ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

24grammata.com/ εκπαίδευση/ επικαιρότητα

Κυριακή 30/1/2011

Θέμα – Σχετικά με την αδυναμία της διδασκαλίας της Ιταλικής και Ισπανικής , ως  δεύτερης ξένης γλώσσας, στο 2ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου.

Τη  σχολική χρονιά 2009-10 , το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με την απόφαση 105957/Γ2/03-09-2009, προχώρησε στην  εφαρμογή της διδασκαλίας της Ισπανικής γλώσσας, ως δεύτερης ξένης γλώσσας επιλογής, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, ενώ προσφάτως αποφασίστηκε η Ισπανική να διδάσκεται και στα ΕΠΑΛ. Μία χρονιά νωρίτερα (2008-2009) είχε συμβεί το ίδιο και για την Ιταλική Γλώσσα.

Λαμβάνοντας υπόψη  τη σχετική εγκύκλιο για επιλογή 2ης ξένης γλώσσας, η οποία εκδόθηκε την 12/4/2010 από την Δνση Δευτεροβάθμιας Κα Πασχαλίδου (την οποία και σας επισυνάπτουμε), εικοσιτρείς  (23)  μαθητές της Α΄ τάξης του Γυμνασίου μας (για τη δημιουργία τμημάτων ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται είναι δώδεκα -12-)  στο πλαίσιο της παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας,  επέλεξαν ελεύθερα ως 2η ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν (μεταξύ της Γαλλικής, της Γερμανικής, της Ιταλικής ή της Ισπανικής), την Ισπανική και άλλοι τόσοι μαθητές (23) την Ιταλική , συμπληρώνοντας τις  δηλώσεις προτίμησης που τους στάλθηκαν στο Δημοτικό, από τις αρχές του Μαϊου του 2010. Οι προτιμήσεις αυτές επαναβεβαιώθηκαν τον Σεπτέμβρη 2010 κατά τις εγγραφές τους στο Γυμνάσιο.

Συνολικά 46 μαθητές του γυμνασίου μας επέλεξαν την Ιταλική και Ισπανική γλώσσα.

Δυστυχώς στο Γυμνάσιο των παιδιών μας, όπως και στις  περισσότερες σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια (όπως μαθαίνουμε), οι μαθητές που επέλεξαν να διδαχθούν ως δεύτερη ξένη γλώσσα την  Ισπανική και την Ιταλική, ακόμη και  σήμερα, πέντε μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, περιμένουν να εμφανιστεί ο καθηγητής τους στο σχολείο και κατά συνέπεια στην τάξη τους.

Σημειώνουμε εδώ ότι τα  τμήματα  Γερμανικών και Γαλλικών,  που δημιουργήθηκαν  για τους μαθητές της  Α΄ Γυμνασίου , έχουν περίπου ίσο αριθμό μαθητών σε σχέση με αυτούς που δήλωσαν ως γλώσσα προτίμησης τα Ισπανικά και τα Ιταλικά, γεγονός που επιβεβαιώνει την ζήτηση των δύο αυτών γλωσσών και την ανάγκη διδασκαλίας τους.

Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ότι

  • Υπάρχει γονέας από χώρα της Λατινικής Αμερικής που απαιτεί να παρακολουθήσει το παιδί της την ισπανική γλώσσα αφού αυτό προβλέπεται από την σχετική εγκύκλιο και οι 23 μαθητές σχηματίζουν τμήμα. Φυσικά αυτό το παιδί δεν θα χρειαστεί βοήθεια από φροντιστήριο για την εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας.
  • Υπάρχει γονέας από την Αμερική που ξέρει ισπανικά (τα έμαθε εκεί) και μπορεί να βοηθήσει το παιδί του στην εκμάθηση της γλώσσας χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε φροντιστήριο.
  • Υπάρχουν γονείς με εμπορικές σχέσεις με Ιταλία και Ισπανία που επιθυμούν τα παιδιά τους να συνεννοούνται σε αυτές τις γλώσσες στο μέλλον.
  • Υπάρχει γονέας καθηγήτρια ιταλικής που δεν επιθυμεί το παιδί της να παρακολουθήσει άλλη γλώσσα αφού μπορεί να διδάξει μόνη της το παιδί της και φυσικά δεν θα χρειαστεί την βοήθεια του φροντιστηρίου.
  • Υπάρχουν μαθητές οι οποίοι έχουν συγγενείς στην Ιταλία και θα ήθελαν να μάθουν την ιταλική γλώσσα.

