Δόμνα Σαμίου: “Οι Απόκριες έχουν γίνει εμπόριο, και εμείς μαϊμούδες”

24grammata.com/ Λαογραφία
Δόμνα  Σαμίου: «Η Αποκριά αποτελείται από φαγοπότι, χορό, σάτιρα και αθυροστομία. Τα αποκριάτικα τραγούδια κοροϊδεύουν έχοντας ως στόχο τους καλόγερους, τους παπάδες, τους γερόντους γιατί είναι έξω από σεξουαλικές δραστηριότητες», τόνισε για να εξηγήσει: «Οι αρχαίοι λάτρευαν το φαλλό ως σύμβολο γονιμότητας, και αυτά τα τραγούδια είναι η συνέχεια της αρχαιότητας.
Τα τραγούδια αυτά τόλμησα να τα κυκλοφορήσω το 1995 από τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, που έχει στο καταστατικό του ως όρο να κυκλοφορεί τραγούδια θεματικά, δηλαδή ξενιτιάς, αποκριάτικα, πασχαλιάτικα. Αρχικά φοβήθηκα να προβώ στην παραγωγή των αποκριάτικων, μήπως και απορριφθούν από το υπουργείου Τύπου.
Ευτυχώς πήρα την άδεια και το κοινό τα αποδέχτηκε και τα αγάπησε. […] Απολαυστική η μεγάλη ερμηνεύτρια που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην έρευνα γύρω από τη δημοτική μουσική, νοστάλγησε τα παλιότερα χρόνια της Αποκριάς.
«Παλιότερα αποκρεύαμε, καλούσαμε συγγενείς στο σπίτι και ο κόσμος δημιουργούσε, με μία καμπούρα, μ’ ένα σακάκι φορεμένο ανάποδα, με μία μουντζούρα.
Τώρα, οι αποκριές έχουν γίνει εμπόριο, και εμείς μαϊμούδες. Η Πάτρα και το Μοσχάτο πάνε να μοιάσουν στο Ρίο, αντί να εκτιμούν την παράδοσή μας»
δήλωσε χαρακτηριστικά (απόσπασμα, 2003).

www.domnasamiou.gr