγύρι ή σε ένα νυχτερινό κέντρο πληρώσει την ορχήστρα να παίξει μια ιδιαίτερη επιθυμία του, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χορέψει εκτός από αυτόν που έκανε την παραγγελιά.

Η ταινία βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός. Το 1973 σε ένα νυχτερινό κέντρο, ο Νίκος Κοεμτζής, με τη βοήθεια του αδελφού του, σκότωσε τρεις αστυνομικούς για μια παραγγελιά… Ο σκηνοθέτης δίνει τη δική του ερμηνεία για αυτό το γεγονός, αποδεικνύοντας ότι η πράξη του δεν ήταν τίποτα άλλο από μια απελπισμένη αντίδραση κατά του συστήματος που τον καταπίεζε και στόχευε στην τελική του εξόντωση. Το νυχτερινό κέντρο όπου έγινε η σφαγή έμοιαζε με νεκροταφείο όπου οι ελπίδες των απελπισμένως Ελλήνων είναι θαμμένες. Σκηνές που θυμίζουν αρχαία τραγωδία τονίζουν την μοίρα ενός έθνους που χαραμίζεται σε φονικούς τσακωμούς, παραγγελιές μέσα σε νυχτερινά κέντρα γεμάτα χαφιέδες, πουτάνες, νταβατζήδες και σκληρούς άντρες.

Ηθοποιοί:
Κατερίνα Γώγου: (Κατερίνα)
Αντώνης Καφετζόπουλος: (Δήμος)
Αντώνης Αντωνίου: (Νίκος)
Στράτος Παχής: (πατέρας Νίκου)
Νικήτας Τσακίρογλου: (Νώντας)
Θέμις Μάνεσης: (ταξιτζής)
Γιάννης Μποσταντζόγλου: (μπράβος)
Θέμις Μπαζάκα, Βίκυ Βανίτα, Κ Μεγαπάνος, Κώστας Κωβαίος, Όλια Λαζαρίδου, Γ Μελίδης, Βάσω Αλεξανδρίδου, Θόδωρος Μούρτας, Ζωή Βουδούρη, Γ.Τάτσης, Αντώνης Μπαμπούνης, Αλεξία Ασκαρίδου, Μενέλαος Ντάφλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Χ Πέτσιος, Χρήστος Τσάγκας, Γ.Ζουμπουλάκη, Γιώργος Ζορμπάς, ΤάκηςΒλαστός, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Νατάσσα Καψαμπελη, Α. Παπαδοπούλου, Τώνης Γιακωβάκης, Ν. Ραζέλου, Νίκος Κατωμέρης, Γιάννης Θωμάς, Τάκης Θεοφανίδης, Γιώργος Κυριακίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Σοφία Ρούμπου.

Σενάριο, σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος.

Η ταινία Παραγγελιά πήρε 4 βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1980, καλύτερης ταινίας, καλύτερης ερμηνείας (Αντώνης Αντωνίου), καλύτερης Μουσικής (Κυριάκος Σφέτσας) και καλύτερου Μοντάζ (Γιάννης Τσιστσόπουλος). Τα ποιήματα της ταινίας είναι της Κατερίνας Γώγου και τραγουδούν η Ελένη Ροδά, ο Γιώργος Καμπουρίδης και ο Γιάννης Πηνιώτης.