Ως σύλλογος γονέων κρίνουμε τους ανωτέρω λόγους πολύ ισχυρούς.

Θα θέλαμε λοιπόν να παραπονεθούμε έντονα διότι αν δεν έρθουν οι καθηγητές των ιταλικών και ισπανικών,

·         Οι μαθητές του σχολείου μας θα αναγκαστούν να διδαχθούν μια δεύτερη ξένη γλώσσα την οποία στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν να μάθουν και θα ακυρωθούν τα αναφαίρετα δικαιώματα τους στην διδασκαλία της ξένης γλώσσας προτίμησης τους.

·         Θα αποδυναμωθεί ο καινοτόμος θεσμός  της 2ης ξένης γλώσσας, και θα παραβιαστούν ταυτόχρονα οι αρχές τις ισοτιμίας που επιβάλλεται να διέπουν και τις τέσσερις δεύτερες ξένες γλώσσες (Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά),  αλλά δεν θα υπάρχει και ισότιμη  αντιμετώπιση των μαθητών ακόμη και του ίδιου τμήματος.

·         Θα ακυρωθεί το δικαίωμα των παιδιών μας να διδαχθούν τα ισπανικά και τα ιταλικά, δύο ιστορικών Ευρωπαϊκών Γλωσσών.

Τα ιταλικά αποτελούν την γλώσσα της Αναγέννησης, του 2ου εμπορικού εταίρου της Ελλάδας και είναι πολύ σοβαρή γλώσσα για όσους ασχοληθούν στο μέλλον με τον τουρισμό, ενώ τα ισπανικά είναι η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα παγκοσμίως σε φυσικούς ομιλητές και μία από τις πιο δυνατές, ιδιαιτέρως στην ναυτιλία. Και οι δύο είναι γλώσσες του Πνεύματος και των Τεχνών.

·         Οι δύο αυτές γλώσσες (ισπανική και η ιταλική) θα αδικηθούν και θα περιθωριοποιηθούν με αποτέλεσμα την κατάργηση τους στην πράξη.

Η λύση που πιθανόν να επιλεγεί (όσον αφορά τα παιδιά στο προαύλιο) για την κάλυψη απουσίας εκπαιδευτικού  Ισπανικών και Ιταλικών,  με την πιθανή ένταξη των παιδιών μας στα ήδη υπάρχοντα τμήματα Γερμανικών ή Γαλλικών (και όχι στη δημιουργία νέων τμημάτων για αρχάριους), θα δημιουργήσει μια σειρά μαθησιακών αλλά και παιδαγωγικών προβλημάτων για τα παιδιά μας αφού:

·         Δεν είναι δυνατόν να μπουν οι μαθητές σε ένα τμήμα και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μιας ξένης γλώσσας  η οποία ήδη διδάσκεται εδώ και πέντε μήνες.

  • Πως θα εξεταστούν στο τέλος της χρονιάς ;
  • Πως θα παρακολουθήσουν την γλώσσα που θα ενσωματωθούν όταν θα πάνε στην 2α Γυμνασίου αφού θα έχουν σοβαρές ελλείψεις ;
  • Μήπως το ίδιο το κράτος ωθεί τα παιδιά μας στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για να συμπληρώσουμε τα κενά ;

·         τα παιδιά μας θα υπολείπονται σε γνώσεις 5 μηνών έναντι των παιδιών που ήδη παρακολουθούν τα μαθήματα .

·         Οι  χαμένες  διδακτικές  ώρες ( όσο αφορά τα Γαλλικά, Γερμανικά)  δεν είναι δυνατόν  να αναπληρωθούν  μέσα στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα του σχολικού έτους.

