Διακοπές στο Αγαθονήσι (νομός Δωδεκανήσου)

24grammata.com/ ιστορικά ταξίδια

For English click here

Οι Ιταλοί ερασιτέχνες ψαράδες γνωρίζουν καλά το νησί. Χορταίνουν από τα άφθονα ψάρια του. Οι Έλληνες θα το μάθουν μόνο αν γυριστεί κάποια αμερικάνικη ταινία.

Δυτικοευρωπαίοι και Τούρκοι με τα ιστιοφόρα τους επισκέπτονται συχνά το Αγαθονήσι. Έλληνες με τα ιστιόφορα τους προτιμούν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη

Αν δε στηρίξουμε εμείς τα νησιά μας, τότε ποιοι, στα αλήθεια, περιμένετε να τα στηρίξουν;


H ιστορία του νησιού

Το Αγαθονήσι κατά την αρχαιότητα σύμφωνα με τους αρχαίους ιστορικούς, συγγραφείς και γεωγράφους ονομαζόταν ΨΕΤΟΥΣΣΑ. Ο Θουκυδίδης το ονομάζει Τραγαία, ο Στράβων Τραγαίαι νήσοι – καθώς το συμπεριλαμβάνει μαζί με τα παρακείμενα νησιά και βραχονησίδες που το περιβάλλουν (Κουνελονήσι, Κατσαγάνι, Νερονήσι, Στρογγυλή, Πίττα κ.α.) – ο Πλούταρχος το αναφέρει ως Τραγιά και ο Στέφανος Βυζαντινός Τραγαιαί. Το όνομά του, κατά την πιθανότερη εκδοχή, σημαίνει νησί με αγκάθια (Αγκαθονήσι) και ως Agatonissi το αναφέρουν οι περιηγητές. Η σημερινή ονομασία του που χρησιμοποιείται τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια και το κείμενο της μετονομασίας του νησιού το υπόγραψαν όλοι οι κάτοικοι. Κατά την προελληνική περίοδο πρώτοι κάτοικοι της Τραγαίας (Αγαθονήσι) ήταν οι Κάρες. Κατά τους ιστορικούς χρόνους κατοικείται από Δωριείς οι οποίοι εκδιώχθηκαν με τη σειρά τους από τους ίωνες της Μιλήτου. Αυτό φαίνεται από τα λείψανα αρχαιοτάτων κτισμάτων και οικισμών των περιόδων αυτών. Η Τραγαία ήταν πατρίδα του περιπατητή φιλοσόφου Θεογίτου του Τραγαιώτη, που υπήρξε μαθητής του Αριστοτέλη και δίδαξε στην περιπατητική φιλοσοφική σχολή της Αθήνας. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού οι κάτοικοί του έγιναν μάρτυρες πολλών ναυμαχιών. Το 494 π.Χ. είδαν τη ναυμαχία της Λάδης μεταξύ του περσικού στόλου του Δαρείου και των επαναστατών Ιώνων βοηθούμενων από Αιολείς. Το 74 π.Χ., όπως μας λέει ο Πλούταρχος, ο Αυτοκράτορας της Ρώμης Ιούλιος Καίσαρ, πλέοντας από την Ιταλία προς τη Μικρά Ασία, πιάστηκε από πειρατές της Τραγαίας και μεταφέρθηκε στη νησίδα Φαρμακονήσι, όπου και κρατήθηκε. Το νησί γίνεται κτήμα του Βυζαντινού κράτους. Λόγω της καθαρότητας της Ελληνικής γλώσσας καθώς και από τα πολλά βυζαντινά ευρήματα, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι οι σημερινοί κάτοικοι ίσως είναι απόγονοι πολιτικών βυζαντινών εξορίστων. Το 1087 το νησί περιέρχεται στη δικαιοδοσία της Πάτμου όταν με το χρυσόβουλο ο Όσιος Χριστόδουλος γίνεται κάτοχος των νησιών και κτίζει τη Μονή της Πάτμου. Η κατοίκηση του νησιού δεν ήταν πάντα συνεχής για αυτό και μέχρι τον 14ο αιώνα ήταν κρησφύγετο ληστοπειρατών. Το 1522 μαζί με τα άλλα Δωδεκάνησα περιέρχεται στην κυριαρχία των Τούρκων. Στις 29 Απριλίου του 1912 οι Ιταλοί διαδέχονται τους Τούρκους. Στις 8-9-1943 οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το νησί που προσωρινά είχε ελευθερωθεί. Στις 7 Μαρτίου του 1948 γίνεται η επίσημη ενσωμάτωση με την Ελλάδα. Το 1954 το Αγαθονήσι γίνεται αυτόνομη κοινότητα, μέχρι τότε άνηκε διοικητικά στην Πάτμο.

Αγαθονήσι παραλίες
Χοχλιά, Άγιος Γεώργιος, Τσαγκάρη, Αμμουδάκι, Πάλος , Πόρος, Τουρκολιμνιώνας, Καθολικό, Φυκιό και Μαΐστρος είναι μερικοί μόνο από τους απάνεμους όρμους όπου θα κολυμπήσετε.

Αγαθονήσι – Ιστορικοί χώροι & Μνημεία
Θόλοι (κοντά στο ξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα) – Μοναδικά στα Δωδεκάνησα Βυζαντινά κτίσματα που, δεδομένων των αεραγωγών που έχουν στην οροφή, πιστεύεται ότι ήταν μεγάλες αποθήκες συντήρησης τροφίμων.
Οικοδομικό Συγκρότημα (Θόλοι, 11ος ή 12οσ αι.) – Σημαντικό Βυζαντινό οικοδομικό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 500 τ.μ.

Πώς θα πάτε
Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει τακτική σύνδεση με το Πυθαγόρειο της Σάμου και με την Πάτμο (πληροφορίες Λιμεναρχείο Πάτμου 0247 31231 και Λιμεναρχείο Πυθαγορείου 0273 61225).

Τι θα δοκιμάσετε
Αγριο κατσίκι, φάβα, φρέσκο ψάρι και κακαβιά.

Πού θα μείνετε
Στον Αϊ-Γιώργη, στα δωμάτια της Χρυσούλας Καμίτση (0247 29004), της Θεολογίας Γιαμαίου (0247 29005) και του Γιώργου Καμίτση (0247 29064)

Αγαθονήσι χρήσιμες πληροφορίες
Κωδικός: 22470
Κοινότητα Αγαθονησίου: 29009
Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών : 29204
Λιμεναρχείο Πάτμου : 22470 – 34131

 

Ιστότοπος του Δήμου Αγαθονησιου www.agathonisi.gr

http://www.youtube.com/watch?v=iqSBmrG2LtM