“Διέξοδος”, Μουσείο-Πινακοθήκη. Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

24grammata.com/ μουσεία

Ιστορικό- Ίδρυση (ακολουθεί σύνοψη κειμένου  στα Αγγλικά)

Στο ιστορικό κέντρο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, στον κεντρικό πεζόδρομο, βρίσκεται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια. Πρόκειται για το πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Τα σπίτι κτίστηκε περί το 1760 – 1780 και σ’αυτό γεννήθηκε το 1798 ο εκλεγμένος, πάνω στην Ντάπια του Φραγκλίνου και σε ηλικία 24 χρόνων, αρχηγός των “εντοπίων δυνάμεων” στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας.

Ο στρατηγός ήταν πολυμορφωμένος, με εξαιρετική ευγλωττία και διακρίνετο για την μεγάλη του γενναιοδωρία. Διέθεσε όλη του την περιουσία για τον αγώνα και έχασε τη ζωή του το βράδυ της Εξόδου.

Στο σπίτι μετά τον θάνατό του έμεινε ο αδελφός του, υπαρχηγός της Φρουράς, Γιαννάκης Ραζή – Κότσικας και στη συνέχεια οι απόγονοι της οικογένειας. Περί το 1900 το ιστορικό αυτό σπίτι περιήλθε σε τρίτους ιδιοκτήτες, ενώ σταδιακά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, οιναποθήκη, εστιατόριο, καφενείο, γαλατάδικο και στραγαλάδικο. Από το 1980, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Το 1998 ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, διαπιστώνοντας την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στο ιστορικό κτίριο, το οποίο δεν είχε χαρακτηριστεί καν διατηρητέο, ευαισθητοποιήθηκε και προ της απειλής να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κτιστεί πολυκατοικία, το αγόρασε, το ανακαίνισε με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα διατηρητέα στοιχεία και το παρέδωσε στην κοινωνία με την δημιουργία της “ΔΙΕΞΟΔΟΥ”. Έτσι πέτυχε όχι μόνο την διατήρηση του ιστορικού κτιρίου και την διεύρυνση της γνωριμίας των πολιτών με την ιστορία της πόλης αλλά και την ενθάρρυνση του κοινού για μεγαλύτερη επαφή με τις τέχνες και τα γράμματα.


DIEXODOS

Centre of Culture and Art is situated in an 18th century building. It served as the home of Athanassios Razi-Kotsikas, who was born in this house in 1798 and was later elected commander-general by the Messolonghi combatants.
In 1998 it was bought by lawyer Nikos Cordossis, who, willing to rescue the building, undertook the cost of its restoration.
The driving ambition of DIEXODOS owner is the constant presence of the Centre as a lively cultural cell in harmony with the intellectual and artistic life of the town.


Museum Collection

Different thematic units constitute DIEXODOS’ permanent collection. There are exhibits from the antiquity up to today as ancient, historical and ecclesiastical heirlooms, rare documents and manuscripts.
The visitor, in his tour, is directed from instructive subtitles with explanatory texts in Greek but also in English, that accompanies all the exhibits.

Art Gallery

DIEXODOS’ collection of Work of Art is hosted in the above rooms of the historical building of the 18th century.
The collection is constituted by hundreds works, mainly of Greek artists but also foreigners. Realistic paintings, mainly anthropocentric, dated from 1870 up to today. Most exhibits are paintings while there are enough engravings and sculptures.
Διεύθυνση:    ΑΘ. ΡΑΖΗ-ΚΟΤΣΙΚΑ 25
Τ.Κ. 30 200
ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Τηλέφωνο:    26310 – 51 260
FAX:    26310 – 55 240
Κινητό:    6976 643610
e-mail    [email protected]

“ΔΙΕΞΟΔΟΣ”: Αυτόνομος κοινωφελής πολιτιστικός οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, ειδικά αναγνωρισμένος με την 818/83075/2006 κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών – ΦΕΚ 1522/ΤΒ/17-10-2006.
Ο μουσειακός χώρος και η πινακοθήκη της “ΔΙΕΞΟΔΟΥ” λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) 10.30 το πρωί – 1 το μεσημέρι.
Στις περιοδικές εκθέσεις η “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” λειτουργεί και τα απογεύματα και το ωράριο ανακοινώνεται στον πίνακα που υπάρχει έξω από το Κέντρο αλλά γνωστοποιείται και μέσω αυτόματου τηλεφωνητή.
Ομαδικές επισκέψεις και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις πραγματοποιούνται και εκτός του πιο πάνω ωραρίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση με την γραμματεία.
www.diexodos.com.gr