Ειδήσεις από την Ελληνική Κοινότητα του Harrow (Λονδίνο)

24grammata.com/ θέματα αποδήμων
Α). Επιχορηγημένη Πεζοπορία
Τη Δευτέρα του Πάσχα τιμήσαμε σύμφωνα με το Ορθόδοξο Εορτολόγιό μας την ιερή μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Κατά την ημέρα αυτή οργανώθηκε Επιχορηγημένη Πεζοπορία από την Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow ΒΔ Λονδίνου, με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινότητας κ. Παντελή Δημοσθένους.

Οι Πεζοπόροι, κ. Παντελής Δημοσθένους, Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, κ. Γεώργιος Κωστόπουλος και κ. Φερδινάνδος, ξεκίνησαν από τον Καθεδρικό Ναό της Αγ. Σοφίας στο Κεντρικό Λονδίνο (ο οποίος ήταν ο προηγούμενος Ναός που έκτισε εκ θεμελίων η Ελληνορθόδοξη Ομογένεια του Λονδίνου, πριν από 133 χρόνια) και αφού περπάτησαν 13,4 χιλ. / 8.3 μίλ. έφθασαν στο νεόδμητο Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Εκεί τους ανέμενε το εκκλησίασμα με επικεφαλής τον Ιερ. Προϊστάμενο της Κοινότητας Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, ο οποίος τέλεσε σύντομη Ευχαριστήρια Δέηση, με την ευκαιρία της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της Πεζοπορίας.

Ακολούθησε μικρό Κοινοτικό Πανηγύρι με Σουβλάκια, προς τιμήν των κεκοπιακότων Πεζοπόρων, οι οποίοι συνέλεξαν και προσέφεραν υπέρ του Εράνου της νέας εκκλησίας το σημαντικό ποσό των £14.190. Οπωσδήποτε τους αξίζουν θερμότατες ευχές και συγχαρητήρια. Μακάρι το παράδειγμά τους να το μιμηθούν και άλλοι.

Β). Συμβολικό φύτεμα ελιάς
Μέσα στο πλαίσιο του μικρού Πανηγυριού οι εν λόγω Πεζοπόροι φύτεψαν συμβολικά στον προαύλιο χώρο της νέας εκκλησίας και μια ελιά. Ήταν μια ευγενική πράξη που συγκίνησε ιδιαίτερα όλους τους παρευρεθέντες. Όπως είναι γνωστό η ελιά είναι ένα πολύ αγαπημένο δένδρο και κατέχει ξεχωριστή θέση στο χώρο της Ελληνορθόδοξης παράδοσης και ζωής. Αναφέρεται στην Αγία Γραφή και τιμάται ιδιαίτερα στην αγαπημένη Πατρίδα μας, Ελλάδα και Κύπρο.
Η ελιά είναι πολύτιμο δώρο της φύσης και ο ευλογημένος καρπός της έχει συνοδέψει την ανθρωπότητα από τα προϊστορικά χρόνια στο μακραίωνο ταξίδι της ιστορίας της. Η «αγλαόκαρπος, χλοερά, τηλεθόωσα και τανύφυλλος» κατά τον Όμηρο ελιά, είναι το ασημόφυλλο δέντρο που σκαρφαλώνει σε πεζούλια και πλαγιές, που ξεχύνεται σε ελαιώνες, που ζωγραφίζει με τα ίδια χρώματα το ελληνικό τοπίο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ελιά συμβολίζει πάνω απ’ όλα την ειρήνη, αλλά συμβολίζει επίσης τη γαλήνη, τη νίκη στους αγώνες, τον πολιτισμό, αλλά και την οικογενειακή ευτυχία. Έτσι, κατέχει πάντα ιδιαίτερη θέση στη ζωή όλων των ανθρώπων.

Γ). Σύναξη Ιεροπαίδων
Την Κυριακή του Θωμά, μια εβδομάδα μετά το Πάσχα, οργανώνεται πάντα στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Σύναξη των Ιεροπαίδων της εκκλησίας. Την Σύναξη αυτή καλεί ο Ιερέας της Κοινότητας Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, με σκοπό να ευχαριστήσει τους Ιερόπαιδες (τα γνωστά ως «παιδιά του Ιερού») για τη μεγάλη τους προσφορά στην τέλεση των Ιερών Ακολουθιών, ιδιαίτερα εκείνων της Μεγ. Εβδομάδας, που μόλις έχει προηγηθεί.
Έτσι έγινε και φέτος. Αρκετά παιδιά, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, αλλά και από άλλους συγγενείς, εκκλησιάσθηκαν το πρωΐ, και το μεσημέρι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας συμμετείχαν στην εν λόγω Σύναξη, στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής.
Ο π. Αναστάσιος ομίλησε στα παιδιά ευχαριστώντας και συγχαίροντάς τα για τις υπηρεσίες τους στο Ναό. Τους έδωσε δε αρκετές συμβουλές για το πως μπορούν καλύτερα να φέρουν σε πέρας την ιερή τους αποστολή. Στο τέλος τους προσέφερε δώρα, από ένα βιβλίο που είχε στείλει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, καθώς επίσης και άλλα (σοκολατένια αυγά και κλειδοθήκες) που είχαν προσφέρει για τα παιδιά οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Η Αγία Αγάθη», με την ευγενική πρωτοβουλία και φροντίδα της Προέδρου κας Εύας Χρήστου και της Γραμματέως κας Αλεξάνδρας Κωνσταντίνου.