·         Οι καθηγητές της Γερμανικής και Γαλλικής γλώσσας θα δουν τον εκπαιδευτικό τους προγραμματισμό να ανατρέπεται αφού ξαφνικά θα υποδεχτούν μαθητές στα τμήματα τους που δεν θα κατέχουν ούτε τις βασικές γνώσεις του διδακτικού τους  αντικειμένου. Η κατάσταση αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα παιδιά που ήδη παρακολουθούν τα τμήματα της Γαλλικής και  Γερμανικής.

·         Πιθανόν αρκετοί γονείς μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία,  θα αναγκαστούν να  οδηγηθούν στα « ιδιαίτερα -φροντιστήρια » για να καλύψουν τις χαμένες διδακτικές ώρες.

Σας κάνουμε γνωστό πως  σε κάθε περίπτωση θεωρούμε

·        Απαράδεκτο οι όποιες αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος και η έλλειψη στοιχειώδους  προγραμματισμού  να έχουν επιπτώσεις στα παιδιά μας.

·        Αδικαιολόγητη την καθυστέρηση γνωστοποίησης αδυναμίας πρόσληψης εκπαιδευτικού Ισπανικής / Ιταλικής και την ανεύρεση αναγκαστικής λύσης στα μέσα του διδακτικού έτους.

  • Σας παρακαλούμε  να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως και να μας κοινοποιήσετε αντίγραφο της  απόφασης ή της  εγκυκλίου  βάση της οποίας θα κληθούν τα παιδιά μας να ενταχθούν σε άλλα τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας την οποία δεν επιθυμούν να διδαχτούν. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι η ακύρωση της εγκυκλίου για την επιλογή 2ης ξένης γλώσσας θα έπρεπε να γίνει με νέα εγκύκλιο ή άλλο επίσημο έγγραφο οπότε θεωρούμε ότι υπάρχει.
  • Σας καλούμε άμεσα να τοποθετήσετε εκπαιδευτικούς Ισπανικής  και Ιταλικής Γλώσσας στο 2Ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου, αφού αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών μας που απορρέει από την κείμενη νομοθεσία, τις συνθήκες – συμφωνίες που έχουμε προσυπογράψει με την Ε.Ε., και τις εγκυκλίους ΥπΔΒΜΘ.

Μετά τιμής ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου

  • ΒΙΚΥ ΨΩΜΑ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • ΚΑΤΡΙΜΑΤΖΗ ΡΑΝΙΑ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ raniakatz@hotmail.com
  • ΚΟΥΡΠΑΤΣΟΥ ΔΑΝΑΗ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  • ΤΕΡΛΕΜΕΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – ΤΑΜΙΑΣ pterlemes@yahoo.gr
  • ΑΡΑΠΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΜΕΛΟΣ mmoutzouri@hotmail.com
  • ΒΟΛΤΕΖΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ – 1ος ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ
  • ΚΥΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – 2ος ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ dkyrikos@otenet.gr
  • ΚΑΛΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – 3ος ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ

Παρακαλούμε να έχουμε το συντομότερο δυνατόν γραπτή απάντηση μέσω των υπηρεσιών του Υπ.Δ.Β.Μ.Θ. προκειμένου με την σειρά μας να ενημερώσουμε τους γονείς.

  • Συνημμένο – Εγκύκλιος για την επιλογή και διδασκαλία 2ης ξένης γλώσσας.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς

Υπουργό Παιδείας Κα Άννα Διαμαντοπούλου

Υφυπουργό Παιδείας Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου

Γ.Γ. Υπουργείου Παιδείας Κον Κουλαϊδή

Δ/νση Σπουδών ΥπΔΒΜΘ

Περιφερειακό  Δ/ντή Αττικής

Δ/ντή Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής και Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων

Κοιν:

Ο.Λ.Μ.Ε.

ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ. / ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.Ι

Εκπαιδευτικό τμήμα (Μορφωτικούς Ακόλουθους) Ισπανικής και Ιταλικής Πρεσβείας

Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Μαρκοπούλου

Ένωση Γονέων Δήμου Μαρκοπούλου

Εκπαιδευτικά και άλλα Μ.Μ.Ε.

Δντη 2ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου